:

Szerző: Budai Péter

2004. március 19. 10:43

Már készül a Microsoft hordozható médialejátszója

A Microsoft 2004 második felében vezeti be saját szoftveres megoldásait a hordozható, médialejátszásra alkalmas készülékekhez.

A Microsoft 2004 második felében vezeti be saját szoftveres megoldásait a hordozható, médialejátszásra alkalmas készülékekhez.

Az új alkalmazások a Microsoft még fejlesztés alatt álló Portable Media Center szoftverére épülnek. Több partnerrel együttműködve a cég olyan eszközöket is bemutat, amelyek egyszerre képesek zene és filmlejátszásra, valamint digitális fotók tárolására, és megjelenítésére. A vállalat célja, hogy növelje részesedését a digitális médialejátszók egyre gyorsabban terjeszkedő piacán. "Szerintünk ezek a készülékek lesznek a legnépszerűbb ajándékok 2004 karácsonyán" -- mondta James Bernard, a Portable Media Center termékmenedzsere.

A Microsoft az európai piacra a Creative Technologyt és a koreai iRivert kérte fel készülékeinek elkészítésére. A cég közlése alapján a lejátszók először Svédországban, az Egyesült Királyságban és Dániában lesznek elérhetőek, 700 és 800 dollár körüli végfelhasználói áron. Az év végére a termékek Németországba, Franciaországba, Olaszországba és Spanyolországba is eljutnak. Az iRiver készülék megjelenésének időpontjáról és áráról jelenleg nem áll rendelkezésre információ.

A Creative lejátszók 20 és 40 GB tárkapacitással érkeznek. Utóbbi a Microsoft állítása szerint 175 órányi videót vagy 10 ezer dalt képes tárolni. A készülékek MP3 fájlokat, és a Microsoft saját médiaformátumait is lejátsszák. A Creative készüléke az iPodnál nagyjából háromszor vastagabb, és kétszer szélesebb, hogy elférjen rajta a TV minőségű, színes képernyő. Található rajta USB csatlakozó, valamint audio- és video-kimenet, ezáltal nem csak a készüléken játszhatóak le a tárolt fájlok. A beépített szoftverek Windows CE operációs rendszeren futnak.


Creative Portable Media Center

"Nem hiszem, hogy ezek a készülékek bármilyen módon befolyásolni tudják a fogyasztói elektronikai cikkek piacát ebben az évben. Egyszerűen nincs meg hozzá az adottságuk" – adott hangot véleményének Mark Mulligan, a Jupiter Research elemzője.

A Microsoft hosszútávon épít azokra az eszközökre, amik a számítógépekkel kommunikálva képesek szórakoztató funkciók ellátására, médiatartalmak tárolására. James Bernard felvázolta, hogy a jövőben, a Portable Media Center felhasználói több órányi filmet és kedvenc zenéiket is tárolhatják készülékeiken, valamint híreket is letölthetnek az ezzel foglalkozó honlapokról, ezáltal akár a vonaton ülve is böngészhetik a legfrissebb információkat.


iRiver Portable Media Center

Ennek elérése érdekében a Microsoft tárgyalásokat folytat olyan partnerekkel, akik filmeket, zenéket és híreket terjesztenek majd a rendszeren keresztül. A redmondi cégnek már sikerült megállapodnia az EMI zenekiadóval és a Napsterrel. Bernard elmondta, a megjelenés időpontjához közeledve jelentősen növekedni fog a médiapartnerek száma.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 04:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.