Szerző: Bodnár Ádám

2006. november 21. 10:11

Zenére igen, videóra nem kell az iPod

Az iPod-tulajdonosok túlnyomó többsége csak zenehallgatásra használja a készülékét, videót csak nagyon kevesen játszanak le rajta -- derül ki a Nielsen Media Research által publikált felmérésből. Az Apple több mint egy éve, 2005 októberében dobta piacra az első videolejátszós iPodot, azóta pedig videoklipek mellett egész estés filmeket is elérhetővé tett az iTunes zeneboltban, egyelőre azonban úgy tűnik, csekély az érdeklődés irántuk.

[HWSW] Az iPod-tulajdonosok túlnyomó többsége csak zenehallgatásra használja a készülékét, videót csak nagyon kevesen játszanak le rajta -- derül ki a Nielsen Media Research által publikált felmérésből. Az Apple több mint egy éve, 2005 októberében dobta piacra az első videolejátszós iPodot, azóta pedig videoklipek mellett egész estés filmeket is elérhetővé tett az iTunes zeneboltban, egyelőre azonban úgy tűnik, csekély az érdeklődés irántuk.

A Nielsen októberben 400 iPod-tulajdonos felhasználási szokásait figyelte meg és azt találta, hogy a készülékeken lejátszott tartalmaknak csak kevesebb mint 1 százaléka videó, de még a videolejátszós iPodot birtoklók által lejátszott tartalmaknak is csupán 2 százaléka volt videó, a többi zene. A meghallgatott, illetve megnézett anyagok időtartama szerint is csupán 11 százalékos a videók részaránya a videolejátszós iPoddal rendelkezők körében.

Az Apple története során 67 millió iPodot értékesített, a Nielsen Home Tech Report szerint az amerikai háztartások 13 százaléka rendelkezik legalább egy lejátszóval, ami összesen 15 millió készüléket jelent, ezeknek nagyjából harmada képes videók lejátszására. Az iPod termékcsaládnak jelenleg csak a legnagyobb tagja, a merevlemezes változat képes videókat lejátszani, a nano hivatalosan nem támogatja ezt a funkciót, a shuffle-on pedig kijelző sincs.

A Nielsen elemzője, Paul Lindstrom szerint az iPod-eladásokat javarészt a zenehallgatás mozdítja előre. "Mindig ugyanahhoz a kérdéshez jutunk el végül: mi lesz ezután?" Az Apple az iTunes-on keresztül eddig 1,5 milliárd dalt és mintegy 45 millió videót értékesített. A legutóbbi negyedéves eredmények bejelentésekor a Walt Disney közölte, hogy az iTunes-on keresztül 500 ezer filmet adott el mindössze két hónap alatt.

Bizonyos szempontból érthető, hogy az iPod-tulajdonosok a zenét részesítik előnyben a videókkal szemben, de ez nem csak a hordozható lejátszókra érvényes: míg a kedvenc zeneszámait valaki akár több tízszer vagy több százszor is meghallgathatja, egy filmet legfeljebb párszor néz meg. Ráadásul a zenelejátszókon gyakran olyan dalok is megtalálhatók, amelyek már az iPod megvásárlása előtt is megvoltak a tulajdonosnak, filmeket viszont kevesebben gyűjtenek mint zenét, ráadásul a könnyen elérhető filmek többségét konvertálni kell az iPodra, ami időigényes és biztos sokak kedvét elveszi a mobil filmnézéstől.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról