Szerző: Ady Krisztián

2006. december 20. 15:50:53

Olcsóbb lehetne februártól a mobil- és vezetékes telefonálás

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsának legfrissebb közleménye szerint a kényszerítő intézkedés lép életbe, a hivatal ugyanis szakmai hibákból adódóan nem fogadta el a hazai mobilszolgáltatók által benyújtott költségmodelleket. A kihirdetett, 2007. február 2től érvényes mobil végződtetési díjak szerint a Magyar Telekom/T-Mobile hálózatába irányuló vezetékes és mobil hívások végződtetési díja a jelenlegi, átlagosan 27,17 Ft/percről 23,17 Ft/percre, a Pannoné a percenkénti 29,44 Ft-ról 24,44 Ft-ra, a Vodafone-nál pedig 32,61 Ft/percről 26,16 Ft/percre kell csökkentenie.

[HWSW] A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsának legfrissebb közleménye szerint a kényszerítő intézkedés lép életbe, a hivatal ugyanis szakmai hibákból adódóan nem fogadta el a hazai mobilszolgáltatók által benyújtott költségmodelleket. A kihirdetett, 2007. február 2–től érvényes mobil végződtetési díjak szerint a Magyar Telekom/T-Mobile hálózatába irányuló vezetékes és mobil hívások végződtetési díja a jelenlegi, átlagosan 27,17 Ft/percről 23,17 Ft/percre, a Pannoné a percenkénti 29,44 Ft-ról 24,44 Ft-ra, a Vodafone-nál pedig 32,61 Ft/percről 26,16 Ft/percre kell csökkentenie.

Három éves ciklus

Az NHH a következő három évre szóló határozatával átláthatóvá teszi a piaci folyamatokat és fokozatosan megszünteti a jelentős piaci erejű szolgáltatók által alkalmazott díjak közötti különbséget -- mondta Pataki Dániel, az NHH elnöke. Az NHH folytatja a végződtetési díjak 2005-ben megkezdett következetes csökkentését és ezzel teret ad a vezetékes- és mobiltelefon-szolgáltatás fogyasztói árának további mérséklődéséhez.

Az NHH Tanácsa október elején tette közzé határozatát, amelyben kimondta, hogy 2009 január elsejére három lépésben mindhárom magyarországi mobilszolgáltató hálózatában költségalapú szintre kell csökkenteni a szolgáltatók közötti elszámolás alapját jelentő nagykereskedelmi végződtetési díjat. A hívásvégződtetés hálózati szolgáltatás, a hívás továbbítása az összekapcsolási pontról a hívott előfizető hozzáférési pontjára. Ezért a szolgáltatásért a távközlési szolgáltatók egymásnak fizetnek a másik szolgáltató hálózatának használatáért. A végződtetési díjat az a szolgáltató fizeti, akinek a hálózatából indul a hívás, annak a szolgáltatónak, akinek a hálózatába irányul a hívás.

A Tanács októberi határozata alapján a szolgáltatóknak 40 nap állt rendelkezésükre, hogy beadják saját költségmodelljüket, bizonyítandó, hogy költségalapú díjuk eltér a Tanács által megállapítottól. A napszaktól független költségalapú végződtetési díj az NHH költségmodellje szerint percenként 16,84 Ft. A három szolgáltató közül saját modellt a T-Mobile és a Vodafone adott be, de ezeket a Tanács szakmai hibák miatt nem tudta elfogadni, így az októberben már jelzett díjakat hirdeti ki a mostani ármegállapító határozatával.

Elsőként februárban

A végződtetési díjak elsőként 2007. február 2-án, majd ezt követően 2008. és 2009. január elsején csökkennek. Az NHH Tanácsa által megállapított költségalapú díj alapján a Magyar Telekom/T-Mobile-nak minden alkalommal 14,74 százalékkal, a Pannonnak 16,99 százalékkal, a Vodafone-nak pedig 19,77 százalékkal kell csökkentenie a hálózatában alkalmazott végződtetési díjat. 2005-ben az NHH Tanácsa az átlagdíjakat EU-s összehasonlítások alapján állapította meg, míg a mostani határozatban már minden erővel a költségalapú díjak elérésére törekszik, költségmodell alkalmazásával.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 24. 17:10

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.

Aggasztó adatok?

6

Elvan a gyerek, ha mobilozik

2020. február 24. 09:46

Aggódnak érte, mégis engedik a hazai fiatal felnőtt szülők gyerekeinek az okoseszköz-használatot.