:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. február 20. 13:08

Antitröszt: a Google lesz az új Microsoft?

Míg Európában még mindig a Microsoft a trösztellenes aktivisták mumusa, addig az Egyesült Államokban, Obama Amerikájában már a jövőben járnak, s ha monopóliumokról beszélnek, akkor már a politikusoknak is a Google az új Microsoft.

[HWSW] Míg Európában még mindig a Microsoft a trösztellenes aktivisták mumusa, addig az Egyesült Államokban, Obama Amerikájában már a jövőben járnak, s ha monopóliumokról beszélnek, akkor már a politikusoknak is a Google az új Microsoft.

Christine Varney, az Igazságügyi Minisztérium frissen kinevezett, trösztellenes ügyekkel foglalkozó főügyész-helyettese figyelő szemeit a Google-re veti. A Bloomberg egy tavalyi AAI (American Antitrust Institute) panelbeszélgetés szövegét ásta elő és hívta fel rá a figyelmet, melyben Varney "elköszön a Microsofttól és a Google hatalmára figyelmeztet". Ha pedig Christine Varney kiszemel magának egy céget, annak van félnivalója -- a Clinton-adminisztráció idején ő volt ugyanis, aki a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság tagjaként akkoriban a Netscape mellett lobbizott, s kierőszakolta a Microsoft elleni első trösztellenes vizsgálatokat.

Az akkori önmagához képest akár még elszántabb lehet most, hogy pozíciója is van a cselekvéshez, bár már az előásott beszélgetés szövegéből is kiderül, hogy tettre kész. Tavaly június 19-én a következőket mondta: "Számomra a Microsoft annyira XX. századi. Nem számít gondnak. Az amerikai gazdaság számára viszont továbbra is léteznek problémák, potenciálisan a Google képében. A Google, ami máris monopóliumot szerzett az interneten az online hirdetések révén". Azt azonban Varney is elismeri, hogy a kaliforniai cég a világ legnépszerűbb keresőjét birtokolja, s emellett látványos innovátorként viselkedik a piacon, s ez utóbbi miatt sikerült dominanciához jutnia.

Ugyanakkor a Google "gyorsan szerez piaci hatalmat egy másik fontos kialakulóban lévő területen, a cloud computingban is, ami már kevésbé elfogadható. Amikor a vállalataink mindegyike beszáll a cloud computing világába és mindössze egyetlen olyan cég lesz, aki egy mindenre kiterjedő, átfogó megoldást tud nyújtani, akkor pontosan ugyanaz fog megismétlődni, ami a Microsofttal történt a 90-es években".

Ez pedig nem kívánatos Varney szerint, s az eltökélt politikusnő valószínűleg minden erejével azon lesz, hogy ezt valahogyan megakadályozza. Komoly fricska a keresőóriás vezetőinek, hogy a többek közt az ő tanácsaik és útmutatásaik segítségével győzelmet arató Obama egy olyan embert jelöl apparátusán belül az anti-tröszt feladatok vezetésére, aki bevallottan a Google ellen ágál.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 15:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.