Szerző: Bizó Dániel

2006. december 15. 13:03

Meglepően bizakodó az AMD, amit díjaz a tőzsde

[BusinessWeek/HWSW] Megugrott az AMD papírjainak árfolyama a vállalat New Yorkban tartott elemzői konferenciáját követően, miután a felsővezetés számos bíztató jelet mutatottk az egyébként nem túl rózsásnak tűnő közeljövővel kapcsolatban. A hatás nem maradt el, a hírek hallatán 11 százalékkal lendültek fel a cég részvényei a délutáni kereskedésben.

[BusinessWeek/HWSW] Megugrott az AMD papírjainak árfolyama a vállalat New Yorkban tartott elemzői konferenciáját követően, miután a felsővezetés számos bíztató jelet mutatottk az egyébként nem túl rózsásnak tűnő közeljövővel kapcsolatban. A hatás nem maradt el, a hírek hallatán 11 százalékkal lendültek fel a cég részvényei a délutáni kereskedésben.

2007: több megtakarítás, magasabb piacrészesedés

Robert Rivet pénzügyi vezérigazgató elmondta, hogy az ATI felvásárlása kapcsán a korábbinál nagyobb mértékű megtakarítás érhető el, mivel a grafikus chipjeiről ismert vállalat teljes tevékenységét és a megtakarítási lehetőségeket csak a tranzakció lezárását követően nyílt lehetősége az AMD-nek feltérképezni. Korábban a processzorgyártó a működési költségek 75 millió dolláros csökkentéséről beszélt az összeolvadás kapcsán. Rivet elsősorban a nagyértékű beszerzésekre hivatkozott, melyek sokszor ugyanazokat az eszközöket és beszállítókat takarják.

A további költségcsökkentésen túlmenően a vállalat 20 százalékkal több processzort kíván eladni 2007 során, ami azt jelenti, hogy terveik szerint növelni fogják részesedésüket volumenben, ugyanis a piac egészének növekedése ennél alacsonyabb ütemű. A magas volument ráadásul egészséges profitrátával kalkulálják: a bruttó hányadot 50 százalék körül várják, plusz-mínusz 2 százalékpont, ami nagyjából megfelel a harmadik negyedévinek, és tekintve az Intel felől jelentkező nyomást, kedvezőnek mondható.

Az AMD növekedését elsősorban az teszi lehetővé, hogy drasztikusan sikerült megnövelnie jelenlétét a világ meghatározó PC- és szervergyártóinak kínálatában, így például a vállalat történetének egyik mérföldköve a Dell megnyerése, de hasonlóan jelentős a második számú kínai PC-gyártóval, a Founderrel kötött üzlet. A JPMorgan elemzője, Chris Danely szerint a decemberben eladott a Dell notebookok 11, az asztali konfigurációk 21 százaléka AMD-alapú lesz, és hasonló tendencia figyelhető meg a szerverek terén is.

Új mobilchip és integrált CPU-GPU a horizonton

A jelenleg hátrányban vitorlázó AMD ígérete szerint a négymagos Opteronok megjelenésével egyértelműsítik vezető szerepüket az energiahatékonyság terén, igaz, szerintük most is jobban állnak e téren az Intelnél, ami legalábbis megkérdőjelezhető. A négymagos chipek és az új infrastruktúra bevezetésének üteme megegyezik a korábban megismertekkel, vagyis jövő év közepén a jelenlegi platformba illeszkedő négymagos Barcelona debütál, majd az egymagos szerverekbe szánt Budapest, mely már új, gyorsabb HyperTranport linkeket alkalmaz, majd 2008 első felében érkezik a Shanghai, mely már többutas gépekbe is elhozza az új infrastruktúrát, ami elsősroban jobb skálázódást jelent.

Miközben legjobban a négyutas x86-kiszolgálók terén áll a vállalat szénája, addig a mobilszegmensben alulmarad technikailag az Intel kínálatánál, így árral kénytelen versenyezni. Ezen talán a Griffin kódnéven fejlesztett lapka változtat majd, melyet kifejezetten az alacsony fogyasztás szem előtt tartásával fejlesztenek, és valamikor 2008 során kerülhet piacra. Addig a jövő év közepén megjelenő Hawk, a Turion DDR2 memóriát kezelő változata tartja a frontot.

Az ATI felvásárlásával a vállalat megkezdte munkálatait az integrált grafikus vezérlőt tartalmazó processzorán, mely Fusion kódnéven ismert. A projekt első gyümölcse azonban nem várható 2009-10 előtt, és akkor is notebookokba szánják. Az integrált chipek kétségtelenül az alacsony fogyasztásra tervezett vagy olcsó hordozható gépek terén számíthatnak sikerre. Az AMD vezetői ezenkívül beszéltek a fogyasztói piacok nyújtotta lehetőségekről is, melyeket az ATI által hozott a mobiltelefonok, digitális televíziók és a videokonzolok terén való jelenlétével.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról