Szerző: Ady Krisztián

2007. január 12. 13:47

Hétfőn kezdődik a sávszélességemelés - szűrő nélkül rosszabbul járhatsz!

Hétfőn, január 15-én kezdődik meg a Magyar Telekom ADSL-hálózatában az újabb ingyenes, a korábbi letöltési sebességeket a lehetőségekhez mérten akár megnégyszerező sávszélességemelés. A változtatás többszázezer jelenlegi ADSL-ügyfelet érint az internetszolgáltató kilététől függetlenül, amennyiben az internetelérést a Magyar Telekom hálózatán keresztül nyújtják.

[HWSW] Hétfőn, január 15-én kezdődik meg a Magyar Telekom ADSL-hálózatában az újabb ingyenes, a korábbi letöltési sebességeket a lehetőségekhez mérten akár megnégyszerező sávszélességemelés. A változtatás többszázezer jelenlegi ADSL-ügyfelet érint az internetszolgáltató kilététől függetlenül, amennyiben az internetelérést a Magyar Telekom hálózatán keresztül nyújtják.

A korábbi lakossági 512 kilobit/s-os letöltési sebességű csomagok maximum 1 megabit/s-ra, az 1 megabitesek akár 4 megabit/s-ra, a 2 és 3 megabites elérések akár 8 megabit/s-ra, a 6 és 12 megabit/s-os, jellemzően üzleti előfizetések letöltési sebessége pedig akár 18 megabit/s-ra gyorsul. Ennek megfelelően az előfizetők egy része akár négyszer gyorsabban töltheti majd le az adatokat, mint korábban. A feltöltési sebességek is változnak, az emelést követően 1 megabites csomagok mellé maximum 128 kbit/s-os, a 4 megabiteseknél 256 kbit/s-os, a 8 megabiteseknél 512 kbit/s-os, a 18 megabiteseknél pedig 1 megabit/s-os feltöltési sebességek érhetők majd el.

Bár a sávszélességemelés minden előfizetőnél automatikusan, külön kérés nélkül megtörténik majd, a valódi letöltési sebesség eltérhet a fenti értékektől. Az ADSL-technológa sajátosságaiból adódóan előfordulhat, hogy a telefonvonal minősége, vagy az adott központ forgalmi viszonyai miatt az elérhető letöltési sebesség nem érheti el az elméleti, például 8 megabit/s-os értéket.

Szűrőd van, vagy nincsen?

A sávszélességemelés kapcsán egy szomorú jelenségre kell felhívnunk a figyelmet, az ADSL-modemhez mellékelt szűrő használatára, melynek különösen most, a sok esetben végső határra emelendő sebességeknél már óriási szerepe van. A fórumunkban is olvashatók olyan visszajelzések, melyek szerint sokan nem alkalmazzák ezt az apró segédeszközt, ez főleg abban az esetben fordulhat elő, ha valaki felületesen, vagy egyáltalán nem olvassa el a "szereld magad" csomagban szereplő összeállítási útmutatót, illetve önkényesen szükségtelennek érzi annak beszerelését. Szűrő nélkül is működik alacsonyabb sebességeken az ADSL-modem, így a hiba sokszor fel sem tűnik.

A passzív, áramellátást nem igénylő eszköz, a szűrő szerepe az, hogy megszűrje a telefonunk vonalát, a felemelt kagyló esetén változó impedancia ne zavarjon bele az ADSL-kapcsolatba, mely az internet megszakadását is okozhatja, illetve hogy telefonálás közben ne hallatszódjon a vonalban a modem jelének hallható tartományba eső sávja. A szűrő használatától egyetlen esetben lehet eltekinteni, ha az ADSL-modemen kívül semmilyen más eszköz nem kapcsolódik a telefonvonalra. Amennyiben a vonalunk még a modem előtt ketté van osztva, a szűrőt pedig itt sehogy sem lehet elhelyezni, erre a második ágra is tegyünk egy szűrőt a telefon elé.


A vonalminőségtől függ a maximális sebesség

Mivel a sávszélességemelés során a korai, első generációs ADSL-eszközök, modemek esetén a vonalminőségi paraméterek alapján állítják be a modemünk sebességét, a szűrő hiánya akár azt is eredményezheti, hogy a fizikailag lehetségesnél kisebb sávszélességet kapunk. Az újabb, ADSL2/2+ szabványt támogató eszközöknél szerencsére nem ilyen nagy a baj, ezekbe az eszközökbe a szolgáltató már csak a maximálisan engedélyezett -- eddig 2 megabit/s- helyett 8 megabit/s-nak megfelelő -- paramétereket érvényesíti, a modem pedig saját maga állítja dinamikusan az adott vonal minőségének megfelelő, még stabil, biztonságos sebességet.

Korábbi emelések
Korábbi ADSL sávszélesség-emelések

A sávszélességemelés nem pár órás munka, a Magyar Telekom várhatóan február végére fejezi be az ezzel kapcsolatos, folyamatos, éjjel-nappal végzett munkálatokat, így az nem mindenkinél azonnal, egyidőben hajtódik végre.

Új csomagok

A sávszélesség növelésének egyik további következménye, hogy nem csak a T-Online, hanem lényegében minden internetszolgáltató portfóliója jelentősen egyszerűsödik, a korábbi számtalan előfizetési csomag a legtöbb esetben 3-5 csomagra szűkül. A jelenlegi előfizetők havidíjai változatlanok maradnak, az új csomagok pedig a korábbi árszínvonalon lényegesen megnövekedett maximális adatátviteli sebességet tartalmaznak.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról