Szerző: Ady Krisztián

2006. január 26. 10:55

Kémprogramok elleni védelmet is nyújt a Netscape 8.1

Az AOL elérhetővé tette alternatív böngészője, a Mozilla tűzrókájára alapozott Netscape legújabb verzióját. A 8.1-es változat több újdonsággal kényezteti a szoftver felhasználóit, az új verzió többek között kémprogramok elleni védelemmel és RSS hírolvasó modullal is rendelkezik.

[HWSW] Az AOL elérhetővé tette alternatív böngészője, a Mozilla tűzrókájára alapozott Netscape legújabb verzióját. A 8.1-es változat több újdonsággal kényezteti a szoftver felhasználóit, az új verzió többek között kémprogramok elleni védelemmel és RSS hírolvasó modullal is rendelkezik.

A kémprogramok ellen beépített modul minden egyes internetről letöltött állományt megvizsgál és blokkolja azokat, melyek veszélyeket rejthetnek az internetezők számára. A 8.1-es verzió már több profilt is képes kezelni, így külön beállításokat hozhatunk létre akár a család más tagjai, gyermekeink számára is, különböző kedvencekkel, opciókkal. Érdekes szolgáltatás, hogy egy véletlenül becsukott böngészőfül könnyedén visszaállítható. A 8.0 verzóhoz hasonlóan az új változat is az elérhető legújabb Firefox böngészőmotorra épül és egyelőre csak angol nyelven "beszél".

A tavaly májusban bemutatott Netscape 8 érdekessége, hogy bár a Firefox motorjára épül, azonban akár weboldalanként is választhatjuk az Internet Explorer motor használatát is. A telepítés során megadhatjuk, hogy a Netscape az általa biztonságosnak ítélt weboldalakon -- kompatibilitási okokból -- automatikusan az Internet Explorer böngészőmotort használja.

A Netscape 8-as sorozatának legfontosabb újdonságai közé tartozik még az internetes adatlopást ("phising") megelőző technológia, a böngésző egy folyamatosan frissített feketelista segítségével blokkolja a hozzáférést azokhoz az oldalakhoz, amelyeket internetes bűnözők személyes adatok -- például hitelkártyaszámok, banki jelszavak -- eltulajdonítása céljából hoztak létre. Emellett a programban letiltható a webböngészési szokások figyelésére alkalmas sütik fogadása, valamint az ActiveX komponensek kezelése is.

A Netscape-et fejlesztő America Online nem titkolja, hogy a biztonság növelésével szeretne felhasználókat elcsábítani a piacvezető Internet Explorertől, egyelőre azonban kevés sikerrel. A NetAppications legfrissebb adatai szerint a felhasználók 85,5 százaléka az Internet Explorert használja, a második legnépszerűbb versenyző a nyílt forrású Mozilla Firefox. A megújult Netscape egyelőre nem tudta visszaszerezni régi felhasználói táborát, a piacból csupán 1,24 százalékot birtokol, lemaradva az Apple Safari mögött, de megelőzve az Operát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról