:

Szerző: Bizó Dániel

2006. december 20. 13:59

Jövőre átvehetik az uralmat a noteszgépek

[eWeek/HWSW] Közhelyes tény, hogy a hordozható gépek képezik a PC-piac növekedésének motorját, egyre nagyobb szeletet hasítva ki az eladásokból. Elemzők szerint 2007 lehet az az év, mikor a notebookok forgalmána a történelem során elsőként haladja meg az asztali gépekét.

[eWeek/HWSW] Közhelyes tény, hogy a hordozható gépek képezik a PC-piac növekedésének motorját, egyre nagyobb szeletet hasítva ki az eladásokból. Elemzők szerint 2007 lehet az az év, mikor a notebookok forgalmána a történelem során elsőként haladja meg az asztali gépekét.

2007, a fordulópont

A Merrill Lynch egyik vezető elemzője, Richard Farmer előrejelzése szerint jövőre a globális PC-piac 45,6 százalékát fogja kitenni a notebookokból származó bevétel, szemben az asztali konfigurációk 43,1 százalékos részesedésével (a fennmaradó részt vékony kliensnek, blade PC-k és PC-alapú szerverek teszik ki).

Idén ez az arány még 47-41,6 százalékban alakul az asztali gépek javára, az ezredfordulón pedig még 64 és 25 százalékot tett ki a desktop valamint a notebook részesedése. Két év múlva a hordozható gépek a piac felét teszik majd ki, míg az asztali modellek aránya 40 százalékra csökken, becsli Farmer. A világ legnagyobb piacának számító Egyesült Államokban már tavaly is voltak hónapok, amikor a notebookok nagyobb forgalmat generáltak az asztali gépeknél, Japánban pedig évek óta ez a helyzet.

Az IDC részéről Richard Shim szerint nem a notebookok növekvő népszerűségének és részesedésének trendje kérdéses, hanem hogy meddig tart ki ez az emelkedés. A magasabb áron értékesített notebookok forgalma bár jövőre meg fogja haladni az asztali gépekét, a szállításokból való részesedésük még mindig csak 36 százalékot tesz majd ki -- igaz, ez az arány 18,7 százalékot mutatott 6 évvel ezelőtt. A notebookpiac volumene idén 77 millió darabra rúg, véli a Gartner, jövőre pedig 93 milliót tesz majd ki.

A fogyasztók ereje

Volumen alapján a globális fordulópont nem jövőre, hanem 2008-ban vagy 2009-ben következhet be -- véli Shim --, főként a fejlett piacok hatására, az árérzékeny és alacsonyabb vásárlóerővel rendelkező fejlődő nemzetekben az asztali gépek továbbra is dominálnak majd. Ezzel egybecseng a Gartner előrejelzése, mely szerint a laptopok volumenben a fejlett, érett piacokon már jövőre a domináns formátummá válhatnak, köszönhetően a középosztály vásárlóerejének, míg a fejlődő országokban 2010-ig ez biztosan nem következik be.

Hogy mi történik ezután? Shim szerint a notebookok térnyerése lassulni fog, ugyanis az asztali gépeknek megvan a maguk helye, főként vállalati környezetben, ahol az alkalmazottak többségének nem feltétlenül van szüksége mobilitásra, a munkáját elvégzi az irodában, és nem viszi haza, és nem jár üzleti utakra sem. Az asztali gépek ráadásul továbbra is jelentősen alacsonyabb beszerzési és üzemeltetési költséggel bírnak, ráadásul kisebb biztonsági kockázatot rejtenek.

Miközben a mobilitás iránti igény és divat egyaránt szívóerőként lépnek fel a vásárlók oldaláról, az értékesítési csatorna felül jelentős nyomás is jelentkezik. Az ipar egész ellátási lánca, kezdve az alkatrészek beszállítóitól a gyártókon és márkákon át a viszonteladókig abban érdekelt, hogy a notebookok felé forduljanak az emberek, ugyanis azokon magasabb haszonrés realizálható, amin számos vállalatnak a nyereségessége áll vagy bukik a gyilkosan költségvezérelt, papírvékony profitrátákkal dolgozó iparban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.