Szerző: Bodnár Ádám

2006. december 1. 09:39

Európában a költségek csökkentése a SOA-projektek elsődleges mozgatórugója

A BEA Systems napokban közzétett, a szolgáltatásorientált architektúrák (SOA) költség-haszon oldalát vizsgáló felmérése megállapította, hogy a cégeknél háromból egy esetben már létezik vállalati szintű SOA-alkalmazás, ami jelentős elterjedtségre utal.

[HWSW] A BEA Systems napokban közzétett, a szolgáltatásorientált architektúrák (SOA) költség-haszon oldalát vizsgáló felmérése megállapította, hogy a cégeknél háromból egy esetben már létezik vállalati szintű SOA-alkalmazás, ami jelentős elterjedtségre utal.

A BEA Systems által szponzorált, a GCR Custom Research kutatócég által végzett felmérés több mint 150 döntéshozót és az informatikai projektekre befolyással bíró személyt kérdezett meg az Egyesült Államokban, Kanadában, az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Németországban. A megkeresett vállalkozásoknál már folynak SOA-projektek, illetve sikerrel vezettek be ilyen megoldásokat. A projektek több mint fele egy évnél hosszabb időszakot ölel fel. Tendencia, hogy a programok egyre hosszabb távra és szélesebb hatókörre alapoznak.

A SOA melletti döntés elsődleges mozgatórugója a jelentős, mintegy 20 százalékos tervezett megtakarítás, ezt követi a fokozottabb üzleti agilitás iránti igény. A célokat tekintve a kutatás eltérést talált az egyes földrészek vállalkozásai között: Európában a költségmegtakarítás jelenti a legfőbb motivációt, míg Észak-Amerikára a fokozottabb üzleti agilitás igénye jellemző. A felmérésből kiderül, hogy a kísérleti, illetve csak egyes szervezeti egységekre vonatkozó projektekből gyors ütemben válik vállalati szintű kezdeményezés.

A vizsgált vállalkozásoknál a SOA-költségvetések mintegy fele, több mint 1 millió dollár összeget irányoz elő. A költségek 59 százalékát üzleti megoldásokra, meglévő projektekre fordítják, ami azt bizonyítja, hogy elsősorban üzleti eredményeket várnak a cégek a bevezetésektől. A SOA-költések eszközoldalát vizsgálva megállapították, hogy a ráfordítások 40 százalékát infrastrukturális beruházásra, 34 százalékát oktatásra és új munkatársak felvételére költik. A felmérés érdekes megállapítása, hogy a válaszadók 22 százalékánál a SOA bevezetési projekt önálló IT-beruházásként jelent meg, nem pedig egy üzleti projekt részeként.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról