konzumer archívum - 2004 március

2004
március

0

Új HP noteszgépek vállalati felhasználók számára

2004. március 31. 16:04

A HP ma bemutatott három új HP Compaq notebookja -- az nx5000, az nx9110 és az nx9105 -- teljessé teszi a cég kis- és középvállalati felhasználásra szánt kínálatát. Ha a HP Compaq nx7010-et is beállítjuk a sorba, a KKV-ügyfelek a számukra tervezett üzleti noteszgépek komplett skálájából válogathatnak.

0

Strapabíróbb a Hitachi új 2,5 hüvelykes merevlemeze

2004. március 30. 15:39

[Clubic.com] Újabb notebookokba, hordozható eszközökbe szánt 2,5 hüvelykes merevlemezt jelentett be a Hitachi. A vállalat új, 40 GB-os merevlemeze jóval megbízhatóbb, strapabíróbb, mint hasonló kapacitású elődje. A 4200 fordulat/perces sebességű mobil merevlemez nem kevesebb mint 300 G gyorsulást is kibír 2 ms időtartamig működés közben, miközben a gyártó legalább 600 ezer ki/bekapcsolási ciklusra hitelesítette készülékét.

0

Belépő szintű hangkártyákat dobott piacra a Creative

2004. március 29. 15:24

A Creative Japan bejelentette, hogy a szigetországban már szállítja két újabb belépő szintű hangkártyáját. A külső Sound Blaster Digital Music LX USB és a PCI felületű Ectiva 5.1 kártya április elejétől lesz kapható a japán üzletekben. A hangkártyák ezt követően körülbelül 1 hónapon belül világszerte megvásárolhatóak lesznek.

0

Három hónapot csúszik az Apple iPod mini audiolejátszó nemzetközi premierje

2004. március 25. 16:59

[News.com] Az Apple Computer visszavonulót fúj: áprilisról júliusra csúsztatta a merevlemezes iPod mini audiolejátszó nemzetközi premierjét. A késés oka mi más lehetne, mint az amerikai fogyasztók hatalmas étvágya és a készülékben található apró merevlemezek korlátozott darabszáma. A kisméretű audiolejátszót februárban kezte el értékesíteni az Apple az Egyesült Államokban, 249 dolláros ajánlott áron.

0

A PC-gyártók várhatóan kitartanak a Media Player mellett

2004. március 25. 15:28

[CNET] Az első reakciók szerint nem befolyásolja a PC-gyártók üzletmenetét az Európai Bizottság döntése, amely szerint a Microsoftnak 90 napon belül forgalomba kell hoznia a Windows operációs rendszer médialejátszó nélküli változatát. Mivel az asztali gépek és notebookok piacán igen kiélezett a verseny, a szereplők csak akkor dobnak piacra egy Media Player nélküli, azaz csökkentett funkcionalitású Windows-zal rendelkező konfigurációt, ha ez árelőnnyel jár.

0

Itthon is megvásárolható a Samsung gombnélküli SyncMaster 173P LCD-monitora

2004. március 25. 12:29

A Samsung sajtóközleményben jelentette be: már Magyarországon is kapható a vállalat MagicTune rendszert alkalmazó, beállítógombok nélküli SyncMaster 173P típusú LCD-monitora. A MagicTune beállítási rendszert alkalmazó monitor a Samsung újdonsága, amely egyetlen kezelőgombbal sem rendelkezik ( a ki- illetve bekapcsoló gombot leszámítva ), a szín, a geometria és minden más monitortulajdonság egy speciális szoftver segítségével, közvetlenül a számítógépről vezérelhető.

0

Új hangkártyákat jelentett be a Turtle Beach

2004. március 25. 12:06

Rendkívül hosszú hallgatás, több mint 3 évnyi látszólagos tétlenség után -- utolsó PC-s termékét, a Santa Cruz hangkártyát 2000 szeptemberében dobta piacra a vállalat -- a Turtle Beach tegnap bejelentette két újabb, 24 bites mintavételezésre képes hangkártyáját. A Catalina és Riviera névre hallgató kártyák néhány héten belül megvásárolhatóak lesznek, akár a Turtle Beach honlapján keresztül is.

0

A Toshiba is kénytelen behódolni a felhasználók igényeinek, multiformátumú DVD-írókat dob piacra

2004. március 24. 16:29

Az írható DVD-formátumok közötti háború lassan csitulni látszik: a DVD Forum vezető vállalatai közül végre a Toshiba is multiformátumú DVD-írót dob hamarosan piacra. A Toshiba Storage Device Division részlege hétfőn jelentette be, hogy a DVD+RW Szövetség formátumait is támogatni fogják következő generációs meghajtói. A gyártók szempontjából így hidalható át a legkönnyebben a probléma: a megfelelő, testhez és otthoni eszközökhöz passzoló formátum kiválasztását végképp rábízzák a felhasználókra.

0

CeBIT: Nano-ITX alaplapok a digitális szórakozás jegyében a VIA-tól

2004. március 19. 17:43

A VIA Technologies a hannoveri CeBIT-en mutatta be legkisebb x86 platformja új tagjait, jelentősen továbbfejlesztett Nano-ITX alaplapjait. A VIA EPIA N-sorozatba tartozó Nano-ITX alaplapok 1 GHz-es, passzív hűtésű processzort, VIA CN400 chipkészletet tartalmaznak, s mindössze 12 x 12 cm méretűek.

0

Bemutatta új merevlemezes audiolejátszóját a Toshiba

2004. március 19. 11:59

A Toshiba bemuatta apró merevlemezzel felszerelt Gigabeat zenelejátszójának legújabb változatát. A készülék április 9-én kerül a boltokba és két színben -- ezüst, fekete -- lesz megvásárolható, azonban egyelőre kizárólag a Távol-Keleten.

0

CeBIT: megállapodást kötött a Hauppauge és a DivXNetworks

2004. március 19. 11:55

A Hauppauge a jelenleg is zajló hannoveri CeBIT rendezvényen jelentette be, hogy megállapodást kötött a DivX audiokodeket fejlesztő DivXNetworks-szel, miszerint natív DivX-támogatást építenek be a Hauppauge következő generációs termékeibe. A natív támogatás azt jelenti, hogy a DivX kodek külön telepítése nélkül használhatjuk ezt a formátumot a kiegészítők videorögzítő funkcióinál.

0

Megújult a Pannon GSM WAP-szolgáltatása, a PannonW@P

2004. március 18. 16:06

A Pannon GSM sajtóközleményben jelentette be, hogy megújult saját PannonW@AP tartalomszolgáltatása, így a leggyakrabban látogatott oldalak mostantól gyorsabban és egyszerűbben hozzáférhetőek, egyes tartalmak pedig egyértelműbben fellelhetőbbek lettek.

0

Világszerte kaphatóak a Lexar miniSD memóriakártyái

2004. március 18. 13:05

A Lexar Media bejelentette, hogy a decemberi japán premiert követően rövid időn belül világszerte kaphatóak lesznek a vállalat miniSD memóriakártyái. Az új memóriamodulok 60 százalékkal kisebbek a korábbi Secure Digital memóriakártyáknál, lehetővé téve, hogy a gyártók a készülékek méretének csökkentésével tegyék elérhetővé a memóriabővítés lehetőségét.

0

CeBIT: kétrétegű DVD-lemezek írására alkalmas külső és belső DVD-írókat mutatott be a Sony

2004. március 18. 11:30

A Sony a ma megnyílt hannoveri CeBIT-en is kiállítja tegnap bemutatott két új DVD-íróját. A belső, ATAPI felületű DRU-700A és a külső DRX-700UL meghajtók a Sony első DVD-írói, melyek képesek a kétrétegű DVD+R9 médiák kezelésére. Ezeken a lemezeken nem kevesebb mint 8,5 GB-nyi adat tárolható el, mely több mint 4 órányi DVD-minőségű videó vagy 2000 tömörített zeneállomány rögzítésére elegendő.

0

Új mobil processzort jelentett be az AMD

2004. március 18. 11:00

Az AMD tegnap bejelentette legújabb mobil processzorát, az alacsony fogyasztású Athlon XP-M 2100+ modellt, amelyet elsősorban vékony és könnyű noteszgépekbe szán.

0

CeBIT: három új mobiltelefont dob piacra a Siemens

2004. március 17. 16:52

A Nokiához hasonlóan a Siemens is még a CeBIT rendezvény holnapi startja előtt fellebbentette a fátylat legújabb mobiltelefonjairól. A 65-ös sorozatú új mobilkészülékek mellett újra bejelentette CF62-es és CX65-ös mobiljait is.

0

Elkészítette személyi médialejátszó és -rögzítő készülékét a Philips

2004. március 17. 15:15

A Philips Electronics bejelentette személyi médialejátszó, hordozható szórakoztatókészüléke referenciadizájnját, mely a vállalat Nexperia PNX1500 multimédiás processzorát alkalmazza. A Nexperia Personal Media Player csomagban egy teljes, kész megoldás található a mobil médialejátszók fejlesztéséhez, melyek nem csak lejátszásra, hanem kiváló minőségű rögzítésre, felvételre is képesek lesznek. A Philips terveire épülő készülékek vezetékkel vagy anélkül kapcsolódhatnak más szórakoztatóelektronikai berendezésekhez és a háztartás számítógépeihez.

0

Beépített kártyaolvasó található az Iomega új külső CD-írójában

2004. március 16. 17:24

Az Iomega sajtóközleményben jelentette be új külső CD-íróit, melyek USB2.0 felületen keresztül csatlakoznak a felhasználó PC-jéhez vagy Macintosh-ához, és DVD-olvasásra is képesek. A két új modell közül kétségkívül a + 7-in-1 Card Reader készülék az érdekesebb, mely beépített memóriakártya-olvasó modult is tartalmaz.

0

MMS-képek után videoklipeket is vásárolhatnak telefonjukra a T-Mobile előfizetői

2004. március 16. 15:35

A CinemaElectric bejelentette PocketCinema mobil videó tartalomszolgáltatását, mely a T-Mobile mobilszolgáltatóval karöltve nem kevesebb mint 40 millió mobilelőfizetőhoz juthat el a közeljövőben. Az új szolgáltatást a T-Mobile angliai, németországi, hollandiai, ausztriai és cseh előfizetői vehetik hamarosan igénybe.

0

Wi-Fi vezeték nélküli csatlakozásra képes DVD-lejátszót dobott piacra a Gateway

2004. március 16. 15:08

A Gateway pénteken jelentette be legújabb, Microsoft Windows XP Media Center tartalmak lejátszására és 802.11g szabványú vezeték nélküli csatlakozásra képes asztali DVD-lejátszóját. A Gateway Wireless Connected DVD (ADC-320) készülék mellett komplett szettet, erősítőt és hangfalakat tartalmazó házimozirendszert is piacra dob a Gateway, mely szintén rendelkezik ezekkel az egyedi képességekkel.

0

Hat gyártó dob piacra SiS chipet tartalmazó Wi-Fi adaptert

2004. március 12. 15:59

A Silicon Integrated Systems Corporation (SiS) bejelentette, hogy nem kevesebb mint 6 gyártó dobja piacra USB felületű, kulcstartóra fűzhető flash-meghajtókhoz hasonló méretű Wi-Fi adapterét, melyek mind a SiS162U WLAN-chipet alkalmazzák a vezeték nélküli kapcsolat létrehozásához.

0

Az InterVideo bejelentette DVD-másoló alkalmazása második verzióját

2004. március 12. 13:58

A főként WinDVD DVD-lejátszó alkalmazásáról ismert InterVideo piacra dobta DVD-másoló alkalmazásának második változatát. A fejlesztő weboldaláról letölthető újabb, InterVideo DVD Copy 2 verzió DVD- vagy DivX-lemezt készíthet a meghajtóba helyezett DVD-filmről, feltéve, hogy azt nem látták el CSS (Content Scrambling System) másolásvédelemmel.

0

Jövőre jelennek meg a Kensington üzemanyagcellás akkumulátorai?

2004. március 12. 12:47

[infoSync] A Medis Technologies a számítástechnikai perifériákat és kiegészítőket értékesítő Kensingtonnal közösen teljes üzemanyagcellás akkumulátor-termékvonalat dob piacra, talán már 2005-ben. Bár az üzemanyagcellás akkumulátorok mérete még valamivel meghaladja a Li-Ion és Li-Polymer akkumulátorok méretét, számos olyan alkalmazási terület lehetséges, ahol az olcsó, természetbarát és lényegében korlátlan energia más módon nem érhető el.

0

Kétrétegű DVD+R lemezek olvasására és 12x-es DVD+R írásra képes a Plextor új meghajtója

2004. március 12. 11:48

[CDR-Info, Digit-Life] A Plextor Europe bejelentette legújabb, PX-712A jelzésű belső DVD-író meghajtóját, mely nem csak csúcssebességű, 12x-es (16200 kbyte/s) DVD+R írásra, hanem 12x-es kétrétegű DVD+R9 olvasásra is képes. A meghajtó a DVD Forum lemezeit 8x-os (DVD-R) és 4x-es (DVD-RW) sebességgel írja. A meghajtót a jövő héten kezdődő hannoveri CeBIT-en is bemutatja a vállalat.

0

Egyre több kiegészítő támogatja a Bluetooth vezeték nélküli kapcsolatot

2004. március 11. 15:05

[infoSync] A Bluetooth csatlakozásra képes telefonok, headsetek, egerek és billentyűzetek mellett hamarosan újabb perifériák használatát könnyítheti meg a vezeték nélküli kapcsolat. A számos Bluetooth kiegészítőt értékesítő Socket bejelentette, hogy a hannoveri CeBIT-en akkumulátoros Bluetooth modemet mutat majd be, mely akár 100 méter távolról is használható, Li-Ion akkumulátora pedig cserélhető.

0

Új Samsung lapkakészlet HD-televíziókba és set-top-boxokba

2004. március 10. 13:12

[Morpho Communications] A Samsung Electronics bejelentette új, nagyteljesítményű kétlapkás megoldását, mely a nagy felbontású televízió (HDTV) és a kiegészítő vevőegység (STB) piacot célozza meg. A vállalat új S5H2010 MPEG-2-dekóderből és az S3C2800 digitális televízió központi egységből álló lapkakészlete költséghatékony megoldást kínál, ezáltal lehetővé teszi a szórakoztatóelektronikai gyártók számára alacsony és közepes árkategóriás termékek szállítását, mely a HDTV-k és HD set-top-boxok széles körű elfogadásához vezethet.

0

Hatalmas, 400 GB-os merevlemezt dob piacra a Hitachi

2004. március 10. 11:17

[News.com] Bár a Hitachi Global Storage Technologies alig 2 hete jelentette be hatalmas, 300 GB-os merevlemezét, céghez közelálló források szerint még ezen a héten egy újabb, nem kevesebb mint 400 GB-os merevlemezt mutat be a vállalat videofeldolgozási, adatarchiválási célokra, végfelhasználók számára.

0

A Nero CD- és DVD-író szoftver már készen áll a kétrétegű DVD-írásra

2004. március 9. 15:10

Az Ahead Software tegnap sajtóközleményben jelentette be, hogy felkészítette rendkívül népszerű Ahead Nero CD- és DVD-író alkalmazását a kétrétegű DVD+R9 lemezek kezelésére, valamint módosította a szoftvercsomag egyéb komponenseit is, hogy a felhasználók azonnal kiaknázhassák a közel kétszeres kapacitásból adódó előnyöket.

0

LCD-kijelző nélküli hordozható DVD-lejátszóval bővíti kínálatát a Panasonic

2004. március 9. 13:12

Újabb hordozható DVD-lejátszóval bővíti DVD-termékkínálatát a Panasonic. A Japánban hamarosan piacra kerülő DVD-PS3 hordozható DVD-lejátszó a korábbi modellekkel ellentétben nem tartalmaz LCD-kijelzőt, ezért inkább az egyik legkisebb asztali DVD-lejátszó címével büszkélkedhetne, semmint hordozható kivitelével.

0

A Fujitsu egyik notebookja kapta meg elsőként a Bluetooth 1.2 jogosítványt

2004. március 8. 11:39

Az egyetlen chipből álló Bluetooth megoldásokat fejlesztő CSR bejelentette, hogy a cég BlueCore chipjét alkalmazó Fujitsu LifeBook S7010 notebook kapta meg elsőként a Bluetooth 1.2 minősítést. A világ első Bluetooth 1.2 specifikációnak megfelelő kereskedelmi terméke gyorsabban hozhat létre kevesebb interferenciát okozó kapcsolatot, miközben visszamenőleg is kompatibilis az 1.1-es Bluetooth termékekkel.

0

Apró MP3-játszókkal jelentkezett a Samsung

2004. március 5. 14:59

A Samsung bejelentette legújabb Yepp MP3-lejátszóit, amelyek a WMA és ASF állományok megszólaltatására is képesek. A készülékek flash memóriát tartalmaznak, az egyes változatok a memória méretében térnek el egymástól: a korai cég kínálatában 128, 256 és 512 Mbyte-os modellek szerepelnek.

0

A teljesítmény mellett a multimédia terén is újat mutathat az NVIDIA legújabb grafikus chipje

2004. március 5. 14:53

A The Inquirer informatikai bulvárlap információi szerint nem csak a teljesítmény, hanem a multimédiás képességek terén is újat mutathat a konkurenciának az NVIDIA következő generációs grafikus processzora, az NV40. Az NV4x generáció kiváló minőségű videolejátszást nyújt majd, HDTV-kompatibilis lesz és PVR (személyi videorögzítő) funkciókat is támogat.

0

Olcsó írók, drága lemezek: küszöbön a kétrétegű DVD-írás

2004. március 5. 12:32

Meglepő árakat hozott nyilvánosságra a Clubic.com: a Sonytól és a Philipstől kapott információk szerint a kétrétegű írható DVD+R lemezek, az úgynevezett DVD+R9 médiák kezelésére képes első generációs meghajtók az előzetesen becsültnél jelentősen olcsóbban, csupán 170-200 euró körüli összegért lesznek kaphatóak Európában, mely megfelel a jelenleg kapható csúcsmodellek árszintjének. A kétrétegű DVD+R9 médiákon közel dupla mennyiségű, 4,7 GB helyett körülbelül 8,5 GB-nyi adat tárolható a lemez megfordítása nélkül.

0

Hordozható hangszórókészletet készített az Altec Lansing az Apple iPod lejátszókhoz

2004. március 4. 13:51

Osztódással szaporodnak a kiegészítők az Apple hatalmas sikerű iPod hordozható audiolejátszóihoz, hiszen a negyedévente több százezres mennyiségben fogyó termék sikerét természetesen mindenki szeretné meglovagolni. Az ismertebb hangszórószett-készítő vállalatok közül az Altec Lansing mutatott be elsőként hangszórókat tartalmazó dokkolóállomást a lejátszóhoz, mely már Európában is kapható.

0

Kihívóra talált a Sony Ericsson P900: jön a BenQ UIQ-felületű okostelefonja

2004. március 4. 11:58

[infoSync] Kisebb, olcsóbb memóriakártyát fogad és jobb minőségű a billentyűzete: komoly kihívóra találhat a Sony Ericsson csúcskategóriás okostelefonja, a Sony Ericsson P900. A kihívó az európai mobilpiacokon nem igazán ismert BenQ -- volt Acer --, akit ennek ellenére hiba lenne leírni: a vállalat az ázsiai piacokon már bizonyított, s számos neves gyártó számára készít mobiltelefonokat OEM/ODM szerződések alapján.

0

Kisméretű, USB-felületű TV-tunert dob piacra a Gainward

2004. március 4. 10:18

A multimédia területén új szereplőnek számító, eddig főként videokártyáiról ismert Gainward bejelentette külső USB-s TV-tunerjét, mely már közelít az USB-s flash-meghajtók méretéhez. A Hollywood@Home TV2GO külső TV-tuner és digitalizáló eszköz csupán 9,6 x 4,5 x 2,6 cm méretű és USB2.0 felülettel rendelkezik.

0

MP3-lejátszókkal jelentkezett a Leadtek

2004. március 3. 14:33

A grafikus és multimédiás kártyáiról ismert Leadtek két apró MP3-lejátszóval jelentkezett, amelyek USB-s adattárolóként is használhatók.

0

Digitális jogkezelő technológiát épít az MP3 formátumba a Thomson és a Fraunhofer

2004. március 3. 13:24

[Clubic.com] Az MP3pro kifejlesztése után újabb vérfrissítést kaphat az MP3-formátum: a Thomson és a Fraunhofer bejelentette, hogy hamarosan digitális jogkezelő technológiával (DRM) látja el a világ legszéleskörűbben használt audiotömörítési technológiáját. A két vállalat talán még éppen időben fedezte fel, hogy egy audiokodek ma már nem nélkülözheti ezt a technológiát, hiszen ez a képesség feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a tömörítési formátumot kereskedelmi szolgáltatások, online zeneletöltő boltok is használhassák.

0

A következő generációs DVD-szabványra pályázik a Microsoft

2004. március 2. 13:46

[News.com] A DVD Forum vezető bizottsága pénteken jelentette be, hogy elfogadta a Microsoft felterjesztett technológiáit -- a Windows Media 9 alapját szolgáló VC-9-et, valamint a H.264 és MPEG-2 technológiákat -- a következő generációs HD-DVD formátum videokódolási technológiájaként. A VC-9 technológia az alacsony bitrátán is kiváló képminőséget, nagyfelbontású, HD-videót is támogató Windows Media Video 9 formátum videodekódoló technológiája. A jóváhagyás véglegesítéséig még számos feltételnek teljesülnie kell, többek között 60 napon belül frissítenie kell a Microsoftnak a technológia licencfeltételeit.

0

A Microsoft pályázatot hirdet egyetemisták, főiskolások számára

2004. március 2. 10:33

A Microsoft 2004-ben immár másodszorra hirdeti meg Imagine Cup elnevezésű pályázatát, melyre műszaki és művészi érdeklődésű egyetemisták és főiskolások jelentkezését várja. Az idei versenyen több mint 40 ország diákjai vehetnek részt. A döntőre a brazíliai Sao Paoloban kerül sor július 4. és 6. között.

0

Az üzleti szférát hidegen hagyja harmadik generációs mobiltelefónia körüli felhajtás

2004. március 1. 15:14

[silicon.com] A silicon.com által megkérdezett a 12 vállalati informatikai vezetőből 9 szerint a harmadik generációs mobilszolgáltatások nem lesznek hatással a cég működésére. Sokak szerint a 3G helyett több területen is más technológia terjedhet el. A favoritok között van vezeték nélküli Ethernet hálózat, közismert néven Wi-Fi, vagy WLAN.

0

Új Dell noteszgép játékosok számára

2004. március 1. 10:46

A Dell bejelentette legújabb Inspiron notebookját, amelyet elsősorban asztali gépek kiváltására tervezett: a konfiguráció gyakorlatilag egy asztali számítógép, amelyet a vállalat hordozható formába öntött. Az Inspiron 9100-at a Dell elsősorban nagy számítási teljesítményt igénylő feladatok, multimédiás alkalmazások, valamint játékok futtatására ajánlja.