Szerző: Bizó Dániel

2007. január 22. 18:05

A Vistát ütlegeli a Novell linuxos kampánya

A Microsoft-Novell paktumot követően, mely iparágszerte meglepettséget és sokakban ellenszenvet váltott ki, ésszerű lenne azt gondolni, hogy a két vállalat legalább politikai és kommunikációs szinten közelebb, baráti(bb) viszonyba került. Erre látszik rácáfolni a Novell legújabb Vista-ütlegelő kampánya, mely a tavaly nyáron megjelent, Linux-alapú vállalati operációs rendszerét hivatott népszerűsíteni a Microsoft üdvöskéjével szemben.

[HWSW] A Microsoft-Novell paktumot követően, mely iparágszerte meglepettséget és sokakban ellenszenvet váltott ki, ésszerű lenne azt gondolni, hogy a két vállalat legalább politikai és kommunikációs szinten közelebb, baráti(bb) viszonyba került. Erre látszik rácáfolni a Novell legújabb Vista-ütlegelő kampánya, mely a tavaly nyáron megjelent, Linux-alapú vállalati operációs rendszerét hivatott népszerűsíteni a Microsoft üdvöskéjével szemben.

Linuxot sok desktopra!

A Novell szemtől szemben veti össze a két szoftvert, a latinosan terjengős nevű SUSE Linux Enterprise Desktop 10 (SLED10) és a Windows Vista operációs rendszereket, és szoftverkörnyezetüket, aminek egy külön aloldalt dedikált a cég. A Novell szerint a SLED10 drasztikusan alacsonyabb költséget kínál, miközben jobb biztonságot garantál, hasonlóan fejlett felület és használhatóság mellett. A kommunikációs stratégia jól tükrözi, hogy a Linux ugyan komoly tényezővé és kemény versenytárssá nőtte ki magát a szerverek piacán, mind a UNIX mind a Windows platformokkal szemben, a PC-k terén egyelőre nem tudott általánosan alkalmazott, mainstream Windows-alternatívává válni.

A Novell úgy véli, hogy a céges felhasználók az alkalmazott szoftverek száma és összetettsége alapján lényegében három csoportra oszthatóak. Az első kategóriába azok tartoznak, akik néhány alkalmazást futtatnak, köztük böngészőt a webes felületekhez. A második csoportban olyan felhasználók vannak, akik ezen túlmenően tartalmat előállító szoftvereszközöket, mint például irodai programcsomagot is használnak. A harmadik kategória számára nagy számú szoftverre van szükség, és akik számára kiemelt fontosságú a más emberekkel és rendszerekkel való együttműködés képessége.

Jó, és sokkal olcsóbb

A linuxos vállalat szerint az első két csoportba eső alkalmazottak többsége kiszolgálható a SLED10 operációs rendszerrel és a hozzá csomagolt szoftverekkel, ami a Windows Vistához és az Office 2007-hez képest jelentős költségcsökkentés és jobb biztonságot jelent a cégek számára -- igaz, a SLED10 által ajánlott OpenOffice.org irodai szoftvercsomag Windows alatt is hozzáférhető. A SLED10 50 dolláros bekerülési költsége ugyan sokkal olcsóbb, mint bármely Windows, ez egyéves előfizetést takar, három évre ez a költség már 125 dollárt tesz ki, így is kedvezőbb a Vista Business Upgrade 179 dolláros listaáránál.

A Novell ráadásul úgy kalkulálja, hogy egy 25 kliensből álló géppark menedzselésének további költségvonzata Microsoft-szoftverekkel a 6 ezer dollárt (~1,2 millió forint) is meghaladja, míg ugyanez a vállalat ZENworks megoldásával mindössze 1725 dollár költséget jelent -- ismét listaárakat, és kizárólag szoftverköltségeket citálva. És ez még nem minden! -- kiálthatna fel egy lelkes novelles előadó. A Vista jó eséllyel a hardver fejlesztését is követelheti, hogy megfelelő sebességgel és funkcionalitással (például Aero Glass felület) működjön, míg a SLED10 hasonló képességeit egy szerényebb vason is nyújtja.

A SLED10 az alacsonyabb költségen kívül biztonságosabb, állítja a kampány, lévén hogy Linux-alapú rendszerről van szó, míg a Windows Vista örökölni látszik az XP sérülékenységeit, ami arra utal, hogy a rendszer nem alapjaiból lett újra felépítve, a biztonság szem előtt tartásával. A hitelesség megszerzésének érdekében a Novell készséggel elismeri, hogy a harmadik kategóriában eső felhasználók között sokan lehetnek, akiket a SLED10 egyelőre nem képes kiszolgálni, többnyire mivel a szükséges alkalmazásnak még nincsen linuxos változata. Ők lehetnek az a 10 százalék, akiknek nem elég a "Vista funkcionalitásának 90 százaléka", amelyet a SLED10 nyújt.

Paktum az ördöggel

A Microsoft és a Novell tavaly november harmadikán jelentették be nagyszabású megállapodásukat, melynek keretein belül kölcsönös szabadalmi "meg nem támadási szerződést" kötöttek 2012-ig, közös kutatás-fejlesztési központot hoztak létre, valamint a Microsoft azon ügyfeleinek, melyeknek hibrid Windows-Linux infrastruktúrára van szüksége, a Novell termékeit javasolja, értékesíti és támogatja majd. A lépés általános értetlenséget váltott ki a szakmában, firtatva a valódi motivációkat és a lehetséges következményeket, különösen a linuxos közösségre nézve.

a címlapról