Szerző: Ady Krisztián

2008. január 17. 16:01

Percenként kétszáz új internetező Kínában

A China Internet Network Information Center (CNNIC) legfrissebb, egyelőre csak kínaiul elérhető jelentése szerint az év végén átlépte a 213,4 milliót a kínai internetezők száma. A mobilról netezők aránya nem változott jelentősen a tavaly nyári adatokhoz képest, az internet-felhasználók több mint 23 százaléka, 50 milliónál is több ember érte el mobilhálózaton keresztül a világhálót decemberben.

[HWSW] A China Internet Network Information Center (CNNIC) legfrissebb, egyelőre csak kínaiul elérhető jelentése szerint az év végén átlépte a 213,4 milliót a kínai internetezők száma. A mobilról netezők aránya nem változott jelentősen a tavaly nyári adatokhoz képest, az internet-felhasználók több mint 23 százaléka, 50 milliónál is több ember érte el mobilhálózaton keresztül a világhálót decemberben.

A fejlődés üteme elképesztő: 2007-ben 70 millió új internetezőt regisztráltak, a második félévben átlagosan percenként 200 új felhasználó kapcsolódott a világhálóra. Változnak a netezési szokások is, a korábban listavezető e-mailt teljesen kiütötte a nyeregből az azonnali üzenetküldés, az internetezők még nagyobb aránya, 81,4 százaléka az élő kommunikációra is használja az elérését. A listát jelenleg az online zeneelérés vezeti, 86,6 százalékkal ez a legnépszerűbb időtöltés a kínai netezők számára.

A CNNIC adatai szerint 2007 első félévében további 25 millióval, a második félévben pedig 48 millióval nőtt a világháló használóinak száma. A .cn végződésű domainek mennyisége is drasztikusan növekedhet, a 2007 júliusában ismeretett 6,15 milliós szám ma már jóval nagyobbra rúghat, a kínaiak ugyanis 2008. december 31-ig meghosszabbított "akcióban" mindössze egyetlen jüanért, azaz 24 forintért regisztrálhatnak webcímet.

Egy híres ember be nem vált jóslata
Egy híres ember be nem vált jóslata...

A mobil elérés elsősorban olcsósága miatt népszerű a kínaiak körében, de a 163 millió szélessávú elérés sem lebecsülendő mennyiség. Az internetpenetráció a hatalmas számok ellenére még mindig csupán 15-16 százalék körülire rúg, hiszen Kína lakossága meghaladja az 1,3 milliárd főt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról