Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

A hatalmas veszteség ellenére biztatóak az Alcatel-Lucent kilátásai

Koi Tamás, 2009. február 05. 13:01
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

[Wall Street Journal/HWSW] A tavalyi utolsó negyedévet is jelentős veszteséggel zárta a világ legnagyobb telefonos hálózatieszköz-szállítójának számító Alcatel-Lucent. A nagyvállalat új vezetése szerint számos ponton sikerült megfogni a további zuhanást, az elemzői várakozások szerint teljesítő cég ezért belátható időn belül újra nyereségessé válhat.

hirdetés
[Wall Street Journal/HWSW] A tavalyi utolsó negyedévet is jelentős veszteséggel zárta a világ legnagyobb telefonos hálózatieszköz-szállítójának számító Alcatel-Lucent. A nagyvállalat új vezetése szerint számos ponton sikerült megfogni a további zuhanást, az elemzői várakozások szerint teljesítő cég ezért belátható időn belül újra nyereségessé válhat.

A nagyvállalat gigászi, nettó 3,89 milliárd eurós veszteséget könyvelt el az utolsó negyedévben, miután a vezetékes telekommunikációs szektorban működő szolgáltatók -- az Alcatel-Lucent legnagyobb ügyfelei -- az elmélyülő gazdasági válság hatására jelentősen visszafogták beruházásaikat a tavalyi év utolsó három hónapjában. A hatalmas veszteség tetemes részét ettől függetlenül egy egyszeri, 3,91 milliárd eurós leírás adta, mely a termékstratégiával kapcsolatos átalakítások szükséges velejárója volt a cégnél (2007 végén egy hasonló leírásnak köszönhetően 2,58 milliárd eurós mínusszal zárt a cég). A forgalom közben 5,3 százalékkal százalékkal csökkent, 4,95 milliárd euróra.

A megalakulása óta folyamatosan veszteséges cég tavaly bejelentett új stratégiája szerint átalakításokkal és idén további ötezer munkavállaló elbocsátásával igyekszik pozitívba billenteni mérlegét. Ben Verwaayen, az Alcatel-Lucent elnök-vezérigazgatója a pénzügyi eredmények bejelentésekor optimistán nyilatkozott: a vállalatvezető szerint az átstrukturálás máris meghozta a gyümölcsét, így a vezeték nélküli üzletág veszteségét az ígéreteknek megfelelően sikerült a felére csökkenteni, a cég emellett az árcsökkentések hatására a kínai piacon is megerősítette pozícióját.

"Ezek jó jelek, az Alcatel-Lucent sínen van" -- mondta el Verwaayen, kiemelve, hogy a cég a hatalmas veszteség ellenére minden pénzügyi célszámot teljesített a negyedik negyedévben. A cég elemzők szerint is kimászhat a gödörből, az új vezetés pedig egyértelműen jót tett a cégnek.

Az Alcatel-Lucent ugyanakkor továbbra is komoly kihívások elé néz, a termékstratégia pedig további átalakításokra szorul, mivel a vállalat vezeték nélküli portfóliója még mindig gyenge felhozatalt ad, a cég emellett még most is elsősorban a folyamatosan olvadó vezetékes távközlési piacra van utalva. A vállalatot a befektetők és elemzők reményei szerint most vagy soha alapon az új vezetés mentheti meg: az Alcatel-Lucenthez tavaly nyáron, illetve októberben két új cégvezető érkezett: Ben Verwaayen, a British Telecom volt első embere lett az új elnök-vezérigazgató, míg az igazgatótanács elnöki székébe október elsejétől Philippe Camus ült.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.