Szerző: Dojcsák Dániel

2008. október 22. 10:43

Ugrásszerűen nő az európai HD-csatornák száma

Öles léptekkel növekszik az Európában elérhető műholdas HD-csatornák száma -- derül ki a SES Astra beszámolójából. A teljes Európát lefedő Astra rendszerébe augusztus óta 13 HD-adás került be, így jelenleg 55 csatorna fogható nagyfelbontásban, közölte a luxemburgi cég.

[HWSW] Öles léptekkel növekszik az Európában elérhető műholdas HD-csatornák száma -- derül ki a SES Astra beszámolójából. A teljes Európát lefedő Astra rendszerébe augusztus óta 13 HD-adás került be, így jelenleg 55 csatorna fogható nagyfelbontásban, közölte a luxemburgi cég.

A műholdas szolgáltatók idén Európában is beleerősítettek a nagyfelbontású tévéadások műholdas sugárzásába, s főként az Egyesült Királyságban egyre többen igénylik a prémium mozicsatornákon túl a többi tartalmat is nagyfelbontásban, kihasználva az LCD- és plazmakijelzők képességeit. A brit piacon vezető Sky Digital is havonta jelent be új csatornákat műholdas kínálatában, s ezzel együtt szinte minden országban gyorsul az átállás.

A SES Astra által működtetett 14 Astra és 2 Sirius műholdból álló rendszeren az öreg kontinens legnagyobb szolgáltatói küldik nézőiknek tűéles képpel az adásokat. Ez a műhold-infrastruktúra szolgálja ki nagykereskedelmi átjátszóként többek közt a UPC Directet, ahogyan a kábelszolgáltatókat is. Itthon a közszolgálati csatornák mellett az Eurosport, az HBO és a National Geographic érhető el HD-ban. Ezek mellett a francia CanalSat, a német Premiere, a spanyol Canal+, a skandináv Viasat és további uniós szolgáltatók is sugároznak már fizetős HD-csatornákat. A Hello HD-t az Eutelsat, a Digi TV-t az Intelsat szolgálja ki.


Egyre több

A műholdas sugárzás jelentőségének növekedését többek között az is alátámaszthatja, hogy november 3-án újabb geostacionárius pályán keringő műholdat lövet fel az Astra az orosz Bajkonur űrállomásról. A 450 tonnás Proton rakétán utazó műhold pozícióba állása után főként HD-csatornák átjátszását szolgálja majd. A következő négy évben, 2012-ig pedig további három fellövéssel kalkulál a SES a Space Travel magazin értesülései szerint, amiből egy már biztosan Astra műhold lesz, a másik kettőről még nincs információ.

"A HD-csatornák számának gyors növekedéséből tisztán látszik, hogy a HDTV betört Európába. Azzal pedig, hogy egyre több szolgáltató csatlakozik hozzánk és sugároz HD-tartalmakat is, tovább fejleszthetjük kínálatunkat." -- mondta Alexander Oudendijk, a SES Astra kereskedelmi igazgatója. Az Astra műholdak legfeljebb 20 megabites MPEG2/4 streamet képesek csatornánként továbbítani a nézőkhöz.

Eközben a földfelszíni digitális sugárzás terjedése technológiai, jogi és üzleti akadályokba is ütközik, még az Egyesült Királyságban is. Ugyan minden szolgáltató kínálatában több nagyfelbontású műholdas vagy kábelcsatorna található már meg, a digitális földfelszíni HD-adások azonban csak az analóg sugárzás teljes kikapcsolása után érhetőek majd el. Ez azt jelenti, hogy egyes brit területeken, mint Granada, már jövőre indulhat, de Londonban 2012-ig elfelejthetik nagyfelbontású programokat. Hazánkban ezzel szemben már idén elindul a publikus DVB-T sugárzás, ahol a közszolgálati csatornák élen járnak majd a HD-terjesztésben, a nagy kereskedelmi adók viszont szinte biztosan több éves lemaradásba kerülnek majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról