Szerző: Bizó Dániel

2006. november 6. 14:02

Teljesen nyílt forráskódú a legújabb beágyazott Windows

Néhány nappal azután, hogy meglepetésszerűen szövetségre lépett a világ egyik vezető Linux-szállítójával, a Novellel, a Microsoft most újabb jelét adja annak, hogy ha érdekei úgy kívánják, képes a paradigmaváltásra. A redmondi szoftveróriás beágyazott rendszerekbe tervezett Windows Embedded CE 6.0-s verziójának forráskódját teljes egészében hozzáférhetővé tette -- természetesen nem ingyenesen, vagy korlátozások nélkül.

HIRDETÉS

[HWSW] Néhány nappal azután, hogy meglepetésszerűen szövetségre lépett a világ egyik vezető Linux-szállítójával, a Novellel, a Microsoft most újabb jelét adja annak, hogy ha érdekei úgy kívánják, képes a paradigmaváltásra. A redmondi szoftveróriás beágyazott rendszerekbe tervezett Windows Embedded CE 6.0-s verziójának forráskódját teljes egészében hozzáférhetővé tette -- természetesen nem ingyenesen, vagy korlátozások nélkül.

Nincs titok, 100% forráskód

Az elemzések és a vállalat állítása szerint gyökeresen továbbfejlesztett CE 6.0 már a teljes forráskóddal és Visual Studio 2005 Professional Edition fejlesztői környezettel érkezik az azt licencelő rendszerfejlesztők és szállítók számára, ami nagyjából 3,9 millió átböngészhető kódsort jelent. A Microsoft szerint ezzel partnereik a korábbinál gyorsabban végezhetik el termékeik tesztelését, a hibák megtalálását, valamint igény szerint nagyobb szabadságot kapnak egyéni megoldások fejlesztésében és testreszabásban.

A CE 6.0 forráskódja a Shared Source Licensing programok keretén belül férhető hozzá azok számára, akik megkapják az ehhez szükséges licencet. A 6-os verzió forráskódjának korlátozottan nyilvánossá tétele nem a semmiből robbant elő, ugyanis a 5-ös változat estében is egy része már hozzáférhető volt, ami a forrás 56 százalékát jelentette. Most a Microsoft azt állítja, semmit nem zár el a licencelők elől.

Open source a la biznisz

A Microsoft forráskód-licencelési rendszere válaszlépésként értékelhető a nyílt forráskódú, Linux-alapú beágyazott szoftverrendszerre, mely rendkívül vonzó platformot kínál a fejlesztők és szállítók számára a kedvező licenc következtében: ingyenes beszerezhetőség, forráskód ismerete, tetszőlegesen testreszabható.

Kapitalista megközelítésmódjával a Windows CE ugyanakkor sikeresen kombinálhatja a Linuxtól átvett elveket az üzleti érdekekkel, mivel nem szükséges az elvégzett változtatásokat másokkal, még a Microsofttal sem megosztani, így szoftvertechnológiai versenyelőnyre is szert tehet. Üzleti szempontból ráadásul a CE bekerülési költsége is rendkívül alacsony: érdemi pénzt a Windows CE termékek szállításai után kell fizetni, jogdíj formájában.

A valós idejű működési képességeket, skálázódást és erőforrás-hatékonyságot is megkövetelő beágyazott piacon a Windows CE a második legnépszerűbb a Wind River VxWorks terméke mögött. Ha a különféle beágyazott Linuxokat és Windowsokat platformként egynek tekintjük, akkor ismét utóbbi kerül ki győztesen, ugyanakkor sokkal kiegyenlítettebb a kép. A Linux fentebb vázolt előnyeivel szemben további terjedése előtti legnagyobb akadály az inkompatibilitás -- ez ugyanakkor egy széttöredezett piacon mindenkit súlyt.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 7. 16:50

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.