Szerző: Ady Krisztián

2002. december 6. 14:30

52"-os TFT LCD-kijelző prototípust mutatott be az LG.Philips

[LG.Philips] Tovább bővítve nagy méretű TFT LCD-kijelzőket tartalmazó kínálatát az LG.Philips bejelentette, hogy elkészítette a HDTV tartalmak maradéktalan bemutatására képes, 52 képátlójú TFT LCD-kijelzője prototípusát. Az 52W típusjelzésű kijelző természetesen 16:9 képarányú, pillanatnyilag a létező legnagyobb képet biztosító LCD-kijelző, mely 2,07 millió pixeles, 1920 x 1080-as felbontásra képes.

[LG.Philips] Tovább bővítve nagy méretű TFT LCD-kijelzőket tartalmazó kínálatát az LG.Philips bejelentette, hogy elkészítette a HDTV tartalmak maradéktalan bemutatására képes, 52" képátlójú TFT LCD-kijelzője prototípusát. Az 52W típusjelzésű kijelző természetesen 16:9 képarányú, pillanatnyilag a létező legnagyobb képet biztosító LCD-kijelző, mely 2,07 millió pixeles, 1920 x 1080-as felbontásra képes.

A kijelzőt az LG.Philips a "Super-In-Plane-Switching" (S-IPS) technológia segítségével hozta létre, mely az egyik legszélesebb, 176 fokos látószöget biztosító és minimális színkorrekciót igénylő gyártástechnológia.

Az ilyen nagy (136 cm-es) képátlóval rendelkező LCD-kijelzők kereskedelmi mennyiségben történő előállítása mostanáig szinte lehetetlen feladat volt, az LG.Philips azonban 2003-ban már sorozatban szeretné gyártani ezt a terméket. A cég nemrég jelentette be 42"-os modelljét, mellyel együtt már 7 különböző méretben képes LCD-kijelzőt szállítani.

A DisplaySearch által készített és nemrég nyilvánosságra hozott felmérés szerint az LCD TV-piacot a Sharp vezeti 48,4 százalékos piaci részesedéssel, az LG.Philips csak a második a listán 35,5 százalékkal. Az előrejelzések szerint a következő négy évben drasztikusan növekedhet a kereslet az LCD TV-k iránt, a 2002-es 1,3 milliós eladott darabszám akár 16,1 millió darabra is nőhet 2006-ra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról