:

Szerző: Bizó Dániel

2008. január 9. 14:26

A Warner lépését követően összeomolhat a HD DVD tábor

[Financial Times/HWSW] A Warner Brothers pénteken bejelentett Blu-ray exkluzivitásával földcsuszamlás indulhat meg a megmaradt HD DVD táborban. A tavaly augusztusban meglepetésszerűen HD DVD exkluzívvá váló Paramount Pictures filmstúdió várhatóan szintén hasonló lépést jelent majd be, írja bennfentes információkra hivatkozva a Financial Times, ami a Universalt is minden bizonnyal magával rántaná. A Paramount tagad, a Universal hallgat terveiről, a Toshiba továbbra is kiáll a HD DVD mellett.

[Financial Times/HWSW] A Warner Brothers pénteken bejelentett Blu-ray exkluzivitásával földcsuszamlás indulhat meg a megmaradt HD DVD táborban. A tavaly augusztusban meglepetésszerűen HD DVD exkluzívvá váló Paramount Pictures filmstúdió várhatóan szintén hasonló lépést jelent majd be, írja bennfentes információkra hivatkozva a Financial Times, ami a Universalt is minden bizonnyal magával rántaná. A Paramount tagad, a Universal hallgat terveiről, a Toshiba továbbra is kiáll a HD DVD mellett.

Dilemma

A Financial Times tűzhöz közel lévő, anonim forrásból úgy értesült, hogy a Paramount Pictures által a HD DVD Promotion Grouppal tavaly kötött szerződése tartalmaz egy olyan záradékot, mely szerint a Warner átállása esetén belátása szerint felbonthatja a HD DVD melletti elkötelezettségről szóló megállapodást, és akár teljesen Blu-rayre válthat. A Paramounttal kéz a kézben járó testvér DreamWorks Animation vélhetően hasonló szerződéssel rendelkezik, ugyanis egyszerre írták alá szerződéseiket, és jelentették be a lépést tavaly augusztusban. A Warner pénteken közölte, hogy 2008 június elsejével befejezi az új HD DVD kiadványok forgalmazását, és addig is később fognak megjelenni már a Blu-ray változatoknál.

USA
A két formátum közötti harc az Egyesült Államokban dől el, mely a toronymagasan a világ legnagyobb otthoni filmpiacával rendelkezik, a globális bevétel nagyjából 40 százalékát adva. Az amerikai fogyasztók tavaly 1,7 milliárd DVD-lemezt vásároltak, a teljes költés (kölcsönzéssel, letöltéssel együtt) 23,4 milliárd dollárra rúgott.

Itt koncentrálódik ráadásul a világ filmgyártásának nagy része is, a nagy hollywoodi kiadók uralják a piacot, az ő megnyerésükhöz hatványozottan fontos az amerikai piac. Bár Európában, Japánban és vélhetően a világ más részein a Blu-ray pozíciója fölényes, az Egyesült Államokban nem tudott eddig döntő fölényt kiharcolni. A Redhill Group adatai alapján eddig a tavaly eladott HD-filmek 64 százaléka volt Blu-ray, és 36 százalékuk HD DVD.
A Paramount ugyanakkor sietett cáfolni ezeket az értesüléseket, állítva, továbbra is kiállnak a HD DVD mellett, ami arra utalhat, hogy nem született még döntés a kérdésben, és a háttérben minden bizonnyal tárgyalások folynak a Toshiba által vezetett HD DVD csoporttal. A másik meghatározó, legelkötelezettebb HD DVD támogató Universal Pictures pedig egyelőre nem kívánja a nyilvánosság elé tárni jövőbeni terveit -- a hallgatás már önmagában jelzésértékű lehet ebben a szituációban.

A Warner lépésével ugyanakkor rendkívül nehéz helyzetbe került a két stúdió, ugyanis a Blu-ray exkluzív kiadók az Egyesült Államok filmpiacának nagyjából 70 százalékát uralják, miközben a Blu-ray filmek forgalma a Warner átállása előtt is nagyjából kétszerese volt már a HD DVD-nek, így a fogyasztók várhatóan egyre nagyobb arányban fognak a BD-lejátszók felé gravitálni. Európát eddig is a Blu-ray dominálta kutatások alapján, nagyjából 3:1 arányban. A fejleményeknek azonban ennél is erőteljesebb lehet a pszichológiai vonatkozása, ha a piac az eddigi bizonytalanságot követően önbeteljesítő módon elhiszi, hogy a Blu-ray a jövő sztenderd HD-formátuma, és elfordul a HD DVD-től.

Máshogyan is alakulhatott volna

Elképzelhető, hogy a Paramount és a Universal kitart még egy ideig a HD DVD mellett, időt adva ezzel a HD DVD csoportnak a változtatásra, ugyanakkor a jelenlegi viszonyok változatlansága esetén valószínűtlen, hogy az idei ünnepi szezont megelőzően ne lépjenek, és jelentessenek meg Blu-ray filmeket. Bár a HD-filmek néhány százmillió dolláros forgalma jelenleg eltörpül a globálisan nagyjából 40 milliárdos otthoni filmpiacon, a vártnál gyengébb DVD-eladások minden szereplőre nyomást gyakorolnak, kicsi, ám gyorsan növekvő szegmens hanyagolása túlságosan nagy luxusnak tűnik.

A kereslet stimulálása érdekében az iparág egyetlen HD-formátumot akar látni a piacot megzavaró harc helyett. A Warner bár kézenfekvő módon jelentős összegű támogatásban részesülhetett a Blu-ray Disc Associationtől (BDA), a döntő szempont valóban az lehetett, hogy rövid időn belül pontot tegyenek a két formátum romboló birkózásának végére. Bennfentes információk alapján a Toshiba közel állt ahhoz, hogy a Warner és a Twentieth Century Fox egyszerre álljon át a HD DVD oldalára, mellyel hirtelen és döntően megváltoztak volna az erőviszonyok.

A Fox állítólag rendkívül elégedetlen volt a BDA munkájával, a vártnál gyengébb eladások mellett a kidolgozatlan specifikációk miatt újabb lemezekkel inkompatibilis lejátszók frusztrálták. A kialakult egyezséget azonban a Fox az utolsó pillanatban felrúgta, amit vélhetően a Sony elszántsága magyaráz. Ezt követően a Warner számára sem volt kérdéses a döntés: a formátumharc lezárása érdekében a Blu-rayt választja. A pénzbeli támogatások mellett vélhetően a Sony meg tudta győzni a kiadókat, hogy a Blu-ray jobban szolgálja majd érdekeiket a jövőben.

Meghajtógyártás
Miközben a filmiparban dúl a harc a győzelemért, addig a számítógépipar már láthatóan döntött. A világ vezető optikai meghajtógyártói egyhangúan a Blu-ray mellett tették le voksukat, írja a Digitimes, amiben kétségtelenül meghatározó szerepet játszott, hogy gyártási és technológiai partnereik mind a Blu-rayben érdekeltek. A világ legnagyobb gyártójaként a Philips & Lite-On Digital Solutions egyértelműen a Blu-ray mellett áll ki, hiszen a Philips a BDA oszlopos tagja, ahogyan az Asustek (Unihan) és Quanta Storage szintén vezető BDA-tagokkal, a Pioneerrel és Sonyval áll szövetségben. Ezek a vállalatok számos BD-olvasó - és író modellt mutattak be, HD DVD formátumút azonban egyet sem.
Ez csak az elődöntő volt

A Sony és a BDA ugyanakkor nem pihenhet, ha viszont szeretnék látni a Blu-ray kifejlesztésébe és népszerűsítésébe ölt dollár százmilliókat. Nemcsak az embereket kell meggyőzniük, hogy ruházzanak be BD-lejátszókba és tartalmakba, hanem mindeközben versenyezniük kell a Microsoft által támogatott online terjesztéssel -- mely hosszú távon kétségtelenül nyerő pozícióban van.

A töretlenül fejlődő szélessávú kapcsolatok egyre növekvő tömeg számára teszik elérhetővé a jó minőségű, akár nagyfelbontású online videózást, ami alapjaiban változtathatja meg a fogyasztói szokásokat -- az elektronikai ipar nagy részének, a kereskedők és talán a filmipar szájíze ellenére. Howard Stringer, a Sony elnök-vezérigazgatója elmondta, vállalata idén a fogyasztók érdeklődésének felkeltésére fog koncentrálni.

Az Egyesült Államokban, mely a terület úttörője, egyes becslések szerint az online terjesztés a teljes otthoni filmpiac több mint 2 százalékát tette ki, vagyis méretben a HD-lemezek iránti keresletet meghaladja, és az előrejelzések robbanásszerű növekedést jósolnak a következő évekre, amiben a Microsoft Mediaroom platformja döntő szerepet játszhat. A redmondi óriás nemrég ütötte nyélbe megállapodását a British Telekommal Mediaroom-alapú IPTV-szolgáltatásról, melyet az Xbox 360 konzolon lehet igénybe venni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.