Szerző: Ady Krisztián

2007. január 2. 14:07

Látszólag feltörték a HD DVD lemezek másolásvédelmét

Futótűzként terjed fórumokon és a szórakoztatóelektronika informatikai oldalával is foglalkozó híroldalakon annak a YouTube videónak a linkje, melyen egy programmal láthatóan feltörték a korábban törhetetlennek kikiáltott, HD DVD lemezeket is védő Advanced Access Content System (AACS) másolásvédelmet. Csakhogy nem minden arany, ami fénylik.

[HWSW] Futótűzként terjed fórumokon és a szórakoztatóelektronika informatikai oldalával is foglalkozó híroldalakon annak a YouTube videónak a linkje, melyen egy programmal láthatóan "feltörték" a korábban törhetetlennek kikiáltott, HD DVD lemezeket is védő Advanced Access Content System (AACS) másolásvédelmet. Csakhogy nem minden arany, ami fénylik.

Kulcspár

Amint az a program írója, muslix64 által indított fórumtémából, illetve az általa összeállított videóból is kiderül, programja nem a másolásvédelem feltörésén, hanem a Power DVD 6.5 lejátszóprogram gyengeségén alapul. A HD DVD specifikáció elkészítői valószínűleg most a falba verik a fejüket -- vajon miként fordulhatott az elő, hogy a PC-s szoftver titkosítatlanul tárolja a számítógép memóriájában a lemezhez tartozó, lejátszást lehetővé tévő kulcspárt. A másolásvédelmet tehát még senki sem törte meg, bár a kulcspár birtoklásával az adott lemezről már másolásvédelem nélküli kópia készíthető a merevlemezre.

Muslix64 nem véletlenül állt neki a megoldás keresésének, hiszen hiába rendelkezett egy -- Xbox 360-hoz készült, de PC-n is működő -- HD DVD meghajtóval, kellően erős számítógéppel és lejátszóprogrammal, mivel videokártyája és monitora között nem volt HDCP másolásvédelemmel ellátott DVI- vagy HDMI-kapcsolat, a lejátszóprogram megtagadta a nagyfelbontású HD DVD filmek lejátszását. A láthatóan kódolásban jártas muslix64 alig több mint egy hét alatt talált megoldást problémájára.

A program tehát nem csinál mást, mint a PowerDVD-ból kinyert kulcspár felhasználásával egy másolásvédelemtől megtisztított változatot készít a merevlemezre -- működéséhez azonban feltétlenül szükség van erre a bizonyos kulcsra. Muslix64 bár dekóder programja forráskódját is közzétette, az általa kinyert néhány kulcsból épített mini adatbázist nem osztotta meg a nagyérdeművel. A kulcsok ráadásul nem csak kiadványról kiadványra, hanem akár adott mozifilm különböző sorozatai között is változhatnak.

Nem törés a törés

A törésként reklámozott program tehát nem hagyományos értelemben vett törés, a HD DVD lemezek másolásvédelme továbbra is az erős, 128 bites AES algoritmus védőszárnya alatt maradt, mellyel kapcsolatban bár korábban már többször fellebbent gyors törésről szóló pletyka, eddig egyetlen bizonyíték sincs arra, hogy ezt a védelmet bárkinek sikerült volna az úgynevezett "brute force" módszeren -- mellyel évekig tarthat egyetlen kulcs megtörése -- kívül megkerülnie.

A PowerDVD 6.5 alkalmazást jegyző CyberLink egy frissítéssel könnyedén befoltozhatja ezt a biztonsági rést és a kiadványokat készítő kiadóknak is van egy ütőkártyájuk. A DVD-knél alkalmazott CSS védelem ugyanis pozitív listát tartalmazott -- ennek volt köszönhető, hogy egyetlen lejátszó megtörését követően több száz lejátszó kulcsa elérhető lett --, az AACS-nél viszont negatív listát alkalmaznak, a megtört kulcsok kitilthatók a rendszerből, így kényszerítve a felhasználót például a szoftveres lejátszó -- esetünkben a PowerDVD 6.5 frissítésére. Amennyiben ez nem történik meg, a lemez tartalma elérhetetlen marad.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról