Szerző: Ady Krisztián

2005. május 26. 13:36

Az Európai Bizottság sürgeti a digitális televíziózásra váltást

Az Európai Bizottság arra szólította fel legújabb közleményében az EU tagállamokat, köztünk Magyarországot is, hogy gyorsítsák fel a teljes egészében digitális műsorsugárzásra történő áttérést, hogy a korábban meghatározott lekapcsolási időpontok tarthatók legyenek. Ennek megfelelően hazánkban legkésőbb 2012-ben le kellene kapcsolni az analóg átjátszóadókat, ezt követően csak digitális formában kellene sugározni a műsorokat. A digitális sugárzás nem csak jobb kép és hangminőséget, több sugárzott csatornát, hanem infokommunikációs megoldásokat, interaktív televíziózást is ígér.

[HWSW] Az Európai Bizottság arra szólította fel legújabb közleményében az EU tagállamokat, köztünk Magyarországot is, hogy gyorsítsák fel a teljes egészében digitális műsorsugárzásra történő áttérést, hogy a korábban meghatározott lekapcsolási időpontok tarthatók legyenek. Ennek megfelelően hazánkban legkésőbb 2012-ben le kellene kapcsolni az analóg átjátszóadókat, ezt követően csak digitális formában kellene sugározni a műsorokat. A digitális sugárzás nem csak jobb kép és hangminőséget, több sugárzott csatornát, hanem infokommunikációs megoldásokat, interaktív televíziózást is ígér.

Közös munkára szólítanak fel

A digitális műsorsugárzás nem csak a jobb minőségű kép és hang miatt fontos, hanem azért is, mely ez a technológia sokkal hatékonyabban használja ki a rendelkezésre álló frekvenciákat, sőt, számos spektrum fel is szabadulhat más, például mobilkommunikációs célokra. Ugyanakkora frekvenciatartományban, melyben eddig egyetlen televíziócsatorna műsorát sugározták, most 3-5 jobb minőségű adás továbbítására nyílik lehetőség.

Az Európai Bizottság várakozásai szerint számos országban legkésőbb 2010-ig, néhány más tagállamban, köztük hazánkban is 2012-ig kerül sor az analóg hálózat kikapcsolására. A Bizottság ezzel együtt közös munkára szólított fel, hogy a felszabadított frekvenciák az egész Európai Unió területén elérhetők legyenek.

Hazánkban már működik

Kovács Kálmán Informatikai és Hírközlési Miniszter 2004 októberéban a tihanyi Internet Hungary 2004 konferencián egy jelképes gombnyomással indította el az Antenna Hungária Rt. digitális földfelszíni televíziós műsorszórását. A gombnyomás valóban csak jelképes volt, hiszen a többé-kevésbé ismert tesztüzem szinte pontosan három éve működött, elsőként 2001. októberében állították üzembe az első DVB-T adóberendezést Budapest területén.


A DVB-T digitális földfelszíni műsorszórás jelenlegi lefedettsége

Tavaly októbertől azonban már nem csak Budapesten, hanem Kabhegy körzetében (Veszprém és tekintélyes méretű környéke) is fogható az első digitálisan sugárzott "csomag", melyek vételéhez egy hagyományos tetőantenna -- az adótorony környékén egy botantenna -- és egy úgynevezett set-top-box, vagy PC-s kártya szükséges.

A jelenleg csupán három közszolgálati csatornát tartalmazó sugárzott csomag további bővítését nem is igazán a technikai feltételek, hanem az elégtelen szabályozás, ezen belül a médiatörvény módosításának szükségessége korlátozza.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról