:

Szerző: Ady Krisztián

2006. november 27. 11:08

HD Photo lett a Windows Media Photo képformátumból

A Microsoft a tavaly májusi WinHEC fejlesztői konferencián mutatta be elsőként saját képtárolási formátumát, a Windows Media Photo -t, melyet a JPEG veszteséges képtömörítő eljárás felváltására készítene el a redmondi szoftveróriás. A WMP rövidítés azonban nem volt egyértelmű jelölés, sokak számára a Windows Media Playert jelentette, így a vállalat a WMP-t HD Photo-ra keresztelte át.

[HWSW] A Microsoft a tavaly májusi WinHEC fejlesztői konferencián mutatta be elsőként saját képtárolási formátumát, a Windows Media Photo-t, melyet a JPEG veszteséges képtömörítő eljárás felváltására készítene el a redmondi szoftveróriás. A WMP rövidítés azonban nem volt egyértelmű jelölés, sokak számára a Windows Media Playert jelentette, így a vállalat a WMP-t HD Photo-ra keresztelte át.

Az új formátum specifikációja egy ideje bárki számára elérhető, sőt, 2009-ig ingyenesen licencelhető -- a Microsoft ezzel is segítené a formátum terjedését. A Microsoft saját audio és videoformátumai eddig mérsékelt sikereket értek el, sem a Windows Media Audio, sem a Windows Media Video nem lett általánosan használt formátum, úgynevezett kváziszabvány, bár utóbbit előszeretettel alkalmazzák internetes adások streamelésére.

A Microsoft hosszú távú célja a JPEG képformátum leváltása nem csak a számítógépeken, hanem akár a digitális fényképezőgépeken is -- a 2009-ig szóló ingyenes licencelési időszak is többek között ennek is köszönhető. A redmondiak szerint a WMP, illetve mostantól HD Photo jobb képminőséget nyújt hasonló tömörítési ráta mellett, mint a JPEG, vagy akár az újabb JPEG 2000 tömörítési eljárás, bár ez utóbbit egyes független tesztek cáfolják. A HD Photo újabb, kevesebb erőforrást igénylő algoritmussal olyan készülékekben is használható, melyek lassabb processzorral és kevesebb memóriával rendelkeznek.

A HD Photo specifikációja szeptemberben készült el, a formátumot pedig támogatni fogja a pár nap múlva megjelenő, következő generációs operációs rendszer, a Windows Vista is. A korábbi operációs rendszerek, így a Windows XP és a Windows Server 2003 a .NET Framework 3.0 letöltésével és telepítésével szerezhetik be a HD Photo támogatását. A HD Photo azonos algoritmuson keresztül nem csak veszteséges, hanem veszteségmentes tömörítést is kínál, így egyetlen kapcsoló beépítésével bármelyik, a legbutább digitális fényképezőgép is alkalmassá tehető veszteségmentes képek mentésére.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.