Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Ütemes optikaihálózat-fejlesztésbe kezdett a British Telecom

Koi Tamás, 2008. október 14. 15:52
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Egy londoni kerület és egy walesi település lakói lehetnek az első British Telecom (BT) előfizetők, akikhez optikai kábelen jut el a gyors internet -- írja tudósításában a BBC. A jövőre induló tesztidőszak után legkorábban 2010-ben startolhat a BT kereskedelmi szolgáltatása.

hirdetés
[HWSW] Egy londoni kerület és egy walesi település lakói lehetnek az első British Telecom (BT) előfizetők, akikhez optikai kábelen jut el a gyors internet -- írja tudósításában a BBC. A jövőre induló tesztidőszak után legkorábban 2010-ben startolhat a BT kereskedelmi szolgáltatása.

Jövő nyáron, két területre koncentrálva indul a BT üvegszáloptikás adatátviteli infrastruktúrájának kereskedelmi bevezetését megelőző pilot projekt, melynek keretében a tervek szerint mintegy 15 ezer háztartást és üzleti vállalkozást kapcsolnának rá a hálózatra. A kábelek lefektetése és a központok átalakítása először London Muswell Hill kerületében, illetve a dél-walesi Whitchurchben kezdődik, a jövő év végére pedig újabb, egyelőre meg nem határozott területeken bővül a lefedettség. Az optikai hálózatra kapcsolt végpontokon 40 megabit/másodperces letöltési sebességet ígér a BT.

A brit távközlési óriás júliusban jelentette be, hogy rövid távon nagyjából 1,5 milliárd angol fontot (ez napi árfolyamon számolva nagyjából 480 milliárd forint) költ az optikai hálózat fejlesztésére. A négyéves projekt eredményeként 2012-re a brit háztartások 40 százaléka számára válna elérhetővé a legalább 40 megabites letöltési sebességet szavatoló vezetékes adatkapcsolat. A BT Angliában nem egyedüliként tervez optikai alapokon működő lakossági internetkapcsolatot: a brit háztartások 50 százalékának kábeltelevíziót szolgáltató Virgin Media az év végén kezd nagyszabású hálózatátalakításba, egyelőre nem tudni, a szigetország mely területein.

Itthon is belevágnak

A háztartásokig elérő optikai hálózat kiépítésével kapcsolatban már hazánkban is megszülettek az első tervek: a Magyar Telekom szeptemberben jelentette be, hogy 2013-ra körülbelül 780 ezer háztartást tervez elérni fiber-to-the-home (optikai kábel a lakásig, FTTH) hálózattal, valamint további 380 ezer kábelhálózattal lefedett háztartásban EuroDocsis 3.0 technológiával fejleszti tovább hálózatát. Az ütemterv szerint 2009 végére mintegy 200 ezer háztartásban lesz elérhető az újgenerációs optikai hálózat.

A legnagyobb hazai szolgáltató 2009 és 2013 között összesen 40 milliárd forintot tervez elkölteni az új generációs hálózat kiépítésére, amiből 2009-re körülbelül 10 milliárd forint jut, amelyet az optikai hálózat kiépítésére és az EuroDocsis 3.0 fejlesztésekre fordít a cég.

Kotlin alapok Androidhoz, Android refaktorálás, React Native gyorsítósáv, UX és analitika, Azure IoT Edge, fintech élesben: alkalmazásfejlesztés banki aggregátor API-ra, itthon először!