Szerző: Hlács Ferenc

2020. június 9. 12:32

A Start menübe csempészett reklámmal népszerűsíti az Edge-et a Microsoft

Az új Edge ajánlása a rivális böngészőkre történő kereséskor bukkan fel.

Egyre agresszívabban igyekszik új, chromiumos Edge böngészőjére terelni a Windows 10 felhasználókat a Microsoft. A vállalat nemrég kezdte meg az új böngésző automatikus kiadását a Windows Update-en keresztül, a Windows 10 1803-as, illetve újabb kiadásait futtató felhasználókhoz. Őket a frissítés utáni újraindítást követően látványos üzenet tájékoztatja az új böngésző érkezéséről - amelynek ikonját a Microsoft biztos ami biztos a tálcára is kitűzi.

edgestartad

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Úgy tűnik azonban a vállalat nem éri be ennyivel: egy az új Edge-et népszerűsítő hirdetés a Start menüben is megjelenik, a rivális böngészőkre, például a Chrome-ra vagy a Firefoxra vonatkozó keresések során, "Recommended" vagy "Ajánlott" cím alatt. A Windowson belüli hirdetések fogadtatása a felhasználók részéről hagyományosan nem mondható pozitívnak, különösen ha a reklámokat kikapcsolni sem lehet - jelenleg úgy tűnik, most is ez a helyzet, így egy darabig meg kell barátkozni a felbukkanó Edge ikonnal a rivális böngészők Start menüből történő indításakor.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról