:

Szerző: Koi Tamás

2009. február 26. 13:33

Együtt próbál szerencsét a magyar piacon a Telsey és a Ruckus Wireless

Közös erővel próbál új piacokat meghódítani a Telsey Telecommunications és a Ruckus Wireless -- derült ki a két cég együttműködési megállapodását bejelentő mai sajtótájékoztatón. Az európai országokban elsősorban IPTV-megoldásaival és otthoni hálózati eszközeivel, átjátszóival jelen lévő olasz Telsey az amerikai Ruckus egyedi felépítésű készülékeit is használja majd hálózataihoz, a cég cserébe a Telsey disztribútorain keresztül terjeszkedhet az európai országokban.

[HWSW] Közös erővel próbál új piacokat meghódítani a Telsey Telecommunications és a Ruckus Wireless -- derült ki a két cég együttműködési megállapodását bejelentő mai sajtótájékoztatón. Az európai országokban elsősorban IPTV-megoldásaival és otthoni hálózati eszközeivel, átjátszóival jelen lévő olasz Telsey az amerikai Ruckus egyedi felépítésű készülékeit is használja majd hálózataihoz, a cég cserébe a Telsey disztribútorain keresztül terjeszkedhet az európai országokban.

A Telsey részéről az együttműködés elsősorban az IPTV-rendszerekre specializálódott divíziójának igényeit szolgálja, a hálózatba kötött eszközök (gateway és set-top boxok) közti stabil és nagy sávszélességű vezeték nélküli kommunikáció megvalósítása érdekében. Mint ahogy azt Szuszkó László, a vállalat kelet-európai kereskedelmi vezetője elmondta, az IPTV-végpontokra kihelyezett infrastruktúráknál egyre több előfizető választja az alternatív (például powerline rendszerek) vagy vezeték nélküli adatátvitelt a gateway és a set-top box között ahelyett, hogy Ethernet-kábelt húzna ki a készülékek közt.

Az IPTV-technológia ugyanakkor különösen érzékeny a szállított adatcsomagok késésére, kimaradására vagy sérülésére, ezért a vezeték nélküli jeltovábbításnál a hagyományos, körsugárzó rendszerek nem minden esetben jelentenek optimális megoldást az átvitelhez. A jelek küldése az eszközök távolságától, a beltér kialakításától (falvastagság, falak anyaga, reflexió) és a frekvencia zsúfoltságától függően vagy speciális, high-end eszközöket, vagy valamilyen egyedi technológiával szóró berendezéseket igényel.


BeamFlex antennaerdő: nagyobb hatótávolság, stabilabb jel

A Ruckus Wireless ZoneFlex családba tartozó vezeték nélküli hozzáférési pontjai a gyártó szerint a konkurenciánál (Cisco, Aruba, Meru) jóval kedvezőbb áron nyújtanak megoldást a fenti problémára. A hozzáférési pontok a BeamFlex névre keresztelt technológia révén nem körbeszórják, hanem sávban, a kliensre fókuszáltan szórják a jelet, ezzel összességében nagyobb hatótávolságot és stabilabb adatkapcsolatot elérve. Az eszközök mindehhez egy speciális kialakítású, tizenkét antennából álló (ebből hat vízszintes, hat függőleges pozícióban helyezkedik el) belső antennarendszert használnak.

A Ruckus szerint a Wireless ZoneFlex eszközöket használva azonos felhasználószám és terület lefedéséhez összességében kevesebb hozzáférési pontra van szükség, ami gazdaságosabbá teheti a lokális vezeték nélküli hálózatok kiépítését. A két cég elsődleges célcsoportjába az IPTV hálózatok üzemeltetői mellett a szállodák, egészségügyi és oktatási intézmények valamint vendéglátóhelyek tartoznak.

A nemrég létrejött együttműködési megállapodástól a felek egyaránt jelentős piaci bővülést várnak. Hazánkban egyelőre sem a Telsey, sem a Ruckus Wireless nem épített fel magának kiterjedt ügyfélbázist, ráadásul egyelőre nem is folynak tárgyalások a hazai IPTV-szolgáltatókkal a közösen forgalmazott megoldások alkalmazásáról. A Telsey ugyanakkor reméli, hogy a Deutsche Telekommal kötött partneri együttműködés hatására idővel a hazai leányvállalat T-Home márkanevű IPTV-infrastruktúrájában is helyet kaphatnak a cég és a Ruckus Wireless megoldásai -- mondta el Szuszkó a HWSW kérdésére.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról