:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. december 1. 15:01

Tárolópiac: továbbra is élen az EMC

A külső merevlemezes tárolóeszközök forgalma a harmadik negyedévben 4,3 milliárd dollárt tett ki, ez éves szinten 9,9 százalékos növekedésnek felel meg. Sorozatban ez volt a 14. negyedév, amikor nőtt a piac, az IDC szerint ennek oka hogy a vállalatoknál egyre több adat keletkezik amelyet tárolni kell, így egyre több cég dönt külső adattároló beszerzése mellett, a korábbi vásárlók pedig újabb, nagyobb kapacitású eszközöket szereznek be.

[HWSW] A külső merevlemezes tárolóeszközök forgalma a harmadik negyedévben 4,3 milliárd dollárt tett ki, ez éves szinten 9,9 százalékos növekedésnek felel meg. Sorozatban ez volt a 14. negyedév, amikor nőtt a piac, az IDC szerint ennek oka hogy a vállalatoknál egyre több adat keletkezik amelyet tárolni kell, így egyre több cég dönt külső adattároló beszerzése mellett, a korábbi vásárlók pedig újabb, nagyobb kapacitású eszközöket szereznek be.

A külső és belső merevlemezes tárolópiac együtt 7,9 százalékkal 6,186 milliárd dollárra bővült, ebben a rangsorban a HP (22,7%) volt az első, az ezüstérmet az IBM (20,2%), a bronzérmet az EMC (15%) szerezte meg, majd a Dell és a Hitachi következtek a sorban. A küső és belső tárolók kategóriájában a szerverekbe szerelt diszk-kapacitás miatt szerepelnek jól az olyan cégek mint a HP, az IBM és a Dell. A teljes leszállított diszk-kapacitás 783 petabájtot (millió gigabájtot) tett ki a harmadik negyedévben, ami 2005 azonos időszakával összevetve 50 százalékos bővülést jelent.

EMC-fölény szinte minden kategóriában

A külső merevlemezes tárolók piacát továbbra is az EMC vezeti, a vállalat a harmadik negyedévben 21,4 százalékos részesedést tudott megszerezni. Az EMC az elmúlt hónapok során gyakorlatilag a teljes termékkínálatát megújította, a frissítés láthatóan jól sikerült, az eladások 18 százalékkal, vagyis a piaci növekedésnél közel kétszer nagyobb ütemben emelkedtek.

A második helyezett HP ehhez képest mindössze 1,8 százalékos növekedést könyvelhetett el, így piaci részesedése 17,6 százalékra csökkent. A második negyedévben a két cég egyaránt 20 százalék körüli részesedéssel rendelkezett. A gyártók rangsorában a bronzérmet az IBM szerezte meg 13,7 százalékos részesedéssel, az EMC termékeit a saját neve alatt értékesítő Dell 8 százalékos piacrésszel a negyedik, meg a Hitachi Data Systems az ötödik helyen végzett 7,9 százalékkal.

Brad Nisbet, az IDC elemzője szerint elsősorban a középkategóriás -- 50 és 300 ezer dollár közötti árú -- termékek iránt volt kirobbanó az érdeklődés a harmadik negyedévben, a csúcskategóriás berendezések forgalma gyakorlatilag stagnált. Noha az egységnyi kapacitásra vetített ár folyamatosan csökken, a készülékek átlagos eladási ára emelkedik, mivel a nagyvállalatok egyre nagyobb kapacitású merevlemezes tárolókat vásárolnak. Az IDC szerint a növekedő kapacitás iránti igényt nem csak az előállított adatmennyiség mozgatja, hanem a konszolidációs projektek is.

Hódít az iSCSI

Az IDC jelentése kiemeli, hogy a hálózati tárolók (NAS, SAN) forgalma látványos, 17,2 százalékos növekedést könyvelhetett el. A NAS- és Open SAN-piacon egyaránt az EMC volt a vezető, utóbbi szegmensben az EMC visszavette az első helyet a HP-tól, amely 4 százalékpontos részesedést veszett. A NAS-piacon a 38 százalékos részesedéssel rendelkező EMC-t a Network Appliance követte.

Az iSCSI-alapú tárolóhálózatok forgalma egy év alatt több mint duplájára nőtt, az IDC szerint a Fibre Channelnél jóval alacsonyabb áruk és egyszerű használatuk miatt. Az iSCSI SAN-piacon a Network Appliance az úr -- derül ki az IDC jelentéséből. A piackutató cég szerint az iSCSI továbbra is óriási növekedési lehetőség előtt áll, ahogy egyre több gyártó rukkol elő ilyen termékekkel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 16:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.