:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. január 15. 14:47

Már a Microsoft a világ legértékesebb vállalata

Miután az iPhone-eladások csökkenése is meglátszódik az Apple számain, a Microsoft pedig erőteljesen nyomul előre mesterséges intelligenciában, a legértékesebb vállalatok listáján is fordulat állt be.

Már nem az Apple számít a világ legértékesebb tőzsdén jegyzett vállalatának, a Microsoft átvette a cupertinóiak eddigi vezető helyét a generatív mesterséges intelligencia terén elért erőfeszítéseinek köszönhetően, ami egyre népszerűbb terület a befektetők körében. A redmondi óriás az Nvidia-val és az Amazonnal együtt kiemelt hangsúlyt fektetett a területre, ami magával hozta a jelentős piaci fellendülést is: a Microsoft piaci értéke egybillió dollárral nőtt 2,887 ezermilliárd dollárra, miután január 12-én 388,47 dollárt adtak a befektetők egy részvényért.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Az Apple piaci értékelése 0,9 százalékkal csökkent, a részvényenként 185,92 dolláros érték összesítve 2,875 ezermilliárd dolláros piaci kapitalizációt jelentett, ezzel 2021 óta első alkalommal fordult elő, hogy a redmondiak értékelése a Microsoft alá esett. Az Apple a csúcson december 14-én állt, amikor 3,081 ezermilliárd dolláron állt. Gil Luria, a D.A. Davidson elemzője szerint szinte borítékolható volt, hogy az Apple és a Microsoft helyet cserél, mivel a redmondi cég komolyabban ráfeküdt a generatív MI szegmensre, és jelentős előnyre tett szert, például az OpenAI-ba való befektetések és partnerség révén.

Az Apple részvényei januárban 3,3 százalékot estek, a gyengélkedés egyik fő oka, hogy az iPhone-eladások is csökkentek a fő piacnak számító Kínában. Nagyobb kihívás elé állítja a cupertinóiakat, hogy hazai piacon a Huawei is erősödik, főleg a Mate 60 sorozat piacra dobása után lendület meg a cég. Mindeközben a Microsoft az OpenAI technológiáját számos saját termékébe beépítette, ami jelentősen hozzájárult a számítási felhő üzletágának fellendüléséhez a július-szeptemberi negyedévben.

chart

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 16:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.