:

Szerző: Koi Tamás

2009. február 11. 16:45

Kénytelen visszafogni a termelést a Nokia, de így is siralmas negyedév elé néz

A mobiltelefonok iránt mutatkozó csökkenő kereslet miatt visszafogja termelését legnagyobb finnországi gyárában a Nokia, ezzel együtt több helyi divízióját is átszervezi és leépíti. A cég a költségcsökkentő intézkedések hatására mobil üzletágánál éves szinten legalább 700 millió euró megtakarítást vár, ezzel együtt tovább keresi a lehetőséget a kiadások lefaragására.

[HWSW] A mobiltelefonok iránt mutatkozó csökkenő kereslet miatt visszafogja termelését legnagyobb finnországi gyárában a Nokia, ezzel együtt több helyi divízióját is átszervezi és leépíti. A cég a költségcsökkentő intézkedések hatására mobil üzletágánál éves szinten legalább 700 millió euró megtakarítást vár, ezzel együtt tovább keresi a lehetőséget a kiadások lefaragására.

A Nokia a költségcsökkentési intézkedések részeként jelentősen csökkenti a finnországi Salóban található, elsősorban okostelefonokra specializálódott gyárának termelését, ezzel együtt ideiglenes jelleggel megválik az ott dolgozó alkalmazottak 20-30 százalékától. Az elbocsátások legalább 2500 munkavállalót érintenek majd, áll a finn gyártó közleményében. A Nokia ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a salói gyár nem zár be, a termelés zavartalanul folyik tovább -- ez a gyár egyébként a cég utolsó nyugat-európai termelőüzeme, miután tavaly leállt a gyártás a németországi Bochumban felépített komplexumban.

A cég január végi beszámolója alapján úgy tűnik, a mobilpiac rosszabb helyzetben van a vártnál: a vállalat korábban 5 százalékos visszaesést várt 2009-re, a most közzétett előrejelzés azonban már 10 százalékos csökkenésről szól. Az első félévben az eladások a padlón lesznek, az év végére azonban már mutatkozhatnak a fellendülés jelei -- vélik a Nokiánál. Egyes elemzők szerint a globális mobilpiac az első negyedévben akár 18 százalékot is zuhanhat, a finn gyártó ezzel együtt várhatóan minden idők legrosszabb pénzügyi teljesítményét hozza majd a március végén záródó időszakban.

A cég a tavalyi évet is pocsék eredménnyel zárta: 2008 negyedik negyedévben a Nokia mindössze 12,7 milliárd eurós forgalmat könyvelhetett el, ami éves szinten 19 százalékos visszaesést jelent. Ehhez csupán 576 millió eurós nettó nyereség társult, szemben a 2007 utolsó három hónapjában elért 1,84 milliárd dollárral. A hatalmas zakót jól jellemzi, hogy elemzők átlagosan 13,28 milliárdos bevételt és 977 milliós profitot vártak.

A Nokia a Salóban található gyár termelésének visszafogása mellett egyéb átszervezésektől is jelentős költségmegtakarítást remél idén. A gyártó egyebek mellett bezárja a finnországi Jyväskyläban található kutatási-fejlesztési központját, valamint több részlegénél is leépítéseket, munkaerőátcsoportosítást hajt végre. A fejlesztési központból összesen 320 embert küldenek el, a többi részlegnél egyelőre 90 fős leépítéssel számolnak.

Arról nincs hír, hogy a költségcsökkentési intézkedések érintenék a Nokia komáromi gyárát, ahol jelenleg mintegy hatezer dolgozónak adnak munkát.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.