Szerző: Bodnár Ádám

2006. december 7. 15:25

Felmérés készült a hazai cégek és intézmények IT-infratruktúrájáról és adatmentési szokásairól

Meglepő eredményeket hozott a Symantec megbízásából a Bell Research által elvégzett kutatás, amely a hazai vállalatok és intézmények informatikai infrastruktúráját és adatmentési szokásait vizsgálta. A felmérésben a legalább 100 PC-vel rendelkező szervezetek -- 132 vállalat és 131 intézmény -- szerepeltek.

[HWSW] Meglepő eredményeket hozott a Symantec megbízásából a Bell Research által elvégzett kutatás, amely a hazai vállalatok és intézmények informatikai infrastruktúráját és adatmentési szokásait vizsgálta. A felmérésben a legalább 100 PC-vel rendelkező szervezetek -- 132 vállalat és 131 intézmény -- szerepeltek.

Az intézmények jobban szeretik a Linuxot a cégeknél

A vizsgált cégek átlagosan 291 PC-vel és 19 szerverrel rendelkeztek, míg az intézmények esetében 248 PC és 7 szerver volt üzemben, ami jól mutatja a hazai közszféra alulinformatizáltságát. A céges szerverek közül átlagosan 45 százalék lát el üzleti kritikus feladatot a saját tulajdonosának bevallása szerint, míg az intézmények esetében ez az arány 50 százalék. A kiszolgálók számossága miatt még így is elmondható, hogy a cégeknél több mint kétszer több (6,5 ezer) üzleti kritikus szerver található mint az intézményeknél (2,89 ezer) .

A szervereken futó operációs rendszerek megoszlása meglehetősen vegyes képet mutat. Érdekes, hogy míg a vállalatoknál a kiszolgálók 72 százaléka windowsos és 12 százaléka linuxos, addig az intézményeknél a Microsoft operációs rendszerét futtató szerverek aránya csak 54 százalék, míg a linuxos kiszolgálók 23 százalékot tesznek ki. Novell NetWare a vizsgált vállalati szerverek 10 százaléka, a vizsgált intézményi gépeknek pedig 15 százaléka futtat, UNIX esetében ez az arány 4, illetve 7 százalék.

Általánosságban elmondható tehát, hogy az intézmények nyitottabbak a "Microsofton kívüli" világra, bár az eredményeket akár úgy is értelmezhetjük, hogy a vállalatok régi NetWare- és UNIX-szervereiket már átállították Windowsra, míg az intézményeknél még mindig üzemelnek ezek a "legacy" rendszerek, amelyek legvalószínűbb migrációs útja a Linux felé vezet.

Az adatok rendezetlensége a legnagyobb gond

A vizsgált szervezetek az adatok tárolására 16 százalékban vetnek be tárolóhálózatot (SAN), a legjellemzőbb azonban az adatok közvetlenül a kiszolgálón (DAS) vagy a hálózati adattárolón (NAS) történő tárolása. A megkérdezettek az adattárolás legnagyobb problémájaként az adatok rendezettségét, illetve a rendezetlen adatok mentését és visszaállítását említették. Érdekes, hogy míg a vállalatoknál a méret növekedésével párhuzamosan jelentenek egyre nagyobb problémát a rendezetlen adatok, intézmények esetén a legkisebbek válaszoltak így.

A vizsgált szervezetek 72 százalékánál havonta egyszer vagy még ritkábban, esetleg soha nincs szükség adatvisszaállításra, a válaszadók felénél nincs vagy nagyon minimális az adatvesztés, és 32 százalékuk 1 órán belül vissza tudja állítani az adatokat. A rendszerek, szerverek megbízhatóságát mutatja, hogy a szervezetek 85 százalékánál havonta egyszer vagy ritkábban (soha) van szükség valamilyen rendszer visszaállítására, újraélesztésére. A megkérdezettek 56 százalékánál jellemzően nincs vagy nagyon minimális az adatvesztés, a visszaállítás azonban a válaszadók 66 százalékánálnál több órát, vagy egy napot is igénybe vesz.

Lehangoló eredmények

Elgondolkodató, hogy a Symantec kutatása szerint a vizsgált vállalatoknak csak 85,4 százaléka rendelkezik adatmentési szabályzattal, de az intézményeknél az arány azonban még az 50 százalékot sem éri el. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb egy szervezet, annál valószínűbb hogy van adatmentési szabályzata, a 100-149 PC-vel rendelkező cégek esetében a policyval rendelkezők aránya 80,4 százalék, az 500-nál is több személyi számítógépet üzemeltető vállalatoknál azonban már 100 százalék. Az intézményeknél azonban még a legnagyobbaknak is csak 77 százalékánál van adatmentési szabályzat.

A felmérésben vizsgálták a Veritas termékek ismertségét és elterjedtségét is, a kutatás szerint a megkérdezett szervezetek ötöde használ valamilyen Veritas megoldást. Bár erre a nyilvánosságra hozott eredmények nem térnek ki, vélelmezhető, hogy a többség a hardvergyártók (HP, IBM, EMC) saját adatbiztonsági megoldásait alkalmazza. Lesújtó ugyanakkor, hogy a válaszadó informatikai vezetők közel fele egyáltalán nem hallotta még a Veritas nevet, 27 százalék pedig "valaha találkozott vele". A Veritas termékeket a válaszadók kétharmada saját bevallása szerint egyáltalán nem is ismeri. Amint az ismert, a Symantec által 2004 végén 13 milliárd dollárért (!) felvásárolt Veritas az adatmentési és -visszaállítási megoldások egyik legnagyobb gyártója.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról