Szerző: Ady Krisztián

2005. május 31. 13:42

Bemutatkozik az Antenna Digital -- digitális műsorszórásba kezd az Antenna Hungária

Az Antenna Hungária a harmadik negyedévben elindítja hazánk első teljesen digitálisan sugárzott földi műsorszolgáltatását. Az Antenna Digital az eddig analóg, mikrohullámú technológiával sugárzott AntennaMikro csomagok helyébe lép.

[HWSW] Az Antenna Hungária a harmadik negyedévben elindítja hazánk első teljesen digitálisan sugárzott földi műsorszolgáltatását. Az Antenna Digital az eddig analóg, mikrohullámú technológiával sugárzott AntennaMikro csomagok helyébe lép.

Váltás korszerűbb technológiára

Az Antenna Hungária AntennaMikro szolgáltatása Budapest egy részén és a főváros környékén vehető, azok nézhették, akik optikai rálátással rendelkeztek a Széchenyi-hegyi adótoronyra -- innen sugározták a jelenleg 23 programot tartalmazó adást. Az AntennaMikro szolgáltatás jelenlegi előfizetői automatikusan élvezhetik majd az Antenna Digital előnyeit, nekik csak a vevőkészülékeket, az úgynevezett set-top-boxokat (STB) kell majd lecserélniük a digitális jel fogadására képes eszközökre.

Az AH Rt. kora ősszel indítja el az Antenna Digitalt és ezzel párhuzamosan, várhatóan három hónap alatt teljesen lecserélik az AntennaMikro előfizetők dekódereit, hogy alkalmasak legyenek a digitális jelek fogadására. "Az AH ezzel teljes körű digitális szolgáltató lett: közel száz csatornát, az eddigieknél jóval rugalmasabb programstruktúrát, kiváló kép- és hangminőséget és a digitális átvitelhez kapcsolódó kényelmi szolgáltatásokat nyújtunk előfizetőinknek" -- jelentette be Dr. László Géza vezérigazgató a cég mai sajtótájékoztatóján.

Közel 100 program, több mint 10 programcsomag

A digitális, MPEG-2 videotömörítő technológiát alkalmazó jeltovábbítás révén lehetővé válik a nézők által fogható csatornák számának növelése. A tervek szerint -- a jogtulajdonosokkal folyamatban vannak a tárgyalások -- az Antenna Digital előfizetői közel száz televíziócsatorna műsorai közül válogathatnak majd. Az előzetes piackutatások szerint a nézők nagy része a magyar nyelvű adásokat részesíti előnyben, ezért az Antenna Hungária Rt. a piacon lévő valamennyi, mintegy 40 magyar nyelvű programot fel kívánja venni az Antenna Digital kínálatába.

Az új szolgáltatás a vezetékes kábeltelevíziókkal versenyez majd, ahol az a gyakorlat, hogy a háztartások csupán néhány, egymásra épülő előfizetői csomag közül választhatnak. Az AH RT. az Antenna Digital nézői számára ezzel szemben nagy számú programcsomagot állítana össze, amelyek rugalmasan alkalmazkodnak majd a különböző igényekhez. Így több tematikus, például kulturális vagy nyelvtanuló-programcsomag elindítását is tervezik.

EPG

Az Antenna Digital előfizetői dekóderük segítségével lehívhatnak majd egy elektronikus programfüzetet is, amely a csatornák programjairól nyújt információt egy egyszerű, könnyen kezelhető menüfelületen keresztül. A több televíziókészülékkel rendelkező háztartások számára két tuneregységgel rendelkező STB-k bérlési lehetőségét is tervezik. Az Antenna Digitalról a június 4-én induló hivatalos honlapon keresztül tudhatunk meg folyamatosan frissített információkat.

A dekódereket az Antenna Hungária Rt. szakemberei folyamatosan cserélik és a tervek szerint november végére, december elejére már minden jelenlegi AntennaMikro előfizető háztartásában ott lesz az új, száz program vételére alkalmas készülék. Az AH Rt. ezt követően valószínűleg kikapcsolja majd a párhuzamos analóg sugárzást, hiszen az analóg adás által foglalt frekvenciatartományra szüksége lesz a digitális programok számának növeléséhez.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról