Szerző: Bányai György

2008. január 08. 14:27:06

A Vodafone bevonásával folytatódik a mobiltévé hazai tesztelése

Az Antenna Hungária, a T-Mobile, a Vodafone és a Nokia Siemens Networks magyarországi DVB-H mobiltévé kísérleti tesztüzem indításáról számolt be a ma megtartott sajtótájékoztatón. A kísérleti üzem kétszáz-háromszáz kiválasztott felhasználóval folyik január végéig.

[HWSW] Az Antenna Hungária, a T-Mobile, a Vodafone és a Nokia Siemens Networks magyarországi DVB-H mobiltévé kísérleti tesztüzem indításáról számolt be a ma megtartott sajtótájékoztatón. A kísérleti üzem kétszáz-háromszáz kiválasztott felhasználóval folyik január végéig.

A zárt, kísérleti DVB-H mobiltévé szolgáltatás a tavalyi év tavaszán az Antenna Hungária és a T-Mobile által közösen elindított teszt bővített folytatása, és január végéig tart. A tesztidőszak alatt a kiválasztottak az ORTT és a tartalomszolgáltatók által engedélyezett 11 televíziós csatorna műsorát tekinthetik meg mobiltelefonjukon. Az elérhető hírcsatornák, sport és zenei adók között található olyan is, amely lehetőséget ad a kétirányú kommunikációra: a nézők szavazhatnak a tartalmak (zenei klipek) lejátszásának gyakoriságával kapcsolatban.

Nokia N77 mobiltévé

Winkler János, a Magyar Telekom Nyrt. vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a szolgáltatás még ebben az évben kereskedelmi forgalomba kerül és reméli, hogy az adások vételére alkalmas telefonok szélesebb választéka is rendelkezésre áll már addigra. Nyomatékosan megjegyezte, hogy a mobiltévé szolgáltatások egyenesen kikerülhetetlenek a műsorszolgáltatók számára. Podhorányi László, a Vodafone vezérigazgató-helyettese hozzátette, hogy a szabványosítás még eltart március-áprilisig.

Jelenleg mindössze három országban működik kereskedelmi mobiltévés szolgáltatás, köztük Olaszországban, ahol leginkább a labdarúgás híveiből áll a közönség: a stadionok lelátóin nem ritka látvány a meccset a mobilján is követő szurkoló, aki egyszerre élvezi a helyszín hangulatát, de nem marad le a vitás esetek ismétléséről vagy a kommentátorok által felsorolt statisztikákról sem. Olaszországban egyébként havonta mintegy 5 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül a mobiltévés előfizetés, ennél Magyarországon biztosan olcsóbb lesz a szolgáltatás, Winkler János szerint a hazai körülmények között ez az ár legalábbis irreálisan magas.

A teszt során az Antenna Hungária műsorszóró hálózatához illetve a T-Mobile és a Vodafone hálózataihoz illesztik a Nokia Siemens Networks által biztosított berendezéseket. Ésik Róbert, a Nokia Siemens Networks ügyvezető igazgatója szerint 2011-ben pedig világszerte félmilliárd ember fogja majd használni a DVB-H mobiltévé szolgáltatásokat.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 22. 21:47

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.