Szerző: Bodnár Ádám

2002. december 13. 15:08

Újabb mobiltelefon Microsoft operációs rendszerrel

A tajvani HTC második, MS Smartphone 2002 operációs rendszerre épülő mobiltelefonjának részletes specifikációi az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) weboldalán keresztül váltak elérhetővé. A készülék szinte teljesen megegyezik a Canary kódnéven ismert HTC mobiltelefonnal, amelyet az Orange mobilszolgáltató is kínál.

HIRDETÉS

A tajvani HTC második, MS Smartphone 2002 operációs rendszerre épülő mobiltelefonjának részletes specifikációi az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) weboldalán keresztül váltak elérhetővé. A készülék szinte teljesen megegyezik a "Canary" kódnéven ismert HTC mobiltelefonnal, amelyet az Orange mobilszolgáltató is kínál.

Az új készülék kódneve Tanager lett. A mobiltelefon háromsávos (900/1800/1900 MHz) és természetesen GRPS adatátvitelt is támogat. A Tanager lelke a Texas Instruments 120 MHz-es OMAP processzora, illetve 16 Mbyte memória, amely SD/MMC kártyákkal bővíthető. A mobiltelefon 16 bites színes kijelzővel rendelkezik, amelynek átlója 2,2 hüvelyk. A készülék operációs rendszere a tavasszal debütált Microsoft Smartphone 2002. A Tanager nem csak specifikációiban, de külsejében is sokban hasonlít a Canary-ra, egyedül a gombok elrendezésén és a készülék színén változtattak keveset.

A Smartphone 2002 platform gyakorlatilag ugyanazokat a PDA funkciókat nyújtja, mint a Pocket PC 2002 Phone Edition, azonban a Microsoft nagy hangsúlyt helyezett az egy kézzel való kezelhetőségre, ezen kívül a Smartphone csak kisebb, legfeljebb 176x220 pixel felbontású, 16 bites színes kijelzőket támogat. A Smartphone 2002 számos beépített alkalmazást tartalmaz, azonban míg a PPC 2002 Phone Edition esetében irodai programok (Pocket Word, Excel) is bekerültek a csomagba, a mobiltelefonkba szánt változat főleg kommunikációs szoftvereket tartalmaz, többek között a Pocket Internet Explorert, Pocket Outlookot valamint az MSN Messengert és a Windows Media Playert.

A platform legfontosabb jellegzetessége a hanghívások előtérbe helyezése. Ennek érdekében a Microsoft lehetővé tette, hogy ne csak a telefonkönyvben tárolt telefonszámokat lehessen egy gombnyomással tárcsázni, hanem az SMS-ben vagy emailben kapott, esetleg a Pocket Internet Explorerben megnyitott weboldalon szereplő számokat is. Az Internet Explorerben a telefonszámok ezért hyperlinkként vannak ábrázolva, "rájuk kattintva" megtörténik a tárcsázás. A PPC 2002 Phone Edition-höz hasonlóan az SMS-kezelést integrálták az email-kliensbe.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 8. 08:19

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.