Szerző: Koi Tamás

2009. február 9. 08:24

Ötvenmillió eladott BlackBerry a RIM-nél

Mérföldkőhöz ért az okostelefonokat gyártó kanadai Research in Motion (RIM), a vállalat eladta az ötvenmilliomodik BlackBerryt. A márkanév tízéves fennállása óta gyakorlatilag eggyé vált a keményvonalas üzleti okostelefon fogalmával, a cég készülékeit és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat hazánkban is forgalmazza mindhárom mobilszolgáltató.

[HWSW] Mérföldkőhöz ért az okostelefonokat gyártó kanadai Research in Motion (RIM), a vállalat eladta az ötvenmilliomodik BlackBerryt. A márkanév tízéves fennállása óta gyakorlatilag eggyé vált a keményvonalas üzleti okostelefon fogalmával, a cég készülékeit és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat hazánkban is forgalmazza mindhárom mobilszolgáltató.

Az ötvenmilliós eladási rekordot szinte napra pontosan az első BlackBerry piacra kerülésének tizedik évfordulóján sikerült elérnie a vállalatnak, mely eleinte személyhívókkal próbált piacot szerezni, később pedig saját üzleti megoldásaival (például push e-mail szolgáltatás, BlackBerry Enterprise Server platform) megtámogatott okostelefonok gyártásába fogott. A cég vállalati platformjának jelenleg mintegy 21 millió regisztrált előfizetője van, akik egy hónap leforgása alatt átlagosan három petabájtnyi adatot forgalmaznak.

BlackBerry Storm
BlackBerry Storm

A RIM reményei szerint a következő, százmilliós eladási határt lényegesen rövidebb idő alatt eléri majd, köszönhetően egyre népszerűbbé váló üzleti megoldásainak, köztük a tavalyi év két sikertermékének, a BlackBerry Boldnak és a Stormnak. A cég korábbi üzleti jelentéséből kiderült, hogy az új előfizetők 60 százaléka már nem vállalati felhasználó hanem magánszemély, vagyis kimondható: a BlackBerryk sikeresek a fogyasztói piacon is.

A cég elismerésre méltó eladási rekordja ugyanakkor eltörpül a Nokia Symbian platformjának sikere mellett: ma nagyjából 250 millió okostelefonon fut Symbian operációs rendszer. Ennél lényegesen kevesebb, mintegy húszmillió okostelefon futtatja a a Microsoft operációs rendszerét, a Windows Mobile-t. A BlackBerry telefonokra fejlesztett szoftverek mennyisége a közeljövőben jelentősen bővülhet majd, a RIM ugyanis márciusban megnyitja saját alkalmazás-piacterét, ezzel csatlakozva az Apple és a Google hasonló kezdeményezéseihez. A BlackBerry Application Storefrontra szokás szerint egyedi fejlesztésű alkalmazások kerülhetnek, melyekért fizetni kell majd, a bevételek nagy részét pedig visszajuttatják a készítőknek.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.