Szerző: Bodnár Ádám

2007. január 2. 10:54

AMD-részsiker az Intel ellen indított antitröszt-perben

Az Intel ellen indított antitröszt-perben az AMD olyan dokumentumokat is begyűjthet, amelyek az Intel Egyesült Államokon kívüli piaci magatartásával kapcsolatosak.

[HWSW] Az Intel ellen indított antitröszt-perben az AMD olyan dokumentumokat is begyűjthet, amelyek az Intel Egyesült Államokon kívüli piaci magatartásával kapcsolatosak.

A külföldi verseny az amerikai helyzetet is befolyásolta

Az AMD még 2005-ben fordult bírósághoz egy 48 oldalas panasszal, melyben azt taglalja hosszadalmasan, konkrét eseteket citálva, hogy az Intel milyen törvénytelen és tisztességtelen módszerekkel igyekezett védeni piaci pozícióit. A chipgyártó szerint ezek közé tartozott a versenyellenes diszkontárazás, mely forgalmazónként egyedileg határozta meg azt a mennyiséget, amely után visszatérítéseket és marketingtámogatásokat fizet.

Az AMD szerint az Intel ezzel biztosította, hogy egyes PC-gyártók csak korlátozott mennyiségben vagy egyáltalán nem építettek be a gépeikbe AMD processzorokat. Az AMD azt is állítja, hogy az Intel folyamatosan sakkban tartotta az iparág szereplőit, szóbeli fenyegetésekkel tántorítva el azokat attól, hogy az AMD chipjeit alkalmazzák.

Az AMD által kiadott közleményben jelentős győzelemként ünnepli a bíróság döntését, amelynek értelmében az Intel külföldön elkövetett, a tisztességes piaci versenyt -- állítólag -- korlátozó magatartásával kapcsolatos bizonyítékokat is gyűjthet. Az Intel korábban azzal védekezett, hogy a külföldi piaci magatartása nem releváns a perben, mivel a bíróság hatásköre nem terjed ki idegen országokra, az AMD szerint azonban az Intellel folytatott globális verseny az amerikai vásárlók döntését is befolyásolja.

Nem biztos hogy felhasználják

Delaware állam szövetségi bírója, Joseph Farnan független szakértőt kért fel Vincent Poppiti személyében, aki december 15-én azt javasolta, hogy a bíróság rendelje el, hogy az Intel a külföldi működésével kapcsolatos dokumentumokat is beszolgáltasson, mivel az x86 processzorok 68 százaléka az Egyesült Államokon kívül kerül értékesítésre, így a per szempontjából lényegesnek tekinthető az Intel külföldi magatartása. Chuck Mulloy, az Intel szóvivője ugyanakkor sietett leszögezni, hogy Poppiti javaslata nem terjed ki arra, hogy a bíróság figyelmembe vegye ezeket a dokumentumokat bizonyítékként a per során.

Amint arról beszámoltunk, az AMD több más országban, köztük Japánban, Dél-Koreában és az Unió tagországaiban is panaszokat, kereseteket nyújtott be az Intel ellen, azt állítva, hogy az visszaélt piaci erőfölényével, és törvénytelen eszközökkel gátolta a versenytársak térnyerését. Elemzők szerint a kereset kiterjedt volta miatt a fél iparágat be kell vonni a bizonyítékgyűjtésbe, mely folyamat évekig is eltarthat, és a jogtörténelem egyik legnagyobb dokumentum-felhalmozásához is vezethet. Az első meghallgatások 2009-ben lesznek az üggyel kapcsolatban.

Az Intel korábban elismerte, hogy agresszívan versenyez, ugyanakkor tagadja a törvénytelenséget. Az óriásvállalat válaszában azon véleményének adott hangot, hogy az AMD saját stratégiai hibáinak keres bűnbakot. Ezen alapvető hibák közé tartoznak többek között az elégtelen félvezetőipari beruházások, valamint a notebookok felé mutató trend elmulasztása.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról