konzumer archívum - 2002 december

2002
december

0

Piacon az Archos hordozható DVD-írója

2002. december 30. 20:10

A hordozható eszközeiről, MP3-lejátszóiról, merevlemezeiről ismert egyesült államokbeli Archos karácsony másnapján jelentette be, hogy megkezdte első hordozható DVD-írójának forgalmazását. Az Archos DExDVD-RW2 a DVD Forum által preferált formátumokat támogatja, ráadásként pedig a DVD-RAM lemezeket is megírhatjuk vele.

0

A jelenleginél lényegesen vékonyabb notebookok építhetők a Banias platform köré

2002. december 30. 16:08

A tajvani gyártók a hírek szerint a jelenlegieknél lényegesen vékonyabb notebookokat építhetnek az Intel jövőre megjelenő Banias kódnevű mobil platformja köré. Míg a mobil Pentium 4 processzorra épülő készüléke rendszerint 32-35 milliméter vastagok, a Banias-alapú gépek kiviteltől függően 22-27 milliméter vastagok lesznek.

0

Szilveszteri buliajánló a Westeltől

2002. december 30. 10:48

[Westel] Szilveszterkor a Westel az egyre népszerűbb WAP szolgáltatásra alapozva ügyfeleinek hasznos újdonsággal segít eligazodni a budapesti bulik kínálatában.

0

Lényegesen gyorsabb DVD-írást tesz lehetővé a Mitsubishi legújabb lézerdiódája

2002. december 27. 15:46

[Clubic.com] Miközben a CD-írók írási sebességei a költséghatékonyan még kivitelezhető felső határokat feszegetik, a gyártók már a DVD-lemezeken tárolt adatok minél gyorsabb rögzítésén mesterkednek. A ma általánosnak mondható 4x-es írási sebesség -- mellyel körülbelül 16 perc alatt írható tele egy 4,7 GB-os média --, jövőre minimum meg fog duplázódni.

0

512 MB beépített memóriával rendelkezik az iRiver legújabb MP3-lejátszója

2002. december 20. 16:21

[Clubic.com] Az iRiver alig két hónappal ezelőtt mutatta be a Creative rendkívül kis méretű, MuVo elnevezésű MP3-lejátszójához hasonló külső paraméterekkel rendelkező hordozható audiolejátszóját. Az IFP-180T típusjelzésű készüléket most egy újabb modell követi, az iFP-195TC lejátszó nem kevesebb, mint 512 MB beépített memóriát tartalmaz. Az iRiver audiolejátszója kis mérete ellenére jócskán túlmutat a hasonló konkurens termékeken, LCD-kijelzővel és FM-tunerrel is rendelkezik.

0

Biztonsági rést nyithat egy MP3 vagy WMA állomány a Windows XP operációs rendszeren

2002. december 19. 16:50

[News.com] A Foundstone biztonságtechnikai cég különös és egyben nagyon veszélyes biztonsági résre figyelmeztet: megfelelően módosított taggel ellátott MP3 vagy WMA állományok hátsó bejáratot nyithatnak a felhasználó számítógépén. A hibáért egyaránt felelős a népszerű Winamp lejátszóprogram és a Windows XP operációs rendszer. Egy ilyen biztonsági hiányosság felettébb veszélyes lehet: gondoljunk csak a népszerű filecserélő szolgáltatásokon keresztül beszerzett állományok jóhiszemű meghallgatására.

0

A számítógépen található állományokat is megszólaltatja a SONICblue DVD-lejátszója

2002. december 18. 16:43

[SONICblue] A KiSS Technology után a SONICblue is piacra dobja hamarosan hálózati kapcsolattal ellátott DVD-lejátszóját. A hagyományos funkciókon, DVD-SVCD-VCD lejátszáson, MP3-WMA támogatáson túl a DVD-lejátszó összeköthető otthoni hálózatunkkal, számítógépünkkel is. A GoVideo D2730 készülék a mellékelt PCMCIA Ethernet kártya segítségével teremti meg a kapcsolatot a lejátszó és a számítógép között, de a vezetékes kapcsolat vezeték nélkülire is cserélhető PCMCIA Wi-Fi kártya használatával.

0

Ötszörös sebességű DVD-írást tesz lehetővé a Sanyo új kontrollere

2002. december 18. 10:02

[Digit-Life] A Sanyo legújabb univerzális vezérlőchipje, kontrollere tovább gyorsítja a jelenleg maximális 4x-es szintről a DVD-írás sebességét. A mindkét rivális formátumot támogató chip 5x-ös sebességű DVD-írásra, 40x-es CD-írásra képes meghajtók építését teszi lehetővé, ráadásul az erre épülő készülékek támogatják majd a cég HD-Burn technológiáját is.

0

Ogg Vorbis állományok megszólaltatására is képes lesz a KiSS DVD-lejátszója

2002. december 18. 09:29

Egy pontosabban meg nem nevezett német magazinban megjelent információkra hivatkozva a Clubic.com tudni véli, hogy még ezen a héten elérhető lesz az a firmware-frissítés, mellyel a KiSS első DivX állományokat is támogató DVD-lejátszója, a KiSS DP-450 modell alkalmas lesz az MP3 egyik konkurenseként számon tartott Ogg Vorbis kodekkel tömörített állományok lejátszására.

0

Multimédiás bővítéseket tartalmaz a Microsoft Plus! Digital Media Edition Windows XP bővítőcsomag

2002. december 17. 17:10

Hamarosan elérhető lesz a Microsoft legújabb Plus! kiegészítőcsomagja. A weben keresztül is megvásárolható és letölthető Microsoft Plus! Digital Media Edition for Windows XP szoftvercsomag január 7-étől bővítheti a multimédia iránt érdeklődő, digitális fotózással, videózással foglalkozó felhasználók számítógépének képességeit.

0

Új TV-tunerkártyát dob piacra hamarosan a PROLINK

2002. december 17. 15:21

[PROLINK] Továbbfejlesztett TV-tunerkártyát dob piacra hamarosan a PROLINK. A PixelView PlayTV PVR márkanév alatt kapható termék a Conexant CX23881 dekóderchipjére épül, a televízió és rádióadások vételét a Philips gyártmányú tuner teszi lehetővé. A PixelView PlayTV PVR a ma már megszokottnak tekinthető szolgáltatásokat nyújtja: a csatornák nézésén és hallgatásán túl rögzítésre is lehetőséget nyújt a mellékelt CyberLink Power VCR szoftver segítségével.

0

Képek és információk a Legend jövőre megjelenő kéziszámítógépéről

2002. december 17. 11:12

A Palm OS operációs rendszer fejlesztéséért és licenceléséért felelős PalmSource nemrégiben jelentette be, hogy Kína legnagyobb számítógépgyártója, a Legend is megvásárolta a Palm OS operációs rendszer felhasználásához szükséges jogokat és 2003 januárjában egy kínai nyelvet használó, Palm OS operációs rendszerre épülő kéziszámítógépet dob piacra.

0

Sniffer Wireless: biztonságos vezeték nélküli hálózatok

2002. december 13. 19:02

[Szezám] A Network Associates bemutatta a Sniffer Wireless biztonsági és menedzsment megoldást, amely lehetővé teszi a nagysebességű, vezeték nélküli hálózatok optimalizálását és biztosítását. Az új Sniffer Wireless megoldással a 802.11a alapú, nagysebességű vezeték nélküli helyi hálózatot üzemeltető felhasználók bárhol és bármikor hatékonyan biztosíthatják és menedzselhetik vezeték nélküli hálózataik elérhetőségét és teljesítményét.

0

Újabb mobiltelefon Microsoft operációs rendszerrel

2002. december 13. 15:08

A tajvani HTC második, MS Smartphone 2002 operációs rendszerre épülő mobiltelefonjának részletes specifikációi az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) weboldalán keresztül váltak elérhetővé. A készülék szinte teljesen megegyezik a Canary kódnéven ismert HTC mobiltelefonnal, amelyet az Orange mobilszolgáltató is kínál.

0

A Texas Instruments és az STMicroelectronics fejlesztést gyorsító nyílt szabványt készít

2002. december 13. 14:38

[DigiTimes] A Texas Instruments (TI) és az STMicroelectronics (ST) bejelentette az OMAPI (open mobile application processor interface) nyílt szabvány fejlesztését, terjesztését célzó kezdeményezését. A közösen létrehozott nyílt szabvány segítségével felgyorsulhatnának a vezeték nélküli eszközök, multimédiás mobilok fejlesztései, rövidebbé tehető a termékciklus, az új termékek piacra kerülésének ideje.

0

10 vezető gyártó kötelezte el magát a használt telefonok, akkumulátorok begyűjtése mellett

2002. december 13. 11:31

[ZDNet] Újabb jelentős előrelépés történt környezetünk védelme érdekében: 10 vezető mobilgyártó közös szándéknyilatkozatban kötelezte el magát a használt mobiltelefonokból adódó veszélyes hulladék begyűjtésére. Az évente akár többször is lecserélt mobiltelefonok rengeteg veszélyes, környezetre ártalmas anyagot tartalmazhatnak, gondoljunk csak a régi telefonok Ni-Cd akkumulátoraira.

0

Tovább gyorsul a FireWire: hamarosan itt a GigaWire kapcsolódási felület

2002. december 13. 10:11

[Clubic.com] Az Apple által fejlesztett, 2001-ben Emmy-díjas (Emmy Engineering Award) FireWire kapcsolódási felület második generációja, a szimplán csak FireWire 2 vagy GigaWire névre keresztelt felület nem kevesebb mint 800 Mbit/s-os adatátviteli sebességet nyújt. A GigaWire ezzel megduplázza az eddig elérhető sávszélességet és jócskán lekörözi majd a konkurens USB 2.0 által biztosított 480 Mbit/s-os sebességet.

0

Alaplapra integrálható Envy24 audiochipet mutatott be a VIA

2002. december 13. 09:23

[Clubic.com] Új verziót jelentet meg kiváló minőségű audiochipjéből a VIA: az Envy24 termékcsaládba tartozó VIA Envy24PT chip érdekessége, hogy kifejezetten az alaplapgyártók számára készült. A professzionális minőséget és szolgáltatásokat nyújtó audiokodekkel maximum 8-csatornás, (7.1-es), 24 bit 96 kHz-es felbontást és mintavételezési frekvenciát támogató megoldások építhetők az alaplapokra.

0

Hamarosan a PowerDVD XP is támogatja a Dolby Virtual Speaker technológiát

2002. december 11. 21:13

A Clubic.com híroldal információi szerint hamarosan elérhető, megvásárolható lesz a Cyberlink közkedvelt szoftveres DVD-lejátszó alkalmazásának legújabb változata. A PowerDVD XP DVS szoftver hasonló fejlesztéseken esett át, mint a nemrég megjelent WinDVD Platinum, szintén támogatja a Dolby Virtual Speaker technológiát, s a szoftver nevében szereplő kiterjesztés is ebből adódik.

0

Egy új technológia révén TV-minőségű filmek nézhetők GPRS mobiltelefonokon

2002. december 11. 17:55

A brit Mobile Video Imaging (MVI) bejelentette új tartalomszolgáltatási megoldását, amelynek segítségével a GRPS hálózatokon keresztül már 25 kbps sávszélesség mellett is TV-minőségű, azaz másodpercenként 25 képkockából álló videofelvételek sugározhatók mobiltelefonok és kéziszámítógépek számára.

0

Két új DeskNote hordozható számítógépet mutatott be az Elitegroup Computer Systems

2002. december 11. 17:48

[DigiTimes] Tovább bővíti DeskNote termékei választékát az Elitegroup Computer Systems (ECS). Az egyes asztali számítógépek leváltására tervezett, asztali processzorral szerelt, de hordozható készülékek termékvonalát egy olcsóbb árkategóriájú és egy csúcskategóriás modellel frissíti fel a cég. A nemrég bemutatott DeskNote A900 és A901 után az A907-es és A980-as modellek jövőre jelennek meg.

0

Februártól lesz kapható Japánban a Sony új hordozható audiolejátszója

2002. december 11. 12:49

[Clubic.com] Február 10-étől lesz kapható Japánban a Sony legújabb, igen dizájnos külsőt kapott hordozható audiolejátszója. Az NW-MS70D típusjelzésű walkman 256 MB beépített memóriával rendelkezik, mely több órányi közel CD-minőségű felvétel tárolására elegendő. A készülék nem MP3 és WMA állományokat tárol, hanem a Sony saját ATRAC3 formátumába konvertálja át a számokat. A konvertálást a töltőként is üzemelő dokkoló állomás végzi.

0

Két új hordozható MP3/CD-lejátszót mutatott be a SONICblue

2002. december 11. 11:18

[3DSoundSurge] Két új hordozható audiolejátszóval bővítette RioVolt termékcsaládját a SONICblue. A RioVolt SP150 és SP350 lejátszók az Audio-CD-k mellett írható és újraírható lemezekre rögzített, MP3 és Windows Media Audio (WMA) kodekekkel tömörített állományokat is lejátszanak.

0

Madonna aláírásával díszített iPod lejátszót dobott piacra az Apple

2002. december 11. 10:28

Az Apple weboldalán már megrendelhető az iPod audiolejátszó speciális változata, amelyet Madonna aláírása díszit. Az iPod vásárlóinak már korábban is volt lehetőségük arra, hogy tetszőleges szöveget gravíroztathassanak a készülék hátlapjára, azonban a cég most egy igazi híresség autogrammját kínálja -- 49 dollárért.

0

Az InterVideo DRM-támogatást épít be WinDVD lejátszóprogramjába

2002. december 10. 20:15

[Macrovision] A DRM (digital rights management) -- szabados fordításban: digitális jogosultságokat kezelő -- rendszereket és megoldásokat fejlesztő Macrovision Corporation sajtóközleményben jelentette be legújabb MacroSafe megoldását, mellyel elsőként az InterVideo WinDVD szoftveres DVD-lejátszóprogramjában találkozhatunk.

0

Hiány tapasztalható a 17"-os LCD-panelekből Dél-Koreában

2002. december 10. 17:00

[DigiTimes] Az időszakosan megnövekedett kereslet, valamint a Samsung ötödik generációs TFT LCD-gyártósorainak problémái miatt jelentős, 20 százalék körüli hiány tapasztalható a 17-os LCD-panelek piacán Dél-Koreában. A kisebb monitorgyártók beszámolói szerint ezekből a panelekből nem képes elegendő mennyiséget szállítani a Samsung, ami akár a termelés időszakos leállását is eredményezheti.

0

A Mitac a sikertelenség miatt beszünteti a MiNote 8500 notebook gyártását

2002. december 10. 12:18

A tajvani Mitac bejelentette, hogy a csekély érdeklődésre való tekintettel befejezi a MiNote 8500 típusú, asztali számítógépalkatrészekből összeépített notebook gyártását. A MiNote 8500 gyakorlatilag egy notebook formájú asztali számítógép akkumulátor nélkül.

0

Olcsó hangkártyákat dobott piacra a Philips

2002. december 9. 22:25

[PC World] A Philips megkezdte két új hangkártyájának szállítását. Mindkét modell, a Sonic Edge 5.1 és a Dynamic Edge 4.1 barátságos áron kerül forgalomba és támogatja a többhangszórós konfigurációkat.

0

Szállítja mobiltelefonjaihoz szánt külső kameráját a Nokia

2002. december 9. 19:16

[Digit-Life] Szállítja mobiltelefonjaihoz készített digitális kameráját a Nokia. A készülék egyedi képessége, hogy a fényképezési funkciók mellett headsetet is tartalmaz. A Nokia Camera Headset HS-1C kiegészítő VGA felbontású képek készítésére alkalmas CCD-érzékelőt alkalmaz. A kamera a Nokia telefonok Pop-Port csatlakozóján keresztül kommunikál, az elkészített képeket a telefonon is megtekinthetjük, majd továbbküldhetjük szöveges üzenet kíséretében.

0

Fél terabájtos hordozható merevlemez a LaCie-tól

2002. december 9. 17:36

A LaCie még karácsony előtt piacra dobja Big Disk külsőmerevlemez-családjának két legújabb, hatalmas tárolókapacitással rendelkező tagját. Az új modellek 400 és 500 Gbyte adat tárolását teszik lehetővé.

0

A Dell is az LVDS kapcsolódási felületet preferálja LCD-kijelzőinél

2002. december 9. 16:22

[DigiTimes] Iparági értesülések szerint a Dell Computer is az LVDS (low voltage differential signaling) felületet választotta 15-os LCD monitor paneljei általános csatlakozási felületeként, s ilyen csatlakozással rendelkező paneleket gyártat LCD-beszállítóival, partnereivel.

0

Mától kapható a Gateway Tablet PC

2002. december 9. 09:39

A Gateway a mai naptól kínálja Tablet PC számítógépét, amelyet a Motion Computinggal közösen fejlesztett ki, a készüléken ezért mindkét vállalat emblémája megtalálható. Chad McDonald termékmenedzser szerint a Motion Computinggal való együttműködés révén a Gateway hamarabb piacra dobhatja Tablet PC-jét, mintha egyedül fejlesztette volna ki azt. A Gateway elsősorban iparvállalatoknak, oktatási intézményeknek és egészségügyi szervezeteknek szánja Tablet PC készülékét.

0

52"-os TFT LCD-kijelző prototípust mutatott be az LG.Philips

2002. december 6. 14:30

[LG.Philips] Tovább bővítve nagy méretű TFT LCD-kijelzőket tartalmazó kínálatát az LG.Philips bejelentette, hogy elkészítette a HDTV tartalmak maradéktalan bemutatására képes, 52 képátlójú TFT LCD-kijelzője prototípusát. Az 52W típusjelzésű kijelző természetesen 16:9 képarányú, pillanatnyilag a létező legnagyobb képet biztosító LCD-kijelző, mely 2,07 millió pixeles, 1920 x 1080-as felbontásra képes.

0

Exkluzív kivitelű surround hangrendszert kínál fillérekért a MAS Elektronik AG

2002. december 6. 12:22

[Digit-Life] Hasonló kivitelű és főként árfekvésű rendszerekre itthon is lenne kereslet: karácsonyi akció keretében 259 eurós, körülbelül 61.000 Ft-os áron árulja a német MAS Elektronik AG cég Xoro HSS 511 házimozi készletét. A fa borítású aktív mélysugárzót és szatelliteket tartalmazó, beépített Dolby Digital és DTS dekóderrel, erősítővel rendelkező rendszerhez még távirányító is jár.

0

USB-s memóriamodult dob piacra az Iomega is

2002. december 6. 09:55

[Clubic.com] Noha lassan Dunát lehetne rekeszteni a hasonló kulcstartóra fűzhető USB-s memóriamodulokból, természetesen a legnagyobb gyártók sem hagyhatják ki termékvonalukból ezeket a termékeket. Bár a nevesebb márkájú memóriamodulok általában jóval drágábbak noname társaiknál, a megbízhatóság miatt többen választják ezeket a kiegészítőket.

0

52x-es CD-írót dob hamarosan piacra az LG és a TEAC is

2002. december 5. 14:37

[CDR-Info] Megjelentek az LG honlapján a cég következő generációs, maximálisan 52x-es sebességű írásra képes CD-írójának adatai. A GCE-8520B típusjelzésű belső, ATAPI felületű meghajtó 52x-es CD-írást, 24x-es újraírást és 48x-os olvasást támogat. A biztonságos írásról SuperLink buffer-kiürülés elleni technológia gondoskodik, a kompatbilitást pedig az Mt. Rainer támogatás hivatott növelni.

0

Kormányzati segítséggel fejleszt újraírható holografikus médiát az InPhase Technologies

2002. december 4. 18:30

[CDR-Info] A holografikus adattárolás egyik úttörője, az InPhase Technologies sajtóközleményben jelentette be, hogy 2 millió dolláros támogatást kapott egy nagy teljesítményű, újraírható holografikus média kifejlesztéséhez. A két éves projektet az Advanced Technology Program (ATP), a NIST (National Institute of Standards and Technology) részlege finanszírozza.

0

Hétfőtől indul a Vodafone március 1-ig ingyenes MMS szolgáltatása

2002. december 4. 14:35

[Vodafone] A GPRS roaminghoz hasonló egyedülálló szolgáltatást nyújt a Vodafone december 9-től, a mobilszolgáltató összes ügyfele (havidíjas és VitaMax feltöltőkártyás) számára lehetségessé válik ugyanis, hogy képüzeneteket küldjön és fogadjon MMS-képes mobiltelefon segítségével. A síelők és utazók 17 európai országban örökíthetik meg kedvenc pillanataikat, s küldhetik haza élményeiket egy-egy kép segítségével.

0

Újabb apró MP3-lejátszó: KanguruMicro

2002. december 4. 13:40

Az Interactive Media bejelentette KanguruMicro névre hallgató apró audiolejátszóját, amely egyben USB portra csatlakoztatható meghajtóként is használható.

0

Ogg/Vorbis lejátszó Palm kézigépekre

2002. december 4. 11:38

Az Aerodrome Software kiadta a Palm Tungsten T kéziszámítógépre írt, Ogg/Vorbis állományokat kezelő médialejátszó szoftverének nyilvános bétaváltozatát.

0

Hamarosan kapható lesz az irock! BLiNG CD/MP3-lejátszó

2002. december 3. 19:10

[3DSoundSurge] Újabb CD/MP3-lejátszót dob piacra a Motorolából kivált First International Digital (FID), mely az irock! márkanéven forgalmazott termékek gyártója, fejlesztője. Az irock! BLiNG lejátszó az MP3 állományok lejátszása és az Audio-CD-k kezelése mellett beépített FM-rádióval is rendelkezik.

0

Radeon 9000 Pro chipre épülő All-in-Wonder kártyát mutatott be a Hercules

2002. december 3. 16:58

[Clubic.com] Alig egyetlen nappal a PCI felületű, Radeon VE chipre épülő All-in-Wonder kártya bejelentése után a Hercules is bemutatta többfunkciós multimédiás kártyáját, a 3D Prophet All-In-Wonder 9000 Pro videokártya 64 MB memóriával szerelt változatát. Az ATi legjobb ár/teljesítményű grafikus vezérlőjére épülő termék AGP csatolóval rendelkezik, s kitűnő megoldást nyújthat a játékokkal is barátkozó, multimédiás képességeket előtérbe helyező felhasználóknak.

0

Belépő szintű hangfalrendszert mutatott be a Creative

2002. december 2. 20:57

[Digit-Life] A Creative a múlt héten jelentette be belépő szintű, 2.1-es hangfalkészletét. Az I-Trigue 2.1 3300 látványos, ezüstös designt kapott, és elsősorban az otthoni számítógépasztalok dísze lehet.

0

PCI foglalatba illeszkedő All-in-Wonder kártya az ATI-tól

2002. december 2. 20:02

A kanadai ATI Technologies ma jelentette be, hogy megkezdte All-in-Wonder VE elnevezésű termékének forgalmazását. Az új kártya specifikációit tekintve megegyezik az All-in-Wonder Radeon 7500 modellel, azonban PCI foglalatba illeszkedik és nem jár hozzá távirányító.

0

Az Antenna Hungária Rt. Multimedia Home Platform kísérletet indít a Sofia Digital közreműködésével

2002. december 2. 15:28

Az Antenna Hungária Rt., a magyarországi televízió- és rádióhálózatok üzemeltetője idén ősszel mutatta be az első, MHP (Multimedia Home Platform) szabványra épülő kísérleti interaktív televíziós (iTV) szolgáltatásait. Az AH a Sofia Digital finn céggel együttműködve készítette elő az első magyarországi iTV kísérletet. A digitális szuperteletext szolgáltatás -- az Antenna Hungária egyik pilot alkalmazása -- a Sofia Arenára, a Sofia Digital egyik szoftvertermékére épül.