Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Csődbe ment a Spansion japán leánya, a szakadék szélén a cég

Bizó Dániel, 2009. február 11. 15:24
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Becsődölt a Spansion, a világ legnagyobb NOR flash-gyártójának japán leánya, figyelmeztetve a teljes vállalat összedőlésének közelségére. A cég tegnap közölte, hogy csődvédelemért folyamodik hatalmas tartozásainak rendezésének érdekében. Három hete a német Qimonda, Európa egyetlen memóriagyártója jelentett csődöt, miután a hitelező bankok nem látták működőképesnek az üzleti tervet, így nem nyújtottak segítséget. Mindkét vállalat a memóriapiacot sújtó tartós árdepresszió áldozata, mely dollár tízmilliárdos nagyságrendű veszteséget okozott eddig az iparnak.

hirdetés
[HWSW] Becsődölt a Spansion, a világ legnagyobb NOR flash-gyártójának japán leánya, figyelmeztetve a teljes vállalat összedőlésének közelségére. A cég tegnap közölte, hogy csődvédelemért folyamodik hatalmas tartozásainak rendezésének érdekében. Három hete a német Qimonda, Európa egyetlen memóriagyártója jelentett csődöt, miután a hitelező bankok nem látták működőképesnek az üzleti tervet, így nem nyújtottak segítséget. Mindkét vállalat a memóriapiacot sújtó tartós árdepresszió áldozata, mely dollár tízmilliárdos nagyságrendű veszteséget okozott eddig az iparnak.

A Spansion japán részlege tegnap közölte, hogy csődvédelmet kér mintegy 810 millió dolláros tartozással. A Spansion Japan csődeljárása nincs kihatással az amerikai anyavállalat működésére, állította a cég, melynek részesedése 40 százalékot tesz ki a NOR flash-piacon. A Spansion januárban közölte, hogy stratégiai alternatívát keres jelenlegi helyzetére, beleértve az eladást vagy összeolvadást más vállalatokkal, aminek kidolgozásában a Barclays Capital is részt vesz. Egyes pletykák szerint az anyavállalat közel jár a Chapterr 11-hez, vagyis az amerikai csődvédelemhez. A cég gyakorlatilag semmit nem ér, az AMD és Fujitsu vegyesvállalatának papírjai kibocsátásuk óta 99,5 százalékot estek, működésének négy éve alatt egyszer sem mutatott fel nyereséget.

A NOR flash memóriákat főképp mobiltelefonokban alkalmazzák szoftverek tárolására és futtatására, ugyanis eza memóriatípus a RAM-hoz hasonlóan gyors hozzáférésű, ugyanakkor nem felejt. Hátránya, hogy rendkívül lassan írható, valamint kapacitásához mérten drágább a NAND-nál. Az akár kétszer nagyobb kapacitássűrűségű, sokkal gyorsabb írást és gyorsabb szekvenciális olvasást lehetővé tévő NAND terjedésével egyre inkább szorítja ki a NOR chipeket, ahogyan az adattárolási és írási igények folyamatosan emelkednek.

A NOR területe így az olyan kis memóriaigényű beágyazott területekre szűkül leginkább, mint például mobiltelefonok, fényképezőgépek és más elektronikus eszközök szoftvereinek tárolása és betöltése, míg az adatokat, amennyiben igény van rá, NAND flash memória tárolja. A NOR előnyt élvez a alsókategóriás termékeknél, ugyanis egyszerűbb és olcsóbb rendszerek építhetőek vele annak köszönhetően, hogy akár egyetlen NOR chippel ki lehet szolgálni az alkalmazásprocesszort, ugyanis háttértárként és RAM-ként funkcionál egyszerre.

A NAND-technológiába ölt fejlesztések azonban, mellyel alkalmassá válnak operációs rendszerek bootolására is, a NOR hagyományos, ROM-szerű alkalmazási területeit is veszélybe sodorják hosszú távon. Az iSuppli becslése szerint a NOR-piac tavaly 6,4 milliárd dollárra zsugorodott, ami közel 17 százalékos esés -- ilyen körülmények között a Spansion önálló túlélésre gyakorlatilag esélytelen.

[+] Csődöt jelentett a Qimonda, Európa egyetlen memóriagyártója

A túltermeléses környezetet és a gazdasági válságot a NAND sem úszta meg, az iparág történetében elsőként szenvedett el tavaly csökkenést, 14 százalékkal 12 milliárd dollárra zuhant vissza a forgalom. Elemzők szerint a Spansion Japan esetleges bedőlése nem lesz döntő kihatással a többi gyártóra, ahogyan a NOR-piac zsugorodik, és átadja helyét a NAND technológiának. A Spansion nem jelentős szereplő a NAND-piacon.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.