Szerző: Bodnár Ádám

2006. november 20. 13:11

Akár 60 százalékos költségmegtakarítás is elérhető nyílt forrású adatbázisokkal

A Forrester Research elemzése szerint nyílt forrású adatbázisok használatával a vállalatok akár 60 százalékos költségmegtakarítást is elérhetnek. A kutatáshoz a felhasználók kérdőívek és interjúk formájában szolgáltattak adatokat az elemzőcégnek.

[HWSW] A Forrester Research elemzése szerint nyílt forrású adatbázisok használatával a vállalatok akár 60 százalékos költségmegtakarítást is elérhetnek. A kutatáshoz a felhasználók kérdőívek és interjúk formájában szolgáltattak adatokat az elemzőcégnek.

Árelőny

A nyílt forrású adatbázisoknak, mint amilyen a MySQL, EnterpriseDB, Ingres vagy PostgreSQL, nincs licencköltsége és a menedzsment-eszközeik is jellemzően olcsóbbak mint az IBM, a Microsoft vagy az Oracle kereskedelmi adatbázisaihoz -- állítja a Forrester. Az elemzőcég úgy véli, a nyílt forrású megoldások előnye elsősorban a kisebb méretű alkalmazások, 200 gigabájtnál kisebb adatbázisok esetén szembetűnő.

"Az alkalmazások 80 százaléka a kereskedelmi adatbázisokban megtalálható szolgáltatásoknak mindössze harmadát használja ki" -- mondta Noel Yuhanna, a Forrester vezető elemzője. "Ezek a funkciók ma már a nyílt forrású adatbázisokban is megtalálhatók." Az elemzőcég úgy véli, a nyílt és zárt világ közötti különbség funkciók tekintetében ráadásul gyorsan csökken. A Forrester elemzése szerint a vállalatok több mint fele már használ vagy legalábbis kísérletezik nyílt forrású adatbázisokkal.

EnterpiseDB-re vált a Sony
A Sony Online Entertainment Oracle-ről EnterpriseDB adatbázisra állítja át a Matrix Online játékszervereket, valamint a felhasználói fórumjait. A vállalat 80 százalékos megtakarításra számít birtoklási összköltség terén. A későbbiekben további Oracle adatbázisok migrálása várható EnterpriseDB-re.
Bár a nyílt forrású adatbázisok fejlesztői a terméküket nem a kereskedelmi szoftverek olcsóbb alternatívájaként pozícionálják, a Forrester elemzése rávilágít arra, ami a nyílt forrású világra általánosságban igaz, hogy elsősorban az alacsony(abb) ár miatt esik rájuk a vevők választása. Az ingyenes, nyílt forrású adatbázisok elsősorban a kis- és középvállalatok körében népszerűek, amik gyakran a lehető legalacsonyabb belépési költséggel járó megoldást keresik.

A nyílt forrású megoldások ugyanakkor jelentős hátrányban vannak az olyan területeken mint a biztonság, skálázhatóság, rendelkezésre állás és a teljesítmény, ezért üzleti kritikus környezetben ezidáig nemigen terjedtek el. Hiányoznak belőlük emellett az olyan fejlett funkciók, mint az XML-támogatás -- állítja a Forrester. További problémát jelent, hogy a nagyvállalati alkalmazások (ERP, CRM, SCM, stb.) jelentős többsége nem támogatja a nyílt forrású adatbázisokat, bár Yuhanna szerint ez a közeljövőben változni fog.

Ingyenes változatokkal támadnak

A nyílt forrású adatbázisok támadását az IBM, az Oracle és a Microsoft egyaránt saját adatbázisainak ingyenes változatával igyekszik visszaverni. Az IBM DB2-ből idén januárban jelent meg az Express-C ingyenes változat, amely legfeljebb két x86 processzort és 4 gigabájt memóriát kezel, azonban a felhasználók száma vagy az adattáblák mérete tetszőleges lehet. Az adatbázis ingyenesen letölthető, támogatás pedig egy közösségi fórumon keresztül érhető el.

Az adatbázisok legnagyobb szállítói közül a Microsoft és az Oracle már korábban adott ki ingyenes változatot saját szoftveréből. Az SQL Server 2005 Express Edition csak egy processzort és 1 gigabájt memóriát kezel, az adattáblák mérete pedig nem haladhatja meg a 4 gigabájtot. Az Oracle októberben jelentette be a Database 10g Expresst, amely szintén csak 1 processzort és 1 gigabájt kezel és legfeljebb 4 gigabájtos adattáblákat támogat. Az Oracle ingyenes adatbáziskezelőjével kapcsolatos további megkötés, hogy egy szerveren egyszerre csak egy példány (instance) futtatható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról