:

Szerző: Koi Tamás

2009. február 24. 15:05

Őrzi elsőségét a hazai noteszgéppiacon az Acer

Megőrizte vezető pozícióját a noteszgépek hazai piacán 2008-ban az Acer, a tajvani gyártó egyben felkapaszkodott a második helyre a teljes hazai PC-piacon -- derült ki a vállalat mai sajtótájékoztatóján. A cég a tavalyi negyedik negyedévben a válság mellékhatásaként elszabaduló euró- és dollárárfolyamok miatt óvatosabban készletezett, ennek ellenére éves szinten 20 ezerrel több notebookot adott el, mint legközelebbi riválisa.

[HWSW] Megőrizte vezető pozícióját a noteszgépek hazai piacán 2008-ban az Acer, a tajvani gyártó egyben felkapaszkodott a második helyre a teljes hazai PC-piacon -- derült ki a vállalat mai sajtótájékoztatóján. A cég a tavalyi negyedik negyedévben a válság mellékhatásaként elszabaduló euró- és dollárárfolyamok miatt óvatosabban készletezett, ennek ellenére éves szinten 20 ezerrel több notebookot adott el, mint legközelebbi riválisa.

Az Acer tavaly összesen 98 ezer noteszgépet és netbookot értékesített a magyar piacon, körülbelül 30 százalékkal többet, mint 2007-ben, amikor egyébként szintén piacelső lett a vállalat. A cég ezzel a Gartner számai alapján 25 százaléknál valamivel magasabb részesedéssel vezeti a hazai piacot -- mondta el a sajtótájékoztatón Egri Csaba, az Acer magyarországi képviseletének vezetője. Egri szerint a gazdasági válság tavaly a vártnál szerényebb hatást gyakorolt a forgalomra. "Az utolsó negyedévben komolyabb visszaesést feltételeztünk, óvatosabban készleteztünk, nem tudtuk, hogy az áremelkedést hogyan fogják a vevők megemészteni" -- fejtette ki a képviseletvezető.

Egri szerint az Acernek -- akárcsak az összes gyártónak -- jól jött a nyári erős forintárfolyam, a kelet-európai valuták, így köztük a forint év végi, illetve januári-februári bezuhanása miatt azonban nehéz, küzdelmes évre számít a magyarországi képviselet. "Az elmúlt öt-hat évben 35-40 százalékos növekedést produkált a piac, most egyes elemzők 20 százalékos visszaesést várnak. (…) Nem lesz egy egyszerű időszak, ez egy elég erőteljes megtisztulással fog járni, nem biztos, hogy ennyi szereplő marad a piacon az év végére” -- hangzott el a sajtótájékoztatón. A borúlátó jóslatok dacára az Acer idén is vezető szerepre tör a hazai piacon -- szögezte le a magyar képviselet vezetője.

A vállalat tavaly leginkább az Európát, Közel-Keletet és Afrikát magába foglaló EMEA-régióban tarolt olcsó, korlátozott képességű mini noteszgépeivel, a tavaly augusztusban piacra került Aspire One netbookokkal. Az Acer hazai képviselete nagyjából 12 ezer ilyen számítógépet adott el tavaly, melyből több ezer a T-Mobile mobilinternet-promóciójának részeként talált gazdára -- ez volt az első olyan promóció Magyarországon, amelyben mobilszolgáltatónál netbookot lehetett vásárolni mobilnet-előfizetés mellé.

A vállalat legújabb netbookját, a 10,1 hüvelykes kijelzővel felszerelt Aspire One-t éppen ezen a héten kezdik forgalmazni a magyar üzletláncok, számítástechnikai kereskedések. Móritz Krisztina, a képviselet termékmenedzsere elmondta, az első félévben több új, eddig teljesen ismeretlen Aspire One modell is napvilágot lát majd, így egyebek mellett áprilistól elérhetők lesznek a mobilszolgáltatóknak dedikált típusok, jön az üzleti felhasználóknak szánt, letisztultabb külsejű, Windows Vistát futtató Aspire One Pro, valamint májusban debütál egy 11,6 hüvelykes TFT-vel ellátott új Acer netbook is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 17:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.