:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. január 3. 10:48

A felhasználók nem bíznak a biztonsági szoftvereikben

Az internetezők nem igazán bíznak meg a biztonsági szoftverekben -- derül ki egy felmérésből, amelyet a Trend Micro publikált. A biztonsági szoftvereket gyártó cég ígérete szerint a jövőben félévente elvégzi a felmérést, amely egyfajta barométere lehet a felhasználói biztonságérzetnek.

[HWSW] Az internetezők nem igazán bíznak meg a biztonsági szoftverekben -- derül ki egy felmérésből, amelyet a Trend Micro publikált. A biztonsági szoftvereket gyártó cég ígérete szerint a jövőben félévente elvégzi a felmérést, amely egyfajta barométere lehet a felhasználói biztonságérzetnek.

Az öt országban, 1500 internetező megkérdezésével készített kutatás szerint a felhasználók 51 százaléka nincs meggyőződve arról, hogy a gépére telepített biztonsági program valóban megvédi őt és rendszerét a fenyegetésektől. A Trend Micro szerint ennek oka az lehet, hogy a biztonsági szoftverek gyártói nem látják el elég információval a vásárlókat a fenyegetésekkel és a védekezéssel kapcsolatban.

A Trend Micro japán, amerikai, brit, német és francia felhasználókat kérdezett meg az internet és saját biztonságukról. A felmérés alapján a japán internetezők 71 százaléka meg van győződve arról, hogy a gépét az elmúét hat hónapban nem fertőzte meg kártékony program, de csak 24 százalékuk gondolja úgy, hogy a biztonsági szoftvere megfelelő védelmet nyújt. Az amerikai felhasználók 51 százaléka szerint az internet "nagyon biztonságos" hely, de csak 32 százalék véli úgy, hogy hat hónap múlva is az marad. Hasonlóan vélekedtek a németek is, akiknek 43 százaléka véli biztonságosnak az internetezést, de csak 24 százaléka bízik abban hogy hat hónap múlva is az marad.

Noha az adatok szerint a felhasználók nem igazán bíznak meg a biztonsági szoftverekben, a felmérésből az is kiderült, hogy az internetezők túlnyomó többsége ennek ellenére végez olyan műveleteket, amelyek potenciális veszélyeket hordoznak -- ilyenek például az internetes banki tranzakciók, a hitelkártyás fizetés vagy akár a szoftverek letöltése.

A kutatás rávilágít arra is, hogy a különféle országokban, kultúrákban mennyire eltérőek a felhasználói szokások, Erre jó példa, hogy a japán válaszadók 67 százaléka használ az internetről letöltött freeware vagy shareware szoftvereket, míg ez az arány a németek esetében 63 százalék, Franciaországban 62 százalék, Nagy-Britanniában azonban már csak 44 százalék, az Egyesült Államokban pedig 43 százalék.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.