:

Szerző: Koi Tamás

2009. február 11. 10:51

Csökkent a Pannon tavalyi árbevétele

Miközben előfizetőinek számát bővítette, csekély mértékben romlott a Pannon pénzügyi teljesítménye a tavalyi utolsó negyedévben és az év egészét nézve egyaránt. A cég 2008-ban ugyanakkor jelentősen növelte elsősorban a hálózatfejlesztésre, azon belül is főképp a mobilinternet-lefedettség bővítésére összpontosuló beruházásait.

[HWSW] Miközben előfizetőinek számát bővítette, csekély mértékben romlott a Pannon pénzügyi teljesítménye a tavalyi utolsó negyedévben és az év egészét nézve egyaránt. A cég 2008-ban ugyanakkor jelentősen növelte elsősorban a hálózatfejlesztésre, azon belül is főképp a mobilinternet-lefedettség bővítésére összpontosuló beruházásait.

A mobilszolgáltató ma közzétett, tavalyi negyedik negyedévre vonatkozó pénzügyi jelentéséből kiderül, hogy a szolgáltató 2008 utolsó három hónapjában 256 ezer új előfizetői szerződést kötött, így az előfizetői kör 3 millió 730 ezerre növekedett év végére. A használatban lévő kártyák összesített számadatait tekintve a Pannon piaci részesedése 33,9 százalék volt a negyedik negyedév végén, ami 0,8 százalékpontos növekedést jelent 2008 harmadik negyedévéhez képest.

A mobilszolgáltató háromhavi forgalma 48,5 milliárd forintot tett ki, ami 1,4 milliárd forinttal elmarad a 2007 negyedik negyedévi összegtől. Az éves árbevétel 192,5-ről 188,3 milliárd forintra olvadt, a vállalat a csökkenést ezúttal is a hívásvégződtetési díjak 2008 januári csökkentésével magyarázza. Az egy főre jutó havi mobil árbevétel ("blended ARPU" index) 9 százalékkal csökkent 2007 negyedik negyedéve óta, ami főleg az összekapcsolási és a roaming díjak csökkenésével magyarázható. A készülékértékesítésből származó árbevétel is csökkent, de mindezeket részben ellensúlyozta az ügyfélkör bővülése és a mobil internet-értékesítés árbevétele.

A vállalat EBITDA (kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenés előtti nyereség) mutatója 1,6 milliárd forinttal csökkent 2007 negyedik negyedévéhez képest a 2007-es év utolsó negyedévében jelentkező egyszeri tételek miatt. A teljes évi nominális EBITDA megközelítőleg azonos az előző évivel (nagyjából 77 milliárd forint) és az 55,4 milliárd forintos egész évi üzemi eredményről (EBIT) is ugyanez mondható el.

A beruházási érték 6 milliárd forintot tett ki a negyedik negyedévben (a tőkeberuházás értéke 20 százalékkal nőtt negyedéves szinten), így teljes évi összege elérte a 17,9 milliárd forintot. Ez jelentős növekedés a 2007-es 14,8 milliárd forinthoz képest. A fejlesztésre szánt összegek túlnyomó részét a mobilinternet hálózat bővítése emésztette fel -- a vállalat idén jelentős mértékben növelte a 3G-s mobilhálózat lakossági lefedettségét, így a szolgáltató tavaly év végén 363 településen szolgáltatott szélessávú mobilinternetet, míg egy évvel korábban alig 80 településen volt elérhető a technológia. A Pannon ugyanakkor továbbra sem kommunikálja a lakosságszámra levetített százalékos 3G-s lefedettséget, így nem tudni, hogy a gyors mobilnettel hány előfizetőt érhet el cég.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.