Szerző: Bodnár Ádám

2009. február 11. 09:09

Elérte a mélyontot az NVIDIA, ennél már csak feljebb van

A várakozásoknak megfelelően drámaian visszaeső bevétellel és jókora veszteséggel zárta a január 25-én véget ért negyedik pénzügyi negyedévet az NVIDIA. A vállalatnak nincs választása, gyorsan faragnia kell költségeiből hogy készpénzt takarítson meg, illetve hogy tartani tudja fejlesztési terveit.

[HWSW] A várakozásoknak megfelelően drámaian visszaeső bevétellel és jókora veszteséggel zárta a január 25-én véget ért negyedik pénzügyi negyedévet az NVIDIA. A vállalatnak nincs választása, gyorsan faragnia kell költségeiből hogy készpénzt takarítson meg, illetve hogy tartani tudja fejlesztési terveit.

Az NVIDIA negyedéves forgalma egy év alatt 60 százalékkal 481,1 millió dollárra zuhant, a nettó veszteség pedig 147,7 millió dollárt tett ki, szemben az egy esztendővel korábban elkönyvelt 257 milliós nettó profittal. A visszaesés okai egyértelműen a pénzügyi krízist követő gazdasági válságra, a PC-piac megtorpanására és a bizonytalan idei kilátásokra vezethetők vissza. A gyatra negyedik negyedéves eredmények az NVIDIA egész évét tönkretették, a cég a tavalyi 4,1 milliárd dollár után idén mindössze 3,4 milliárdos forgalmat tudott elérni, a közel 800 milliós profitot pedig 30 milliós veszteség váltotta.

Az NVIDIA összes termékcsoportjában látványosan csökkentek az eladások. A harmadik negyedévvel összevetve a grafikus processzorok forgalma 47 százalékkal zuhant, a chipkészleteké 51 százalékkal apadt és a szolgáltatásokból származó bevétel is 44 százalékkal kevesebb volt. A grafikus chipeken belül az asztali szegmens 34 százalékkal, a notebook-szegmens pesig 63 százalékkal esett -- utóbbinak egyértelműen az integrált grafikus vezérlőt tartalmazó olcsó netbookok előretörésének köszönhető.

[+] Összeomlott a grafikus chipek piaca is

Jen-Hsun Huang, a társaság vezérigazgatója az eredmények kapcsán kiadott közleményben elmondta, az NVIDIA-nak sürgősen csökkentenie kell működési költségeit, amely lehetővé teszi a készpénz tartalékolását, ugyanakkor nem fojtja meg a fejlesztéseket. A cél az, hogy a 300 millió dolláros működési költségeket 35 millióval csökkentse a vállalat a második negyedév végére, vagyis a naptári év közepére. Elbocsátásokról nem esett szó, létszámstopot azonban elrendeltek.

A tegnapi elemzői konferenciahíváson elhangzottak szerint az NVIDIA vezetői nem tudnak megbízható előrejelzéssel szolgálni erre az évre. Marvin Burkett pénzügyi vezér elismerte, nagyot hibáztak a negyedik negyedéves előrejelzéssel is, október volt az utolsó igazán jó hónapja az NVIDIA-nak, azonban az még a harmadik negyedévre esett. Ugyanakkor -- mondta Burkett -- a csatornában a készletek már olyan szintre apadtak, hogy további bevételcsökkenés nem várható, de egyelőre az sem látszik, hogy mikor lesz újabb növekedés.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.