:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. május 18. 14:28

Napi 376-szor adják el egy európai netező adatait

Nem tetszik az íreknek, hogy az online hirdetések megjelenítéséhez naponta több száz alkalommal kell eladni a felhasználók adatait.

Az ír polgárjogi tanács (ICCL) friss jelentése szerint minden internetező adatait naponta több százszor osztják meg egymás közt adatbrókerek a hirdetések megjelenítéséhez. Az európai átlagfelhasználókét napi 376-szor, míg az amerikai felhasználókét napi 747-szer, ami nem meglepő annak fényében, hogy a legtöbb internetes szolgáltatás azért ingyenes, mert a bevételek a digitális hirdetésekből származnak. Kimondottan magyar felhasználóknál napi 185 megosztást ír a jelentés.

ATRO - új szemléletmód a robotikában (x)

A moduláris rendszerrel bármilyen alkalmazáshoz összeállítható a megfelelő robotkinematika.

ATRO - új szemléletmód a robotikában (x) A moduláris rendszerrel bármilyen alkalmazáshoz összeállítható a megfelelő robotkinematika.

Amikor a netező felkeres egy weboldalt, a háttérben automatizáltan másodperc töredéke alatt megtörténik az adatcsomagokkal történő kereskedés az online reklámcégek közt valós idejű ajánlattétel (RTB) útján, amik többek közt a használt eszközről, annak helyéről, valamint a korábban meglátogatott weboldalakról és azok tematikájáról tartalmaznak információkat. A folyamatban maguk a márkák nem vesznek részt. Az aukciók évente körülbelül 117 milliárd dollár bevételt generáltak tavaly az Egyesült Államokban és Európában.

Érzékenyebb személyazonosító adatok jellemzően nem érintettek, de az ICCL több fronton is támadja a gyakorlatot, arra hivatkozva, hogy az RTB az összegyűjtött információk mennyisége révén gyengíti a netezők magánéletének védelmét. Sőt, a tanács szerint a legnagyobb adatvédelmi problémáról van szó.

Az ICCL jelentése a világ legnagyobb értékesítőjének számító Google adatait tartalmazza csak egy 30 napos időszakot lefedve, a Meta és az Amazon adatait nem, így a fentebb említett számok óvatos becslésnek számítanak.

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.

a címlapról