Szerző: Bodnár Ádám

2009. február 2. 09:28

Összeesett a processzorpiac a negyedik negyedévben, de még nincs mélyponton

A PC-eladások negyedik negyedéves összeomlása és az idei első félévre vonatkozó borús kilátások nem csak a grafikus chipek, hanem az x86 processzorok piacára is rányomták a bélyegüket. A Mercury Research számai alapján az év utolsó három hónapjában éves szinten 8,8 százalékkal, szekvenciálisan pedig 18 százalékkal 75,3 millió darabra estek vissza az eladások. A legnagyobb pofont a szerverprocesszorok szegmense kapta, itt 25 százalékkal olvadás volt megfigyelhető.

[HWSW] A PC-eladások negyedik negyedéves összeomlása és az idei első félévre vonatkozó borús kilátások nem csak a grafikus chipek, hanem az x86 processzorok piacára is rányomták a bélyegüket. A Mercury Research számai alapján az év utolsó három hónapjában éves szinten 8,8 százalékkal, szekvenciálisan pedig 18 százalékkal 75,3 millió darabra estek vissza az eladások. A legnagyobb pofont a szerverprocesszorok szegmense kapta, itt 25 százalékkal olvadás volt megfigyelhető.

A harmadik negyedévben a vártnál jóval erősebb volt a piac, ezt követően a gyártókat hidegzuhanyként érte a forgalom beszakadása. A Mercury szerint ráaásul a neheze még hátravan, az első és második negyedévben további rossz hírek várhatók. A negyedik negyedévről az első negyedévre átlagosan 7,4 százalékkal csökkennek az x86 processzorok eladásai, az idén azonban 15 százalékos visszaesés várható a január közepén rendelkezésre álló adatok alapján -- mondta Dean McCarron, a Mercury elemzője.

A netbookok térnyerése egyértelműen az Intel malmára hajtotta a vizet a negyedik negyedévben, mivel a riválisok nem rendelkeznek megfelelő versenytárssal ebben a szegmensben. Az olcsó hordozható gépek sikerének köszönhetően a világ első számú chipgyártója 1,1 százalékponttal 82,1 százalékra növelte részesedését a negyedik negyedévben, miközben az AMD 0,7 százalékpontot vesztett, a VIA részesedése pedig 0,2 százalékponttal olvadt. McCarron szerint a netbookok nélkül az arányok nem változtak volna.

[+] Összeomlott a grafikus chipek piaca is

2008-ban az Intel az x86 processzorpiac 80,4 százalékát szerezte meg, azaz sikerült feljebb tornáznia részesedését 2007-hez képest, amikor az eladások 77,1 százalékát tette zsebre. Meglepő módon a VIA is előre tudott törni, a tajvani vállalat 2007-ben még 0,8 százalékos, tavaly pedig már 1,1 százalékos részesedést szerzett. 2008 egyértelmű vesztese az AMD, a cég tavalyelőtt még az eladások 22,1 százalékát birtokolta, ez egy év alatt 18,5 százalékra esett vissza. 2008-ban a teljes piac a három erős negyedévnek köszönhetően 13,3 százalékkal bővült.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról