Szerző: Bodnár Ádám

2006. december 20. 09:52

Visszatér a Novellhez Hubert Mantel, a SUSE alapítója

Visszatér a Novellhez Hubert Mantel, a SUSE társalapítója, aki 2005 őszén hagyta el a céget, azt állítva, hogy ez már nem az a cég, amit 13 éve alapított. Alig több mint egy évvel ezelőtt valóságos exodus volt a Novellnél, miután a vállalat jelentős átszervezési programot jelentett be. Mantel mellett akkor hagyta ott a céget Chris Schlaeger is, a SUSE kutatás-fejlesztési igazgatója. Szintén 2005-ben hagyta el a Novellt Petra Heinrich európai értékesítési vezető, illetve Richard Seibt, a SUSE elnöke.

[HWSW] Visszatér a Novellhez Hubert Mantel, a SUSE társalapítója, aki 2005 őszén hagyta el a céget, azt állítva, hogy "ez már nem az a cég, amit 13 éve alapított". Alig több mint egy évvel ezelőtt valóságos exodus volt a Novellnél, miután a vállalat jelentős átszervezési programot jelentett be. Mantel mellett akkor hagyta ott a céget Chris Schlaeger is, a SUSE kutatás-fejlesztési igazgatója. Szintén 2005-ben hagyta el a Novellt Petra Heinrich európai értékesítési vezető, illetve Richard Seibt, a SUSE elnöke.

Mantel most azonban visszatér a Novellhez -- szellőztette meg a hírt az olasz Data Manager Online. A lapnak adott interjújában Mantel elárulta, 2005 végén azért távozott a Novelltől, mert "kiégett". "Sok év után, ami kizárólag munkával telt [...], szükségem volt egy kis pihenésre" -- mondta a SUSE társalapítója, aki december elején csatlakozott ismét a Novellhez és lényegében ugyanazt a munkát végzi, amelyet korábban: a SUSE Linux kernelének karbantartát.

Új regionális vezető
A Novell Volker Smidet nevezte ki az EMEA-régióért felelős elnökévé. Smid 2005 májusa óta a Novell közép-európai régióért felelős vezérigazgatói pozíciót töltötte be, új pozíciójában Tom Francesét váltja, akit a Novell globális értékesítésért felelős vezetőjévé léptettek elő
A SUSE-t 1992 végén alapította négy személy, Hubert Mantel mellett Burchard Steinbild, Roland Dyroff és Thomas Fehr. A vállalat neve eredetileg a "Software und System Entwicklung", azaz szoftver- és rendszerfejlesztés rövidítése volt. A SUSE kezdetben a Slackware Linux-disztribúciót fordította németre és juttatta el az érdeklődőkhöz, később azonban úgy határoztak, egy saját disztribúciót hoznak létre.

Ekkor született meg a gondolat, hogy szükség van a meglevőknél sokkal jobb és kényelmesebb installációs és konfigurációs segédeszközre, így megkezdődött a YaST fejlesztése. A jurix nevű Linux-disztribúció és a YaST összegyúrásából született meg az első SUSE Linux, amely a 4.2-es verziószámot viselte és 1996-ban jelent meg. A SUSE igen hamar elterjedt és Európa első számú Linux-disztribúciójává vált, 1997 óta pedig az Egyesült Államokban is jelen van vállalati formában.

Noha a cégek körében ma még egyértelműen a Red Hat a legnépszerűbb Linux-változat, a SUSE is egyre nagyobb sikereket ér el, főképp Európában. A német eredetű Linux-disztribúció óriási fegyverténye továbbá, hogy az informatikai piac amerikai szereplői is kiemelten támogatott platformként kezelik, ami nem sok Linux-változatról mondható el.

Az interjúban Mantel elmondta, azért tért vissza a Novellhez mert ugyan több mint egy éve volt arra hogy elgondolkodjon a pályafutásán, rádöbbent hogy még mindig a Linux érdekli a legjobban. "Sok jó barátom van a SUSE-nál és nagyon szeretek a Linuxon, illetve Linuxszal dolgozni" -- mondta Mantel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról