Szerző: Bizó Dániel

2009. február 18. 17:20

Bedőltek a NAND flash árak

Közel harmadával estek a NAND flash-árak 2008 utolsó három hónapjában, ennek ellenére is messze a várakozások alatt maradt a kereslet, áll a DRAMeXchange jelentésében. A negyedik negyedévre a Toshiba gyakorlatilag beérte a Samsungot, fej-fej mellett zárták az évet.

[HWSW] Közel harmadával estek a NAND flash-árak 2008 utolsó három hónapjában, ennek ellenére is messze a várakozások alatt maradt a kereslet, áll a DRAMeXchange jelentésében. A negyedik negyedévre a Toshiba gyakorlatilag beérte a Samsungot, fej-fej mellett zárták az évet.

A DRAMeXchange üzletkötési adatai alapján a tavalyi utolsó negyedévben 32 százalékkal voltak alacsonyabbak az átlagos NAND flash árak mint az előző negyedévben, ahogyan a gyártókra hatalmas nyomás nehezült a készletszintek lecsökkentése miatt. Az árak meredek zuhanását ugyanakkor látványosan nem ellensúlyozta a kereslet emelkedése -- az olcsóbbá váló memória kevéssé serkenti a fogyasztókat, hogy fényképezőgépet, MP3-lejátszót vagy SSD-vel szerelt notebookot vásároljanak.

A piackutató becslése szerint a leszállított kapacitás mindössze 18 százalékkal emelkedett, így a negyedik negyedévben összességében 19,3 százalékkal 2,23 milliárd dollárra zuhant vissza a globális NAND flash-piac. A NAND-piacot a korábbi évekhez viszonyítva az is sújtja, hogy a DRAM-piacon mély recessziós állapotok uralkodnak, így a mindkét piacon érdekelt gyártók nem képesek szelepként használni azt, átállítva kapacitásaikat DRAM-termelésre.

A gyártók közül a koreaiak estek vissza a gazdaságtalan gyárak bezárásával csökkenő termelés miatt, a Hynix és a Samsung Electronics is több százalékpontnyi részesedést vesztett, miközben a Toshiba jelentősen növelte területét. A Samsung alig tudta megőrizni elsőségét, 35,6 százalékos forgalmi aránya alig haladja meg a Toshiba 33,1 százalékát. Szintén újdonság, hogy 16,3 százalékával az Intel-Micron szövetség megelőzte a 15 százalékos Hynix-Numonyxot. Az év egészében a Samsung 40,5 százalékot, a Toshiba 28,1-et, a Hynix-Numonyx 17,7-et, az Intel-Micron pedig 13,7 százalékot szerzett meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról