Szerző: Ady Krisztián

2004. március 5. 14:53

A teljesítmény mellett a multimédia terén is újat mutathat az NVIDIA legújabb grafikus chipje

A The Inquirer informatikai bulvárlap információi szerint nem csak a teljesítmény, hanem a multimédiás képességek terén is újat mutathat a konkurenciának az NVIDIA következő generációs grafikus processzora, az NV40. Az NV4x generáció kiváló minőségű videolejátszást nyújt majd, HDTV-kompatibilis lesz és PVR (személyi videorögzítő) funkciókat is támogat.

A The Inquirer informatikai bulvárlap információi szerint nem csak a teljesítmény, hanem a multimédiás képességek terén is újat mutathat a konkurenciának az NVIDIA következő generációs grafikus processzora, az NV40. Az "NV4x generáció" kiváló minőségű videolejátszást nyújt majd, HDTV-kompatibilis lesz és PVR (személyi videorögzítő) funkciókat is támogat.

A beépített TV-enkóder mellett HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection) képességgel és HDMI (High-Definition Multimedia Interface) csatlakozással is rendelkezhetnek majd az NV4x chipet tartalmazó videokártyák. Utóbbi csatlakozón keresztül digitális formában, minőségromlás nélkül továbbítható a számítógép képe nagyfelbontású HD-kivetítőre és LCD- vagy plazmakijelzőre.

A kiváló minőségű videolejátszást a beépített "motion adaptive" de-interlacing funkció, a javított skálázás, szűrés és de-blocking algoritmusok biztosítják majd. A HDTV-kimeneten 480-, 720- és 1080-soros progresszív képet is megjeleníthet a videoprocesszor.

A személyi videorögzítő alkalmazásokat nem csak hardveres MPEG-1, -2 és MPEG4 dekódolás, hanem Windows Media Video 9 dekódolás, valamint MPEG-1, -2, MPEG4 enkódolás, betömörítés is segítheti, tehermentesítve a számítógép processzorát. A felsorolt képességek valóban jelentős fejlesztéseknek tekinthetők, jelentősen bővítve az NV4x chipekkel szerelt videokártyák képességeit.

Az eddig kiszivárgott és hivatalos forrásból természetesen meg nem erősített információk szerint az NVIDIA következő grafikus vezérlője a DirectX 9-ben debütált, 3.0-s verziószámú pixel- és vertex shadereket támogatja. Az új shaderek teljesítménye a cég mérései alapján nyolcszor nagyobb lesz, mint a GeForce FX 5950 Ultra chipben található megoldások. Az NV40 Ultra sebessége a gyártó állítása szerint Doom 3 esetében négyszeresen, Half-Life 2 esetében hétszeresen is meghaladhatja a jelenleg zászlóshajó, a GeForce FX 5950 Ultra képességeit.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról