Szerző: Bodnár Ádám

2006. november 21. 09:03

Elkészült a Mono új verziója

Megjelent a .NET alkalmazások futását Linuxon, UNIX-on, illetve más rendszereken lehetővé tevő Mono 1.2-es verziója , amely már támogatja a Microsoft Windows Forms API felületet, így könnyebbé teszi a kliensoldali alkalmazások migrálását más rendszerre További fejlesztések is helyet kaptak az új verzióban, mint például a virtuálisgép-frissítések és a fejlett Java támogatás. A Novell szerint javult a Mono teljesítménye és a stabilitása, ugyanakkor csökkent a memória-igénye.

[HWSW] Megjelent a .NET alkalmazások futását Linuxon, UNIX-on, illetve más rendszereken lehetővé tevő Mono 1.2-es verziója, amely már támogatja a Microsoft Windows Forms API felületet, így könnyebbé teszi a kliensoldali alkalmazások migrálását más rendszerre További fejlesztések is helyet kaptak az új verzióban, mint például a virtuálisgép-frissítések és a fejlett Java támogatás. A Novell szerint javult a Mono teljesítménye és a stabilitása, ugyanakkor csökkent a memória-igénye.

Amint az ismert, a nyílt forrású Mono egy Microsoft .NET szabvánnyal kompatibilis fejlesztőkészlet és alkalmazásfuttató környezet, amely számos operációs rendszeren és hardverplatformon fut. A Mono a kulcsfontosságú .NET-kompatibilis komponenseket tartalmazza, ilyen például a C# fordító, egy virtuális futtatórendszer és a könyvtárak egyre gyarapodó készlete, mely többek között ASP.Net és ADO.Net, valamint GNOME- és Linux-specifikus könyvtárakból áll. A szoftver fejlesztése még 2001-ben kezdődött meg a Ximian égisze alatt, amelyet aztán 2003 augusztusában vásárolt fel a Novell.

"A mostani verzió egy nagyon fontos problémát oldott meg: leegyszerűsítette a Microsoft felhasználói felületek lefordítását Linuxra, ami azért kiemelkedő jelentőségű, mert így egyre több kliensoldali alkalmazás készülhet Linux platformra" -- mondta Miguel de Icaza, a Novell fejlesztői platformokért felelős részlegének alelnöke és a Mono projekt felelőse.

A Mono 1.2 verziója teljes körűen támogatja a .NET 1.1 verzióját, és részben a 2.0 verziót is. A Window.Forms API támogatásán kívül a Mono 1.2 számos továbbfejlesztett szolgáltatást is tartalmaz, többek között a C# 2.0 teljes támogatását és a .NET 2.0 API frissítéseit. A Mono keretrendszer számos operációs rendszert -- többek között a Linuxot, a Mac OS X-et, a Solarist, a BSD-t és a Windowsot -- és hardverplatformot -- x86, AMD64, EMT64, IA-64, PowerPC, ARM, SPARC, SPARC v9, s390, S390X -- támogat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról