:

biztonság archívum - 2006 január

2006
január

0

Mozilla SeaMonkey: nyílt forrású webböngésző, levelező, hírolvasó, webszerkesztő egyben

2006. január 31. 16:09

A Mozilla Alapítvány letölthetővé tette komplett szoftvercsomagja, a SeaMonkey első véglegesnek nyilvánított, 1.0-ás változatát. A SeaMonkey több alkalmazást sűrít egyetlen csomagba, böngészőt, weboldalszerkesztőt, IRC-klienst, levelező- és hírolvasó programot is tartalmaz. Az egyelőre angol, német és francia nyelveken elérhető, Windows, Linux és Mac OS X operációs rendszerek alá telepíthető csomag teljesen ingyenes.

0

Jogsértő kód a Microsoft Office-ban

2006. január 31. 15:16

[News.com/HWSW] A Microsoft arra kéri vállalati ügyfeleit, a lehető leghamarabb frissítsék Office XP vagy Office 2003 programcsomagjaikat. A remondi cég egy jogvita eredményeképp volt kénytelen javítócsomagot kiadni az irodai szoftverhez, ugyanis egy bíróság kimondta, az Access adatbázis és az Excel közti kommunikáció sérti a guatemalai Carlos Armando Amado szabadalmát. A bíróság 8,9 millió dolláros kártérítést ítélt meg és arra kötelezte a Microsoftot, adjon ki új változatot az Office-ból, amely már nem tartalmaz szabadalomsértő kódrészleteket.

0

Kritikus biztonsági hibát javítottak a Winampban

2006. január 31. 10:27

A Nullsoft új változatot adott ki a népszerű Winamp médialejátszó szoftverből , amely tartalmazza egy korábban felfedezett biztonsági rés javítását. A Winamp 5.13 hétfőn jelent meg, miután a Secunia biztonsági cég nyilvánosságra hozta, hogy a lejátszó hibáját kihasználva támadók átvehetik az irányítást a szoftvert futtató gépek felett és a sérülékenységet kihasználó kódok már meg is jelentek az interneten. Secunia különösen veszélyes besorolással illette a biztonsági rést.

0

Melyik windowsos alkalmazások kötik a felhasználókat a Microsofthoz?

2006. január 30. 12:34

[eWeek] A Novell a CoolSolutions közösségi oldalon egy felmérést indított annak kiderítésére, mely alkalmazások azok, amelyek egyelőre csak Windowson léteznek és amelyek miatt a felhasználók nem hagyják el a Microsoft operációs rendszerét és váltanak Linuxra. A cég emellett arra a kérdésre is keresi a választ, melyik windowsos szoftverek linuxos változatai lehetnek kereskedelmileg sikeresek.

0

Díjmentes sebezhetőség-vizsgálatban vehetnek részt a hazai MasterCard elfogadóhelyek

2006. január 27. 15:30

A MasterCard International új, az egész világra kiterjedő biztonsági programot indít el, melynek célja, hogy a kereskedők biztonsági szerepére, a vásárlók adatainak kezelésére is rámutasson, hiszen magukat a tranzakciókat ők bonyolítják. A MasterCard segíteni kívánja az online kereskedőket, hogy minél előbb csatlakozzanak az iparág (PCI) Data Security Standard szabványához. Ennek egyik feltétele, hogy adatkezelő rendszerük sebezhetőség-vizsgálatát elvégeztessék.

0

IT-biztonság: a tömeges fertőzéseket a célzott támadások váltják fel

2006. január 27. 12:05

[IBM/HWSW] Az IBM által hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmány megerősíti a szakértők és elemzők azon véleményét, hogy a számítógépes bűnözők a tömeges fertőzési hullámokról egyre inkább a kevésbé átfogó, ugyanakkor a célpontnak megfelelően testreszabott támadásokra térnek át.

0

Kémprogramok elleni védelmet is nyújt a Netscape 8.1

2006. január 26. 10:55

Az AOL elérhetővé tette alternatív böngészője, a Mozilla tűzrókájára alapozott Netscape legújabb verzióját. A 8.1-es változat több újdonsággal kényezteti a szoftver felhasználóit, az új verzió többek között kémprogramok elleni védelemmel és RSS hírolvasó modullal is rendelkezik.

0

Kijavította termékei kritikus biztonsági hibáját az F-Secure

2006. január 23. 13:04

Az F-Secure javítást adott ki számos biztonsági termékéhez, miután kiderült hogy azok kritikus hibát tartalmaznak. A probléma a tömörített fájlok kezelésével kapcsolatos, megfelelően előkészített ZIP vagy RAR állományok segítségével kikerülhető a vírusellenőrzés, illetve akár puffertúlcsordulás is előidézhető, majd tetszőleges kód futtatható az áldozat számítógépén.

0

Húsz éve jelent meg az első PC-s vírus

2006. január 20. 08:06

Huszadik évfordulóját ünnepli a PC-vírus: az első kártevő 1986 januárjában jelent meg. Bár a floppykon terjedő Brain viszonylag ártalmatlan volt, mégis ez indította el a mai vírushelyzethez vezető események láncolatát. A Braint egy pakisztáni testvérpár készítette, akik a nevüket, címüket és telefonszámukat is bennehagyták a vírus kódjában. Szintén 1986-ban jelent meg a VirDem, amely futtatható fájlokhoz fűzte hozzá magát, így terjedt.

0

Melyik mobiltelefonok tulajdonosai a leginkább elégedettek?

2006. január 18. 13:59

A Strategy Analytics globális piackutató és tanácsadó cég felmérése szerint az LG mobiltelefonok tulajdonosai a leginkább elégedettek készülékükkel. Az SA mintegy 2000 mobiltelefon-felhasználót kérdezett meg, mennyire elégedettek készülékeik különféle tulajdonságaival és meglepő módon nem a piacvezető Nokia, hanem a gyártók rangsorában negyedik helyen álló LG készülékei kapták a legmagasabb pontszámokat.

0

Megduplázná a szélessávú hozzáférések számát a Magyar Telekom

2006. január 13. 10:59

Több mint kétszeresére kívánja növelni a szélessávú hozzáférések számát a Magyar Telekom, amelyhez hosszú lejáratú hitelhez folyamodik, jelentette be tegnap a vállalat. A rendkívül ambiciózus tervekhez a European Investment Bank nyújt 47,4 milliárd forintnyi kölcsönt, amelyet a vállalat teljes egészében infrastrukturális beruházásokra kíván fordítani.

0

Letölthető a Thunderbird levelezőprogram legújabb változata

2006. január 12. 12:25

A Mozilla közzétette Thunderbird levelezőprogramja legújabb végleges, 1.5-ös változatát. A véglegesnek titulált változatot csak azoknak kell letölteni, akik a második release candidate (RC2) verziónál régebbit használnak, a most közzétett verzió ugyanis teljesen megfelel az RC2-es változatnak. Az RC1 használóinak hamarosan egy frissítést is közzétesznek.

0

Rootkit a Norton SystemWorks segédprogramban

2006. január 12. 09:41

[News.com/eWeek/HWSW] A Symantec kijavította a Norton SystemWorks szoftver egyik hibáját, amely lehetőséget adott rosszindulatú felhasználók számára, hogy a számítógépeken ártó szándékú programokat rejtsenek el.

0

Béta frissítés a felturbózott DivX 6 kodekhez

2006. január 10. 15:49

December közepén, alig három hete jelent meg a közkedvelt kodek, a DivX 6 jelentősen felturbózott változata, melybe azonban úgy tűnik a fejlesztő minden igyekezete ellenére is számos hiba csúszott. A problémákat egy béta állapotú patch segítségével szüntetné meg az újabb verzió megjelenéséig a DivX Networks.

0

Kísért a WMF-sérülékenység

2006. január 10. 10:24

[News.com/HWSW] Noha a Microsoft már a múlt héten kiadta a javítást a Windows MetaFile állományok kezelésével kapcsolatos biztonsági problémára, kiderült, a sebezhetőség továbbra is kiaknázható, speciális WMF-állományokkal megbéníthatók a windowsos alkalmazások -- derül ki a Bugtraq levelezőlistára eljuttatott információkból, illetve példaprogramokból. A hírek szerint a windowsos rendszerek továbbra is legalább kétféleképp támadhatók.

0

A Samsung után tarolni akar az LG Electronics is

2006. január 9. 15:30

[The Wall Street Journal/Chosun Ilbo] Az LG Electronics közölte, hogy a következő öt évben forgalmának és nyereségének megduplázására készül. A vállalat ezen ambícióját nagyjából két hónappal azután jelentette be, hogy a szintén dél-koreai Samsung Electronics nyilvánosságra hozta hasonlóan nagyszabású terveit, amelyek szintén a bevétel megduplázásáról szólnak az évtized végére.

0

A Microsoft idő előtt kiadta a WMF-hiba javítását

2006. január 6. 12:47

Szakítva a hagyományokkal, a Microsoft nem várta meg a hónap második keddjét és idő előtt kiadta a WMF-sérülékenység javítását. A vállalat weboldalán olvasható információk szerint az ügyfelektől érkező igények miatt került sor a patch gyors kiadására, ami részben annak is köszönhető, hogy a tesztelése a vártnál hamarabb befejeződött.

0

NOD32: bárki által telepíthető, ingyenes javítás a WMF-hibára

2006. január 5. 16:22

A NOD32 antivírus rendszert gyártó ESET bejelentette, hogy a heurisztikus felismerést is tartalmazó ThreatSense technológiának köszönhetően vírusvédelmi megoldása frissítés nélkül is védelmet biztosít a WMF fájlok biztonsági hibájának kihasználása ellen. A NOD32 -- a független AV-Test.org tesztjei szerint -- mind a 73 vizsgált WMF biztonsági hiba ellen képes megelőző védelmet nyújtani.

0

Intel: új év, új arculat

2006. január 3. 08:56

[BusinessWeek/HWSW] December elején még csak kiszivárgott, nem hivatalos információk alapján számoltunk be az Intel közelgő újjászületéséről, amelyet néhány napon belül, a Las Vegasban megrendezett Consumer Electronics Show alkalmával kürtölne világgá a vállalat. A világ vezető üzleti hetilapja, a BusinessWeek legújabb számában azonban már címlapot kapott a sztori , rengeteg részlettel szolgálva, első kézből az Intel vezetőitől.