:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. február 5. 13:56

Tíz év alatt repítette csúcsra Nadella a Microsoftot

Évfordulót ünnepelnek a redmondiak: már egy évtizede, hogy Satya Nadella átvette a vezetést.

Kerek és fontos számok jellemzik a Microsoft elmúlt időszakát: januárban a redmondi cég vette át az Apple első helyét a világ legértékesebb vállalatainak listáján most már több mint 3,06 ezermilliárd dolláros piaci értékkel, februárban pedig lezárul a nagyvállalat első évtizede Satya Nadella vezetése alatt. Nadella 2014 februárjában vette át a cég vezetését Steve Ballmertől, ami akkor még 300 milliárd dollárt ért.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az elemzők optimisták a cég jövőjére nézve a felhőszolgáltatások és a mesterséges intelligenciába való befektetések miatt, mindeközben akadályokra is lehet számítani, főleg szabályozói oldalról. Az Európai Unió is ránéz arra, hogy a Microsoft többmilliárd dolláros befektetése az OpenAI-ba sértheti-e az unió vállalati összefonódást ellenőrző rendeletét, de általánosságban is alaposabban kezd foglalkozni azzal, hogy milyen szintű a verseny a generatív mesterséges intelligencia piacán. A 2023-as évben kezdődött leépítések is folytatódnak, a tavaly megszüntetett 10 ezer pozíció után idén januárban további majdnem kétezer munkavállalótól válik meg a cég.

Amikor Nadella átvette az irányítást, a termékek zárt természete volt jellemző, beleértve a Windows és Office szoftvereket, de idővel a cég nyitottabbá vált a termékintegrációkra, és egyben a riválisokra is, partnerséget kötött például a VMWare-rel. A korábban nyílt forráskódot ellenző Microsoft Nadella alatt elkezdett szoftvereket kiadni nyílt forráskódú licencekkel, és Linuxra is megérkezett a Teams.

Nadella levezénylésével a Microsoftnak sikerült rátennie kezét 75 milliárd dollárért az Activision Blizzardra, ami már a cég utolsó negyedéves beszámolójában is jelentőset dobott a gaming részleg bevételein. Mindeközben az Azure a három hónapos időszakban 30 százalékos bevételnövekedést ért el, ezzel mutatva, hogy a Ballmer-éra alatt lábat eresztett cloud computing mostanra már a cég egyik legjövedelmezőbb ága.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 17:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.