Szerző: Bodnár Ádám

2009. február 27. 12:08

Vegyes eredményekkel zárta idei első negyedévét a Novell

Vegyes eredményekkel zárta a januárban véget ért első pénzügyi negyedévét a Novell. A vállalat forgalma az új licenceladások drámai visszaesése miatt csökkent, a cég nyeresége is apadt. A stratégiai területek közül a Linux és a rendszerfelügyelet területén tudott csak növekedést elérni a cég.

[HWSW] Vegyes eredményekkel zárta a januárban véget ért első pénzügyi negyedévét a Novell. A vállalat forgalma az új licenceladások drámai visszaesése miatt csökkent, a cég nyeresége is apadt. A stratégiai területek közül a Linux és a rendszerfelügyelet területén tudott csak növekedést elérni a cég.

A vállalat 215 millió dolláros forgalmat könyelhetett el az első negyedévben, ez 7 százalékos visszaesés éves összevetésben. Az üzemi eredmény közel kétszeresére, 14 millió dollárra nőtt, a nettó profit pedig 11 millió dollárt tett ki, szemben a tavalyi év azonos időszakában elkönyvelt 17 millió dollárral. A részvényenkénti eredmény 1 centtel felülmúlta az elemzői várakozásokat, ami főleg az árfolyamingadozás kedvező hatásának köszönhető, a bevétel azonban elmaradt a 229 millió dolláros prognózistól.

A Novell bevételének még mindig közel felét adó munkacsoport-termékek forgalma 9 százalékkal csökkent, a biztonsági szoftverek értékesítéséből származó bevétel 8 százalékkal apadt, a rendszerfelügyeleti portfólió az akvizícióknak köszönhetően 9 százalékkal duzzadt. A SUSE Linuxot is tartalmazó Open Platform Solutions termékcsoport forgalma éves szinten 24 százalékkal emelkedett, de még így is csak 17 százalékát adta a teljes bevételnek.

A Novell forgalmából mindössze 28 millió dollárt tett ki az új licencek értékesítése, a fennmaradó rész szoftverkarbantartásból, előfizetésekből és szolgáltatásokból származott. A jövőbeli kilátásokra nézve intő jel, hogy az új licencértékesítés 30 százalékkal zuhant, a biztonsági szoftverek (azonosság- és hozzáféréskezelés) területén a visszaesés 50 százalékos volt. A cég a munkacsoport-szoftverek terén is apadó eladásokkal kell szembenézzen, a korábbi NetWare-felhasználókat képtelen az Open Enterprise Server felé terelni és a Groupwise is egyre marginalizálódik az Exchange és a Lotus árnyékában. Licenceladási szempontból a rendszerfelügyeleti portfólió volt az egyetlen növekedést produkáló terület, itt 15 százalék volt a bővülés, bár az igaz, hogy egy évvel korábban ez a szegmens nagyon gyengén teljesített.

A Novellnek minden lehetősége megvan arra, hogy a recesszió nyertesei közé tartotton. Piaci elemzők egybehangzó véleménye szerint a válság a nyílt forrású szoftverek, a hatékonyságot növelő rendszerfelügyeleti termékek felé fogják terelni a vállalatokat, a biztonsági megoldásokra pedig folyamatosan költeni fognak a cégek, ugyanis ezt a területet még kedvezőtlen pénzügyi körülmények között sem lehet hanyagolni. Az eredmények alapján azonban a Novell kizárólag linuxos területen tudja pénzre váltani ezt a lehetőséget, ami elsősorban a Microsofttal 2006-ban kötött megállapodásnak köszönhető -- lényegében a Microsoft a SUSE Linux legnagyobb disztribútora. Kérdés, hogy a megállapodás 2012-ben esedékes lejárta után is marad-e a lendület.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról