:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. május 30. 13:55

A Gartner szerint egyre kevesebb informatikusra lesz szükség

[News.com] Az outsourcing cégek egyre nagyobb nyomása alatt a vállalatok informatikai részlegeinek állománya az elkövetkező évek során látványosan összemegy -- állítja a Gartner legújabb tanulmánya. 2010-re az IT-részlegek létszáma átlagosan 15 százalékkal fog csökkenni.

[News.com] Az outsourcing cégek egyre nagyobb nyomása alatt a vállalatok informatikai részlegeinek állománya az elkövetkező évek során látványosan összemegy -- állítja a Gartner legújabb tanulmánya. 2010-re az IT-részlegek létszáma átlagosan 15 százalékkal fog csökkenni.

Az IT-szaktudás eloszlik a dolgozók között

A feltörekvő és gyakran igen olcsó outsourcing vállalatok mellett a Gartner szerint a legnagyobb változást az jelenti majd, hogy az informatikai tudás a vállalatoknál nem koncentráltan, hanem elosztottan fog jelentkezni. "Ahogy az IT egyre inkább beépül az összes üzleti funkcióba, egyre több dolgozó lesz az IT-részlegen kívül, akinek a munkája az IT-vel kapcsolatos" -- állítja a Gartner. "Ahogy az informatikai tudás egyre fontosabb lesz az üzleti életeben, a szigorúan vett informatikai munkaerő létszáma fokozatosan lecsökken."

Az elemzőcég ugyanakkor azt is jósolja, hogy az informatikai szakembereknek hamarosan üzleti feladataik is lesznek. 2010-re az IT-dolgozók 60 százaléka már az információfeldolgozással, illetve kapcsolattartással kapcsolatos feladatokat lát el. Összességében az IT-részlegek létszáma csökkenni fog és 2010-re a közepes és nagyvállalatoknál az informatikai személyzet nagysága harmadával lesz kisebb mint 2000-ben.

Egyelőre hiány van

Az informatikai állások jövőjéről szóló előrejelzések vegyes képet mutatnak. Az amerikai munkaügyi minisztérium azt jósolja, hogy 2002 és 2012 között a a szoftvermérnökök, illetve a hálózati mérnökök a legkeresettebb szakemberek között lesznek. A Gartner egy tavaly őszi elemzésében pedig azt állította, hogy középtávon az informatikai szakemberekből hiány lesz az Egyesült Államokban, többek között azért mert egyre kevesebb diák érdeklődik e terület iránt, vagyis az egyetemek nem képeznek elég informatikust.

Szintén a Gartner tett közzé egy prognózist tavaly, amelyben azt jósolta, hogy az elkövetkező 20 év során az informatikai technológiák olyan mértékű átalakuláson esnek át, amelyek eredményeképp egyszerűen nem lesz szükség az informatikai szakemberek jelentős részére.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.