Szerző: Bodnár Ádám

2005. május 26. 09:51

Korszakváltás a HP-nál

A Hewlett-Packard a hírek szerint a jövő héten mutatja be utolsó saját fejlesztésű processzorát, a PA-8900 lapkát. A kétmagos, 64 megabájt (nem integrált) harmadszintű gyorsítótárat tartalmazó PA-8900 várhatóan 800 MHz-es, 1 GHz-es és 1,1 GHz-es változatban lesz elérhető a vállalat Unix-szervereiben.

[HWSW] A Hewlett-Packard a hírek szerint a jövő héten mutatja be utolsó saját fejlesztésű processzorát, a PA-8900 lapkát. A kétmagos, 64 megabájt (nem integrált) harmadszintű gyorsítótárat tartalmazó PA-8900 várhatóan 800 MHz-es, 1 GHz-es és 1,1 GHz-es változatban lesz elérhető a vállalat Unix-szervereiben.

Egy korszak vége

A tavaly nyáron bemutatott Alpha EV7z után a PA-8900 is egy korszak végét jelenti. A PA-RISC (Precision Architecture RISC) processzorokat a vállalat a 80-as évek óta használta Unix-szervereiben. A 90-es évek közepén a HP az Intellel együtt kezdte meg az Itanium processzorcsalád kifejlesztését, amelyre a jövőben a HP összes nagyvállalati szervere épülni fog. Az Alpha processzorokat szintén az Itanium oltárán áldozta fel a Compaq, amelyet 2002-ben a HP felvásárolt.

Noha a HP vállalása szerint még legalább 2011-ig biztosított a PA-RISC processzorokra épülő szervereinek támogatása, a vállalat a jövőjét egyértelműen az Itaniumra tette fel. Ezért is nem meglepő, hogy a PA-8900 alig tartalmaz jelentős újdonságokat elődjéhez, a PA-8800 chiphez képest. Az a lapka legfeljebb 1 GHz-es órajelen működött és 32 megabájt L3 cache-t tartalmazott. Szakértők korábban arra számítottak, hogy a PA-8900 órajele elérheti az 1,5 GHz-et is.

Elemzők szerint nem az a kérdés, hogy az Itanium vajon elegendő teljesítményt nyújt-e, vagy hogy a HP ügyfelei áttérnek-e rá, hanem az, hogy az Intel nagyvállalati processzora elterjed-e széles körben a HP-n kívüli világban. Jelenleg számos szervergyártó kínál Itanium-alapú rendszereket, de a jelentős vállalatok közül az IBM és a Sun is inkább saját processzorait részesíti előnyben.

Itanium-alapú NonStop gépek is várhatók

Az Itaniumra átállás másik jelentős mérföldköve várható a jövő hét folyamán, amikor a vállalat be fogja mutatni Itanium-alapú NonStop szerverét. A kifejezetten katasztrófatűrő kialakítású NonStop rendszerek jelenleg MIPS processzorokra épülnek. A NonStop gépeket főleg bankok, tőzsdék, online repülőjegyfoglalási rendszerek, távközlési szolgáltatók használják.

A HP egyfelől költségmegtakarítást, másrészt nagyobb teljesítményt vár az Itanium-alapú NonStop szerverektől, az előzetes hírek szerint akár több mint kétszeres teljesítményugrás várható az előző generációs változatokhoz képest. Lapértesülések szerint az Itaniumra épülő NonStop szerverek megkapják az Integrity márkanevet, amelyet az Itanium-alapú Unix-szervereinél is használ a HP.


HP NonStop szerver

A NonStop szerverek eredeti gyártóját, a Tandemet még 1997-ben vásárolta fel a Compaq. Akkoriban a vállalat még azt tervezte, hogy a MIPS processzorok helyett Alpha lapkákat épít a szerverekbe. A Compaq aztán 2001-ben átadta az Alpha-technológiát és a tervezőcsapatokat az Intelnek és közölte, hogy teljes nagyvállalati architektúráját -- a Unix és NonStop szervereket -- Itaniumra állítja át. Így az Alpha-alapú NonStop gépek terve sosem valósult meg.

A HP így végül befejezi azt a folyamatot, amelyet még a Compaq kezdett el 2001-ben, és amelyet a Compaq felvásárlása után a cég folytatott. A végeredmény: PA-RISC, Alpha és MIPS processzorok helyett a nagyvállalati HP-szerverek mindegyike Itanium lapkára épül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról